Υπερηφάνως αντέταξε τα στήθη του ο Νίκος Παππάς στην Ολομέλεια της βουλής, κατά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του. Η αίτηση αφορούσε σε υπόθεση ψευδούς κατάθεσης κατ' εξακολούθηση που φέρεται να έκανε στην Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Υπέρ της αίτησης άρσης ασυλίας, δήλωσαν 180 βουλευτές και 99 κατά.
Η άρση ασυλίας του κ. Παππά ζητήθηκε μετά το αίτημα των εισαγγελικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχές που μελέτησαν τα πρακτικά της Βουλής, καθώς και το υλικό που τα συνόδευε και στο οποίο περιλαμβάνονταν τα υπομνήματα που είχε στείλει ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, εντόπισαν αναντιστοιχίες που χρήζουν περεταίρω διερεύνησης.
Αλλά ενώ ήταν οι εισαγγελικές αρχές που ζήτησαν την άρση της ασυλίας του και όχι η κυβέρνηση, ο κ, Παππάς απευθύνθηκε στους κυβερνητικούς. Τους κατηγόρησε για διαρκή στοχοποίησή του, γεγονός που «τους κάνει καταγέλαστους». Και με προτεταμένα στήθη αντέταξε: «Χτυπάτε όσο θέλετε. Μας κάνετε πιο δυνατούς»!
Αλλά παρόλο που τους κάνουν πιο δυνατούς βρήκε εύκολη καταφυγή σε συμψηφισμό κατηγορώντας την κυβέρνηση για… συγκάλυψη στην υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό. Άσχετο υπερασπιστικό επιχείρημα, εμπράκτως και αυτοστιγμής υπονομευμένο.
Συγκάλυψη για τη 12χρονη την ώρα που σημειώνονται ραγδαίες εξελίξεις, που οι βασικοί κατηγορούμενοι και η μητέρα συνελήφθησαν, που η υπόθεση εξακολουθεί να είναι υπό διερεύνηση ενώ αναμένονται και άλλες διώξεις. Συγκάλυψη την ώρα που αποτελεί πρώτη είδηση στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία, στις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες.
Ο κ. Παππάς προκάλεσε την Ολομέλεια: «Ψάξτε όσο μπορείτε και όσο προλαβαίνετε. Διότι καθώς ψάχνετε, πέφτετε πάνω σε δικά σας ανομήματα. Εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι»! Η απορία που λογικά δημιουργείται είναι: Αφού δεν έχει να κρύψει τίποτα - και δεν αφήνουμε υπονοούμενα- γιατί δεν ζήτησε μόνος του την άρση της ασυλίας του; Ο Ανδρέας Λοβέρδος για παράδειγμα, στην υπόθεση Novartis είχε ζητήσει μόνος του άρση της ασυλίας του.
Και τι νόημα είχε η πρόβλεψή του ότι «εξήντα από σας δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή»; Θα μπορούσε να εκληφθεί και ως συγκεκαλυμμένη απειλή, ότι εξήντα εξ αυτών θα υποπέσουν πλέον στην ιδιότητα του πολίτου και δεν θα βρίσκονται προστατευμένοι πίσω από την ασπίδα της κοινοβουλευτικής ασυλίας.
Και πέραν της συγκεκαλυμμένης, υπήρξε και η «πολάκειου πνεύματος» απειλή: «Σε μια Βουλή που η προοδευτική πλειοψηφία θα ελέγξει όλες τις δυσώδες υποθέσεις, της τελευταίας τριετίας και η δικαιοσύνη θα αφεθεί απερίσπαστη να κάνει τη δουλειά της». Δηλαδή η Δικαιοσύνη δεν κάνει τη δουλειά της επειδή ζητά άρση της ασυλίας του; Και το ΠΑΣΟΚ, αφού αυτό συμπεριλαμβάνεται στην «προοδευτική πλειοψηφία», θα μπορούσε να συνυπογράψει την απειλή;
Μια και αναφέρθηκε το όνομα Μιωνή, να θυμίσουμε ότι ο επιχειρηματίας με υπομνήματα στην ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου, κατηγόρησε ευθέως τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι σε συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το 2016 του ζήτησε χρήματα. Στην επίμαχη συνάντηση, όπως αναφέρει, παρών ήταν και ο τότε υπουργός Νίκος Παππάς. Ο επιχειρηματίας σε πολυσέλιδο υπόμνημα του υποστηρίζει ότι τα χρήματα ζητήθηκαν «εκβιαστικά» ως «έξοδα» και όχι δικαστικά έξοδα (σ.σ. 350.000 ευρώ), όπως τα χαρακτήρισε εκ των υστέρων ο κ. Παπαγγελόπουλος για να «ωραιοποιήσει» την απαίτηση.
Ο κ. Παππάς είχε πολλαπλές επαφές με τον Μιωνή. Σε μια από αυτές στην Κύπρο, ο επιχειρηματίας τον ηχογράφησε. Οι αδιανόητοι διάλογοι εμφανίζουν τον πρώην υπουργό Επικρατείας και δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, να παραδέχεται πως το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε τις παράλληλες δραστηριότητες -outsourcing- του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, από τις οποίες «κάποιοι έβγαζαν πολλά λεφτά» κατά τη ρήση του πρώην υπουργού.
Παράλληλα με κάποιο κυνικό τρόπο ο ίδιος εμφανιζόταν να ζητά από τον κ. Μιωνή να κατασκευαστούν καταγγελίες για την κυρία Μαρέβα Γκραμπόφσκι, σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη!
Δεν υιοθετούμε τίποτα. Θεωρούμε πάντως ότι η υπόθεση Παπαγγελόπουλου από το Δικαστικό Συμβούλιο έπεσε στα ψιλά, ενώ κάποιοι ενδεχομένως εμπλεκόμενοι, απεμπλάκησαν εκ των προτέρων, ενώ θα ήταν σωστότερο η μη εμπλοκή τους να αποδειχθεί στο δικαστήριο.
Ωστόσο η Δικαιοσύνη μπορεί και τώρα να διαλευκάνει την υπόθεση στη σφαιρικότητά της, ασχέτως των «ελαφρών» κατηγοριών με τις οποίες οδηγήθηκε σε αυτή ο Παπαγγελόπουλος. Αν όχι για άλλο λόγο, για χάρη της ιδίας, της αξιοπρέπειάς της, και της λαϊκής εμπιστοσύνης που απαιτεί.