Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να επέλθει συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Όπως είπε ο κ. Moscovici, είχαμε πολλές επαφές στην Ουάσιγκτον και υπάρχει κοινή θέληση να βρεθεί λύση. Οι Θεσμοί έρχονται στην Ελλάδα για να γεφυρώσουν το κενό που υπάρχει και να βρουν ένα συμβιβασμό, τόνισε.
Σχετικά με τις αποκλίσεις που φαίνεται να έχουν προκύψει μεταξύ των Θεσμών, ο κ. Moscovici σημείωσε ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν ακόμα. Τα κυριότερα είναι, όπως είπε, το βάθος στο οποίο θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και το επίπεδο της αντοχής του ελληνικού λαού σε αυτές.
Χρειαζόμαστε μια συμφωνία η οποία θα είναι οικονομικά βιώσιμη, τόνισε. Θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη, θέλουμε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, αλλά θέλουμε να υπάρχει και κοινωνική συνοχή, είπε ο κ. Moscovici.
Σχετικά με την οικονομική βιωσιμότητα της συμφωνίας στην παρούσα φάση, δήλωσε ότι «κάποιοι πιστεύουμε ότι είμαστε πιο κοντά σε αυτό, κάποιοι ότι είμαστε κάπως πιο μακριά», εκφράζοντας όμως τη γνώμη ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να βρεθεί κοινός τόπος.
Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα κατά τον επίτροπο, συγκεκριμένα όπως σημείωσε έχουν γίνει πολλές σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα ένα κομμάτι δουλειάς που πρέπει να γίνει.
Έχουμε υπογράψει μια συμφωνία από το προηγούμενο καλοκαίρι, η οποία αναφέρει πλεόνασμα 3,5% για το 2018 και πρέπει να βρούμε πώς θα τηρηθεί, σημείωσε ο P. Moscovici. Εφόσον ολοκληρωθεί το σημείο αυτό, τότε θα είναι εφικτό να αρχίσουν οι υπόλοιπες συζητήσεις, όπως αυτή για το χρέος, πρόσθεσε ο επίτροπος Οικονομικών.
«Αν το κάνουμε αυτό (ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης), μετά μπορούμε να αρχίσουμε να συζητάμε για το χρέος. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν, όπως reprofiling, τεχνικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν. Αλλά πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση», είπε χαρακτηριστικά.
Στο σημείο αυτό, ο κ. Moscovici τόνισε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ. «Χρειαζόμαστε το ΔΝΤ, ήταν μέρος της συμφωνίας, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει και η Κομισιόν είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι δεν γίνεται αλλιώς», δήλωσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αποφευχθεί κάτι ανάλογο με την περυσινή κατάσταση, όταν η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μεγάλη περίοδο αβεβαιότητας, ο Ευρωπαίος επίτροπος ήταν κατηγορηματικός πως πρέπει να αποφευχθεί μία ανάλογη εξέλιξη.
«Δεν θέλω να ξανακούσω για Grexit σε κανένα Eurogroup. Ο Ιούλιος είναι μακριά ακόμα, αλλά πρέπει να συμφωνήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και να επιταχύνουμε τις ενέργειές μας», τόνισε.