Την εκτίμηση ότι η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης αντάλλαξαν την ψήφο τους με τη θέση τους στο υπουργικό σχήμα έκανε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Επίσης σημείωσε ότι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις είχαν ξεκαθαρίσει τη θέση τους σχετικά με το ονοματολογικό της πΓΔΜ πριν από ένα χρόνο και αυτό τους διαχωρίζει από τη στάση που κράτησαν στο ζήτημα η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης και για το λόγο αυτόν δεν διαγράφηκαν.
Σχετικά με τις κατηγορίες Καμμένου ότι στελέχη της κυβέρνησης και των ΑΝΕΛ «αντάλλαξαν τη θέση με την ψήφο τους», εκτίμησε ότι «αυτή η ανταλλαγή έγινε με τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Εδώ υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των υπουργοποιημένων από τον Πάνο Καμμένο και δεν παρέδωσαν τη θέση τους, αλλά κράτησαν τις υπουργικές τους θέσεις», είπε αναφερόμενος στα δύο κυβερνητικά στελέχη των ΑΝΕΛ, τα οποία ο ίδιος ο αρχηγός τους χαρακτήρισε «αποστάτες».
«Είναι έξω από τις αρχές όταν ξεκινά ο πρόεδρος του κινήματος να παραδίδει τη θέση του και οι άλλοι από το εξωτερικό να λένε ότι θα κρατήσουν την θέση τους και θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι το «διαζύγιο» με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «στημένο», κατηγόρησε με τη σειρά του τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «προσπαθεί να ρίξει λάσπη σε μία κίνηση που προέρχεται από Αρχές».
«Σικέ παιχνίδι δεν είναι, δεν θα έφτανε σε σημείο να σπιλώσει συνειδήσεις. Είναι πολύ χοντρό αυτό το θέμα. Είναι πολύ χοντρό να βγει και να κατηγορήσει συνεργάτες του ο πρόεδρος, χωρίς να υπάρχει κάτι», συμπλήρωσε για το ίδιο θέμα.
Ερωτηθείς γιατί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν αποχώρησαν από την κυβέρνηση νωρίτερα, προτού ξεκινήσει η διαδικασία για την Συμφωνία των Πρεσπών, εκτίμησε πως «και να φεύγαμε, η κυβέρνηση θα προχωρούσε», ενώ στο ερώτημα γιατί δεν είχαν στηρίξει την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας κατά της κυβέρνησης, την οποία χθες πάλι ζήτησε ο Πάνος Καμμένος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναφέρει, με τον όρο να μην συμπεριληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα της πΓΔΜ, είπε πως «σε εκείνη την περίπτωση, ο Μητσοτάκης ήθελε να διαλύσει μία κυβέρνηση που έβγαζε τη χώρα από τα μνημόνια».
Τέλος, απαντώντας στο γιατί είχαν ψηφίσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το Φεβρουάριο του 2015, είπε ότι «ο Καμμένος θεωρούσε ότι το ζήτημα της ονομασίας δε θα έφτανε στη Βουλή».