Π. Μαρινάκης για Τέμπη:  Άπαντες θέλουμε να χυθεί άπλετο φως -  Δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις
Eurokinissi
Eurokinissi

Π. Μαρινάκης για Τέμπη: Άπαντες θέλουμε να χυθεί άπλετο φως - Δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις

Για τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της στο πλαίσιο αυτών, αλλά και για την τιμή του ρεύματος, τα «χρωματιστά» τιμολόγια και τους «έξυπνους μετρητές», τα Τέμπη, με αφορμή τη συναυλία που διοργανώθηκε στο Καλλιμάρμαρο, τα κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο και τη βία των ανηλίκων μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του ΟΡΕΝ.

Κληθείς να σχολιάσει το πρωτοσέλιδο της «Καθημερινής» που αναφέρεται στο «πράσινο φως» από το Βερολίνο για Eurofighter στην Άγκυρα, ο κ. Μαρινάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν σχολιάζει, είτε αφορά αυτό εξοπλιστικά είτε άλλες διμερείς σχέσεις μεταξύ δύο άλλων κρατών. Ο στόχος ο δικός μας είναι να συνεχίσουμε την αμυντική θωράκιση της χώρας».

Όπως τόνισε, «επί Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα και σε διπλωματικό και σε ευρύτερα διεθνές επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο θωράκισης της χώρας βρίσκεται στο καλύτερο δυνατό σημείο. Με προγράμματα τα οποία δεν είναι ρεπορτάζ, αλλά είναι μια πραγματικότητα, η οποία θωρακίζει τη χώρα όσο ποτέ. Από κει και πέρα είναι δεδομένο ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο το οποίο να προκύπτει αυτήν τη στιγμή και από τις επίσημες δηλώσεις της γερμανικής πλευράς. Η Ελλάδα παρεμβαίνει όταν αυτό απαιτείται».

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «υπάρχει ένας όρος, ο οποίος δεν μπορεί να προσπεραστεί από καμία χώρα και κυρίως ευρωπαϊκή ή σύμμαχο χώρα, ότι δεν μπορούν ποτέ τα όποια εξοπλιστικά, τα όπλα δηλαδή, να χρησιμοποιηθούν εναντίον συμμάχων. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι κανόνας που δεν μπορεί να παραλειφθεί και είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να προσπεραστεί και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το πούμε στον κόσμο. Όπως αντιλαμβάνεστε, εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω ένα ρεπορτάζ.

Σίγουρα, όμως, επειδή πρέπει να μιλάμε με δεδομένα, αν δει κανείς τι ζητούσε η Ελλάδα ως προς τον αμυντικό της εξοπλισμό το 2019 και τι ζητούσαν άλλες χώρες και τι έχει σήμερα ως δεδομένο και τι είναι το αίτημα ή τα αιτήματα άλλων χωρών, θα καταλάβει ότι είναι η νύχτα με τη μέρα. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε. Προ εβδομάδων ανακοινώθηκε και μία ακόμα φρεγάτα Μπελαρά. Έχουμε προχωρήσει όλα τα υπόλοιπα όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε στους Έλληνες πολίτες και αυτό είναι μία παρακαταθήκη όχι μόνο για τα επόμενα χρόνια, είναι μία παρακαταθήκη για τις επόμενες δεκαετίες με στόχο την ειρήνη και την ασφάλεια, προφανώς».

Σε αυτό το σημείο και μετά από ερώτηση εάν «υπάρχουν εγγυητές σε αυτόν τον κανόνα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Γι' αυτό υπάρχουν οι διεθνείς συμμαχίες. Προφανώς, γι' αυτό η Ελλάδα είναι μία χώρα, κράτος-μέλος της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ. Είναι πράγματα τα οποία, προφανώς, δεν μπορεί κανείς να τα ξεπεράσει». «Είναι από τους βασικούς κανόνες και από τους λόγους που η Ελλάδα βρίσκεται σε όλες αυτές τις συμμαχίες. Είναι μία χώρα που πρωταγωνιστεί. Και προσέξτε, διαχρονικά βρισκόταν τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια, σε αντίθεση με κάποιους -έτσι επειδή κάνουμε και ιστορικές συζητήσεις ενόψει των 50 ετών… Κάποιοι λέγανε, "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο" και "Έξω από την Ευρώπη". Είναι καλό να τα θυμόμαστε για να μην επαναληφθούν αυτά. Αλλά έχουμε, πλέον, μια εδραιωμένη, νομίζω, πεποίθηση στη χώρα αυτή. Και θα σας πω και κάτι. Δεν είναι απλά ένα στοιχείο ότι η Ελλάδα συμμετέχει. Πλέον, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Να σκεφτούμε ότι κάποτε ήμασταν το πρόβλημα, για παράδειγμα, της Ευρώπης. Και τώρα καθόμαστε σε τραπέζι των λύσεων.

Και επειδή δεν μου αρέσει να μιλάω αόριστα, όλα τα μεγάλα προβλήματα που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, γιατί τα έφερε έτσι η μοίρα αυτή η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών να διαχειρίζονται σχεδόν αποκλειστικά εισαγόμενες και σημαντικές κρίσεις και με γεωπολιτικές διαστάσεις», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να είναι μια κίνηση μπροστά. Θυμίζω το Ταμείο Ανάκαμψης. Κάποιοι τα ειρωνεύτηκαν αυτά τα δισεκατομμύρια, αλλά τώρα μιλάμε για προληπτικές εξετάσεις και καινούργια νοσοκομεία. Σε δύο μέρες μόνο είχαμε θετικές ειδήσεις για αυτά τα δύο. Κάποιοι μιλήσανε για πανδημία Μητσοτάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε να ανοίξει γρήγορα η οικονομία και να δοθούν 40 δισ. για να κρατηθεί όρθια. Θυμίζω την πρωτοβουλία του για το ρεύμα, που είναι μια από τις βασικές κινήσεις (…) και κλείνω με κάτι το οποίο θα το δούμε στα προσεχώς, όπως τη βία των ανηλίκων και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις πλατφόρμες… ».

Ερωτηθείς εάν «υπάρχει θέμα να συζητηθεί ποτέ στη Χάγη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών και βραχονησίδων», ο κ. Μαρινάκης απάντησε: «Απολύτως κανένα θέμα. Και είναι μάλιστα κάτι το οποίο, δυστυχώς, κάποιοι το συντηρούν και στην Ελλάδα, το οποίο είναι εθνικά επιζήμιο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το βεβαιώνουν άπαντες, ότι για να πάει κάποιος στη Χάγη, να πάνε δύο μέρη, πρέπει να έχουν συμφωνήσει την ατζέντα. Η Ελλάδα, λοιπόν, για να πάει στη Χάγη, θα πάει μόνο για να συζητηθεί και να επιλυθεί μία διαφορά, που είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας θαλασσιών ζωνών. Δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα, όχι να συζητήσει, ούτε καν να διαπραγματευτεί ούτε να βάλει ποτέ στην ατζέντα ζητήματα κυριαρχίας. Τελεία και παύλα».

Όσον αφορά τους λογαριασμούς του ρεύματος και την άνοδο της τιμής της χονδρικής, ο κ. Μαρινάκης, αναλύοντας τις διαφορετικές παραμέτρους, υπογράμμισε: «Θέμα πρώτο. Δικαιώθηκε η πολιτική των πολύχρωμων τιμολογίων; Η απάντηση είναι πως δικαιώθηκε. Γιατί δικαιώθηκε; Γιατί οι τιμές ρεύματος, με εξαίρεση τον Αύγουστο που χρειάστηκε κρατική στήριξη, όπως και έγινε, σε συνέχεια των 10 δισ. που δόθηκαν, για να μη φτάνουν στον καταναλωτή οι αυξήσεις όταν υπάρχουν, με εξαίρεση, λοιπόν, τον Αύγουστο, οι τιμές του συνόλου των παρόχων ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την περίοδο που αποφασίστηκε να ξεκινήσει η πολιτική των πολύχρωμων τιμολογίων. Δηλαδή από πότε, από τον Ιανουάριο του 2024. Άρα για εννέα μήνες, οκτώ συγκεκριμένα με εξαίρεση τον Αύγουστο, η χώρα μας, ως προς τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή, λόγω του ανταγωνισμού, είχε φθηνότερο ρεύμα».

Διευκρινιστικά ανέφερε ότι «η μέση τιμή ανά κιλοβατώρα κάθε μήνα, το ανακοίνωνε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ως προς το βασικό πάροχο αλλά και ως προς λοιπούς παρόχους, ήταν φθηνότερη απ' ότι τον Δεκέμβριο του '23, που αποφασίστηκε αυτή η πολιτική. Ερώτηση δεύτερη: Άρα πέτυχε η πολιτική, συγκεκριμένα, της επιλογής του πράσινου τιμολογίου; Η απάντηση είναι ναι, γιατί ένας από τους βασικούς λόγους αυτών των χαμηλών τιμών είναι η ύπαρξη ανταγωνισμού. Ερώτηση τρίτη: Είχαμε πει ότι το πράσινο τιμολόγιο ήρθε για να μείνει; Όχι, είχαμε πει ότι το πράσινο τιμολόγιο είναι μία, η πρώτη, ας πούμε επιλογή, αυτό που υποχρεωτικά πάει ο καταναλωτής αν δεν επιλέξει κάτι άλλο, για πόσο; Για έναν χρόνο. Είπαμε ότι για τον πρώτο χρόνο, όπως και απεδείχθη ορθό, ήταν καλύτερο να επιλέγουν οι καταναλωτές, εφόσον το επιθυμούν, γιατί μπορούσε κάποιος να πάει από πέρυσι στο μπλε τιμολόγιο, στο σταθερό, να πάει στο πράσινο τιμολόγιο για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, όπως και λειτούργησε. Τι έρχεται λοιπόν και λέει τώρα ο κύριος Σκυλακάκης, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Αφού περάσαμε αυτήν την πρώτη φάση, δεν πάμε σε κατάργηση, πάμε σε κατάργηση της υποχρεωτικής τοποθέτησης του καταναλωτή στο πράσινο τιμολόγιο και προκρίνονται πλέον δύο μορφές. Για τις επιχειρήσεις που έχουν έξυπνους μετρητές το ευέλικτο πορτοκαλί τιμολόγιο και το σταθερό τιμολόγιο για τους καταναλωτές».

«Η μεγάλη εικόνα είναι γιατί μιλάμε για μία κρίση όχι μόνο ελληνική, αν ήταν μόνο ελληνική δεν θα μιλούσε μόνο η Ελλάδα για το ρεύμα. Η Ελλάδα είναι η χώρα και η ελληνική κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που έχει δώσει τα περισσότερα λεφτά για τη στήριξη των καταναλωτών, στην ακρίβεια του ρεύματος, κυρίως τους προηγούμενους μήνες, πάνω από 10 δισεκατομμύρια, το είπα και προηγουμένως, συναρτήσει του ΑΕΠ της κάθε χώρας. Αποτέλεσμα, οι πολλές αυξήσεις κατά καιρούς των τιμών χονδρικής να μη φτάνουν στους καταναλωτές και έτσι έπρεπε να κάνουμε και θα το κάνουμε και όποτε ξανά παρατηρηθεί ότι υπάρχει τέτοια ανάγκη», συμπλήρωσε.

Σε σχόλιο σχετικά με το ότι στον «χάρτη της Ευρώπης είμαστε από τις πιο ακριβές χώρες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Ως προς τις τιμές της λιανικής όχι, είμαστε από τις πιο φθηνές χώρες της Ευρώπης. Δηλαδή από τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Ως προς τις τιμές της χονδρικής, εδώ υπάρχουν στιγμές, ώρες, γιατί μετριέται ανά ώρα, ανά ημέρα και ανά μήνα, σε βάθος μηνών η Ελλάδα είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Πράγματι, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και εδώ είναι η ουσία της παρέμβασης του πρωθυπουργού, υπάρχουνε συγκεκριμένες χώρες, που είναι και μικρότερη η χρήση των ΑΠΕ, που εδώ ανοίγω άλλη μία παρένθεση, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα σε ρυθμούς αύξησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εδώ είναι το μέλλον, έτσι, υπάρχουνε λοιπόν ώρες που λόγω ενός κακού συστήματος που οδηγεί στο παράδοξο οι πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης, οι χώρες δηλαδή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να πληρώνουν περισσότερο για το ρεύμα τους ως προς τη χονδρική, η Ελλάδα πράγματι να έχει πιο ακριβή χονδρική. Εδώ, λοιπόν, έρχεται η παρέμβαση του πρωθυπουργού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην οποία θα επιμείνουμε. Είχαμε μια πρώτη θετική ανταπόκριση από την κυρία φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εδώ είναι η ουσία σε αυτήν την παρέμβαση».

Όπως πρόσθεσε, πρέπει να σκεφτεί κανείς «πόσο πιο δύσκολα θα περνούσε η Ελλάδα, μία χώρα η οποία βγήκε από μια πολυετή κρίση, μια σειρά από μεγάλα ζητήματα, ένα εκ των οποίων είναι και η ακρίβεια στο ρεύμα, ένα άλλο ήτανε τα ζητήματα της πανδημίας, ένα άλλο ήταν ότι κλείνανε όλες οι επιχειρήσεις. Αν είχε μία κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν, που ήτανε επαίτης και πόσο σημαντικό είναι τώρα που έχει έναν πρωθυπουργό, ο οποίος δεν μεμψιμοιρεί, δεν λαϊκίζει, βγαίνει εκτός συνόρων και προσπαθεί και κερδίζει για τη χώρα του. Είναι πραγματικότητα αυτές οι κρίσεις. Μακάρι να μπορούσαμε να μην τις έχουμε και μακάρι να μπορούσαμε να συζητάμε μόνο για ζητήματα εσωτερικής πολιτικής ή ανάπτυξης. Συζητάμε και για αυτά, ευτυχώς, αλλά αυτές οι κρίσεις, μία εκ των οποίων και η κρίση στο ρεύμα, η ακρίβεια στο ρεύμα, λόγω αυτών των φαινομένων που συζητάμε και έχουν αναλυθεί από ειδικούς, είναι μια πραγματικότητα. Ευτυχώς, λοιπόν, λέω εγώ, για τον κόσμο, που δεν χρωστάει τίποτα να πληρώνει, έχουμε μια κυβέρνηση που πρωταγωνιστεί και προσπαθεί να στηρίζει στο εσωτερικό και προσπαθεί να βρει τις αιτίες στο εξωτερικό και να τις αντιμετωπίσει για λογαριασμό και άλλων χωρών».

«Eίχαμε την συναυλία στο Καλλιμάρμαρο. Για σας, τι είδους γεγονός ήταν η συναυλία; Πρώτον, ήταν πολιτικό, ήταν πολιτιστικό, ήτανε κομματικό γεγονός, ήταν κοινωνικό γεγονός, εκτός αυτού, η πρώτη ερώτηση ήταν αυτή και συνέχεια είναι επειδή ακούστηκαν και συνθήματα, επιθετικά προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα θέλαμε την σαφή ξεκάθαρη δική σας θέση κ. εκπρόσωπε, γιατί το συζητάει η κοινωνία των πολιτών», ήταν η ερώτηση που δέχθηκε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος απάντησε:

«Τα Τέμπη ήταν από τις πιο τραγικές στιγμές που μπορεί να θυμηθεί ένας άνθρωπος σε αυτήν τη χώρα. Χάθηκαν νέοι άνθρωποι, ήταν ένα τραγικό δυστύχημα, ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και γνωρίζοντας τους χρόνους που έχει σε άλλες υποθέσεις η Δικαιοσύνη, όπως πολύ σωστά κάνει, το κάνει με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα. Άπαντες θέλουμε να χυθεί άπλετο φως, να πληρώσουν αυτοί που η Δικαιοσύνη πιστεύει ότι είναι ένοχοι. Ουδείς είναι αθώος εκ των προτέρων, αλλά ουδείς είναι ένοχος αν το πει κάποιος πέραν της Δικαιοσύνης. Συμμερίζομαι απόλυτα τον πόνο των γονιών. Στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους τους γονείς, όπως θέλουν να εκφράσουν τον πόνο και την οδύνη τους, αλλά, δυστυχώς, θα το πω, είναι αδιανόητο ο ανθρώπινος πόνος, η οργή των συγγενών, να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από κάποιον και να τον μεταφράζουν, είτε σε πολιτικά πυροτεχνήματα, που δυστυχώς το έχουμε δει αυτό, είναι καθαρή, αισχρή τυμβωρυχία. Ούτε τιμάς τη μνήμη των ανθρώπων, ούτε στέκεσαι δίπλα στους συγγενείς με το να βρίζεις. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, υπάρχει μία λέξη, ένας όρος, που λέγεται σεβασμός, που κάποιοι, δυστυχώς, δεν τον ξέρουν. Δυστυχώς, δεν μπορώ να φανταστώ πώς γίνεται να τιμάς τη μνήμη ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα και που πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη, είτε με το να βρίζεις είτε με το να ξεπλένεις τρομοκρατικές οργανώσεις. Δεν έχουν σχέση αυτά τα δύο. Ο σεβασμός στους νεκρούς μπορεί να είναι με τον οποιονδήποτε τρόπο, είτε με μια συναυλία είτε με μια οργισμένη δήλωση.

Ειδικά οι συγγενείς μπορούν να πουν ό,τι θέλουν. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι έχουν νοιώσει, αλλά ας σταματήσουν κάποιοι τυμβωρύχοι να εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Ούτως ή άλλως, ο κόσμος έχει δείξει πόσο ενδιαφέρεται για τα Τέμπη, ενδιαφέρεται πολύ, ενδιαφέρεται για Δικαιοσύνη, όπως σε όλες τις αντίστοιχες υποθέσεις, αλλά έχει γυρίσει την πλάτη σε αυτούς τους τυμβωρύχους. Δεν τους βγήκε πουθενά η χυδαία εκμετάλλευση». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι αναφέρεται «σε αυτούς οι οποίοι πάνε να σταθούν δίπλα στους συγγενείς και τους πολίτες. Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας που πενθεί μαζί με τους γονείς, αν και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο αυτών των ανθρώπων και προσπαθούν να περάσουν τη δική τους πολιτική προπαγάνδα, είτε ξεπλένοντας για παράδειγμα τη Χαμάς είτε βρίζοντας τον πρωθυπουργό είτε κάνοντας πολιτική. Αυτό είναι χυδαιότητα και ευτυχώς αυτοί είναι λίγοι. Παρεισφρέουν στο πλήθος που θέλει Δικαιοσύνη, στο τέλος της ημέρας όμως έρχονται στην επιφάνεια. Δεν μπορεί να είναι σωσίβιο της πολιτικής επιβίωσης, για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τώρα θυμήθηκε ξανά την προκαταρκτική ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί να είναι σωσίβιο της επιβίωσης ενός κόμματος ένα τόσο σοβαρό θέμα, το οποίο ερευνά η Δικαιοσύνη».

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως «η υπόθεση αυτή ερευνάται εξονυχιστικά με μια σειρά από παραγγελίες της ανακριτικής Αρχής από τη Δικαιοσύνη και θα διερευνηθεί και δεν θα εξαιρεθεί κανείς από την έρευνα. Και ό,τι πει η Δικαιοσύνη για εμάς είναι κανόνας, νόμος. Αλλά, δεν θα εργαλειοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μια σειρά από πυροτεχνήματα μια υπόθεση και εμείς θα τον αφήσουμε και θα τον κοιτάμε. Δεν πρόκειται, το ξαναλέω, ένα τόσο σοβαρό θέμα, ένα τόσο τραγικό δυστύχημα, που διερευνά η Δικαιοσύνη, να γίνει σωσίβιο για την επιβίωση κανενός κόμματος». «Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι δίπλα στους συγγενείς και θέλει Δικαιοσύνη χωρίς εξαιρέσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση με αφορμή την υπόθεση της Κέρκυρας και τα κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο, ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε πως «η διαφθορά δεν είναι κάτι που γεννήθηκε το 2019 ή το 2024. Ούτε θα τελειώσει το 2025, ούτε η εγκληματικότητα. Δυστυχώς, υπάρχουν όσο διαβιούν οι άνθρωποι μεταξύ τους. Τι έχει αλλάξει στην Ελλάδα; Έχουμε μια κυβέρνηση που εφαρμόζει τον νόμο. Είναι μόνο η περίπτωση της ΔΟΥ στην Κέρκυρα; Όχι». Όπως συμπλήρωσε, τον ίδιο ως πολίτη, ως νομικό και ως πολιτικό τον προβληματίζει ότι «κάποιοι χρησιμοποιούν αυτές τις μεθόδους και παρανομούν. Αλλά γι' αυτό υπάρχει ο Ποινικός Κώδικας, για να αυστηροποιείται όταν πρέπει και η Δικαιοσύνη όταν χρειάζεται να τον εφαρμόζει. Είναι μόνο οι περιπτώσεις στις ΔΟΥ; Όχι. Στα γήπεδα; Θυμάστε πόσο λοιδορηθήκαμε όταν τα κλείσαμε με πολύ σκληρές αποφάσεις για λίγους μήνες; Είναι ίδια η κατάσταση; Εφαρμόζεται ο νόμος; Ταυτοποιούνται και οι μπαμπάδες με τα παιδιά τους και όλες οι οικογένειες που θέλουν να πάνε στο γήπεδο; Έχουμε συνέπειες και συγκεκριμένες συνέπειες και αυτοματοποιημένες ποινές; Ναι, είναι η απάντηση. Η κατάσταση δεν είναι ίδια. Στην ενδοοικογενειακή βία, ξέρετε πόσο έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις από τη μια χρονιά στην άλλη; 175%. Δυστυχώς, το φαινόμενο είναι εδώ. Αλλά ευτυχώς και η αστυνομία παρεμβαίνει και έχουν πολλαπλασιαστεί τα ασφαλή σημεία για τις γυναίκες που είναι θύματα και το panic button που κάποιοι κορόιδευαν, λειτουργεί και σώζει ζωές».

Για τη βία ανηλίκων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «κάποιοι από την αντιπολίτευση το απαξίωναν. Δεν εννοώ τους δημοσιογράφους ούτε τον κόσμο. Βία ανηλίκων. Επιτρέψτε μου. Γιατί ξέρετε, είναι πολύ ωραίο να λέμε ότι η κυβέρνηση απέτυχε, αλλά όταν πηγαίνουμε σημείο-σημείο προκύπτει το αντίθετο. Βία ανηλίκων. Θλιβερό φαινόμενο; Θλιβερό φαινόμενο. Είναι ό,τι πιο θλιβερό υπάρχει. Και εγώ δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Είμαι νέος πατέρας. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μεγαλώσει παιδιά με πολύ μεγάλες δυσκολίες. Πολύ μεγάλες δυσκολίες και σε πάρα πολύ δύσκολα χρόνια. Και πολλά παιδιά και ειδικά στην ελληνική περιφέρεια και 3 και 4 και 5 παιδιά. Κι αυτοί είναι οι ήρωες της ζωής. Και ειδικά οι μανάδες. Αλλά προς θεού, εννοείται το κράτος πρέπει να κάνει ό,τι παραπάνω μπορεί και το κάνει. Άμα δείτε τους αριθμούς των συλληφθέντων, υπάρχουν μέρες, όπως είπε ο υπουργός, ο κ. Χρυσοχοΐδης, που έχουμε και 60 και 70 και 80 συλλήψεις. Συγκλονιστικά τα νούμερα. Και κάναμε εγκαίρως την πλατφόρμα για το μπούλινγκ στα σχολεία. Τετρακόσια επτά περιστατικά έχει διαχειριστεί, όχι μόνο σε επίπεδο κατασταλτικό και σε επίπεδο κοινωνικών λειτουργών και έχουμε διπλασιάσει τους κοινωνικούς λειτουργούς και τους ψυχολόγους και κάναμε τη γραμμή 10201 για καταγγελίες που λειτουργεί και έρχεται περιπολικό σε λίγα λεπτά και ετοιμάζουμε τις επόμενες ημέρες το αντίστοιχο panic button που είναι κάτι πολύ περισσότερο, που θα έχει και emergency button το safe youth.

Δεν θα κρύψουμε τα λόγια μας. Υπάρχει ευθύνη των γονέων. Και αυτή η ευθύνη και σε ποινικό επίπεδο θα αυστηροποιηθεί. Υπάρχει και μια συνολική ευθύνη και αυτής της κοινωνίας. Είναι ξεχωριστή συζήτηση για τη βία των ανηλίκων. Και για να ολοκληρώσω, επειδή έχω τελειώσει και σε δημόσιο πανεπιστήμιο τον κύκλο της νομιμότητας που θα συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Θυμηθείτε τι λέγαμε κάποτε για τα πανεπιστήμια και δείτε τώρα πως κάθε φορά που κάποιοι νομίζουν ότι τους ανήκουν, η αστυνομία επεμβαίνει. Εγώ δεν λέω ότι ξαφνικά πετύχαμε πλήρως αυτό που είχαμε πει για το "νομιμότητα παντού". Αλλά κάθε μέρα έχουμε και μια είδηση για το αυτονόητο. Ότι πλέον εκεί που υπάρχει εγκληματικότητα, που δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει, υπάρχει και ένα κράτος που δεν αδρανεί».