Κάποτε οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων - όπως και οι υπουργοί για να μην κρύβουμε κάτω από το χαλί την πραγματικότητα της χώρας επί δεκαετίες - αρκούσε να είναι πιστοί στο κόμμα, να μην σηκώνουν περισσότερο ανάστημα από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους και να επιδεικνύουν σωτήρια ευελιξία στη δημοσιο- υπαλληλική δημογεροντία των υπουργείων.
Οι κουμανταδόροι και οι διακοσμητικοί, υπερτερούσαν όσων είχαν γνώση του αντικειμένου τους, διοικητικές ικανότητες, στόχους και παρήγαγαν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Οι περιπτώσεις των ανθρώπων που ξεχώρισαν σε θέσεις Γενικών Γραμματέων, μνημονεύονται ακόμη στα υπουργεία απ’ όπου πέρασαν, με ορισμένους εξ αυτών να εισπράττουν ως έμπρακτη και τιμητική διάκριση, τη διατήρησή τους κατά την εναλλαγή διαφορετικών κυβερνήσεων.
Η επιτελική δομή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αποδίδει στους Γενικούς Γραμματείς κρίσιμους περιφερειακούς ρόλους, αποφασιστικές αρμοδιότητες και σημαντικό βαθμό αυτονομίας από τους πολιτικούς προϊσταμένους, ώστε να μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αφήσουν το στίγμα τους.
Οι αλλαγές προσώπων που έγιναν χθες σε 25 Γενικές Γραμματείες, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα συμβάλλουν στην περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και στο πυκνό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με ορίζοντα το 2027. Κυβερνητικές πηγές επίσης, διόρθωσαν την ασυνήθιστη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ανορθογραφία παραπολιτικών σχολίων και διαρροών, που έφτιαχναν κλίμα σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
Το Μαξίμου εξέφρασε την απεριόριστη εκτίμηση στο πρόσωπο και στο έργο όλων όσοι αποχωρούν, ενώ αναμένει σε άμεση απόδοση από τους νεοεισελθέντες, ιδίως στα χαρτοφυλάκια που σχετίζονται με τα μείζονα της καθημερινότητας των πολιτών.
Μεγαλύτερο στοίχημα και από την απόδοση των νέων Γενικών Γραμματέων, αποτελεί για το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά για τον Κ. Μητσοτάκη, η ανάληψη επιτελικών - επιχειρησιακών θέσεων στα υπουργεία, στελεχών που εκπαιδεύτηκαν επί διετία στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Οι περίπου 140 απόφοιτοι, που επελέγησαν μετά από αυστηρή διαδικασία και ολοκλήρωσαν επτά κύκλους εξειδίκευσης, τον επόμενο μήνα θα αναλάβουν θέσεις στο στρατηγικό σχεδιασμό υπουργείων. Πριν από λίγες μέρες εξάλλου, σχεδόν 130 στελέχη που πέρασαν ένα εξίσου αυστηρό πρόγραμμα πιστοποίησης, εντάχθηκαν στις υπηρεσίες συντονισμού των υπουργείων. Μετά από ειδικό ψηφιακό τεστ δεξιοτήτων τοποθετήθηκαν 13 νέοι υπηρεσιακοί γραμματείς στη διαχείριση προσωπικού και σε οικονομικές υπηρεσίες υπουργείων.
Η δημιουργία μιας μεγάλης δεξαμενής υψηλόβαθμων στελεχών της δημόσιας διοίκησης με προσόντα και εξειδίκευση, τα οποία θα παραμένουν στα πόστα τους, ανεξαρτήτως των κυβερνητικών εναλλαγών και αλλαγών, είναι η πεμπτουσία του επιτελικού κράτους. Έτσι όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται ο πρωθυπουργός και το έχει ανάγκη η χώρα, που πλήρωσε βαρύ χρέος στην υπανάπτυξη λόγω της κομματοκρατίας και της αναξιοκρατίας στην ατμομηχανή της δημόσιας διοίκησης.