Αμερικανορωσική αντιπαράθεση επί ελληνικού εδάφους προκαλεί η δήλωση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ σε συνέντευξη του στο MEGA ότι οι Αμερικανοί εργάζονται για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των νατοϊκών συμμάχων Ελλάδας και Τουρκίας γιατί σε «μια κλιμάκωση νικητής θα ήταν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν».
Ο κ. Πάιατ είχε εκφράσει στήριξη στην Ελλάδα στο θέμα του τουρκολυβικού Μνημονίου τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ και ο ίδιος έχουν διαφορετική ερμηνεία του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία ,και είχε δηλώσει επίσης ότι η κυριαρχία της Ελλάδας είναι αδιαπραγματευτη.
Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει «ανοησίες» τις δηλώσεις του Αμερικανού πρεσβευτή και τονίζει ότι είναι απαράδεκτο ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο, αφήνοντας μάλιστα υπαινιγμούς ότι ίσως ο κ. Πάιατ απέκτησε αυτό το ύφος στην διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία και κάνει μάλιστα λόγο για χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν ενδοανατοϊκες διαφορές τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί...
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα:
«Είναι ανοησίες οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στη συνέντευξή του στο MEGA TV ότι ο νικητής, σε περίπτωση κλιμάκωσης μεταξύ της Ελλάδος και της Τουρκίας, δήθεν θα είναι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Είναι απαράδεκτο ένας ξένος διπλωμάτης να επιτρέπει στον εαυτό του κάτι τέτοιο. Προφανώς, ο πρέσβης απέκτησε αυτό το ανάρμοστο ύφος κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Ουκρανία.
Είναι ευρέως γνωστή η χρόνια ανικανότητα των ΗΠΑ να λύσουν τις ενδονατοϊκές διαφορές, τις οποίες η Μόσχα δεν έχει πρόθεση να εργαλειοποιεί.
Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ρωσία ήταν και παραμένει ο παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».
Η Μόσχα έχει ανοικτούς λογαριασμούς με τον Πάιατ από την εποχή της θητείας του στην θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ουκρανία την εποχή που ξέσπασε η αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών που κατέληξε στην ένοπλη σύγκρουση και στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.
Όμως και η αντιπαράθεση της Ρωσίας με τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο όπου η Μόσχα μέσω της Συρίας και της Λιβύης επιχειρεί να επιστρέψει στην περιοχή προκαλεί συνεχείς προστριβές, ενώ στο πλαίσιο αυτό η Μόσχα παρακολουθεί με ενόχληση την ανάπτυξη της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ που επιβεβαιώθηκε και με την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών .
Οι σχέσεις της Αθήνας με την Μόσχα επιχειρείται να διατηρούνται σε ένα σταθερό επίπεδο μετά την σοβαρή κρίση του 2018 με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, αλλά προκαλεί δυσπιστία τουλάχιστον στην ελληνική κοινή γνώμη η πλήρης συμπόρευση της Ρωσίας και της Τουρκίας σε σημαντικά ζητήματα όπως η Συρία, οι S-400 τον πυρηνικό σταθμό του Ακουγιού, αλλά και η συνεννόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δυο χωρών, παρά το ότι στηρίζουν αντίθετες πλευρές στην κρίση της Λιβύης.