Με την κεκτημένη ταχύτητα μιας προσχηματικής άρνησης και την επίκληση τεχνητών ενστάσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό- εξαιρέθηκε από τη διακομματική συναινετική προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εκλογείς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν όπου κι αν βρίσκονται χωρίς να αποτελεί προϋπόθεση το πορτοφόλι και η εν Ελλάδι περιουσία τους.
Στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, πέντε από τα οκτώ κόμματα – ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες και Νίκη – τάχθηκαν υπέρ.
Η άνετη πλειοψηφία που συγκροτείται και αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά την ψηφοφορία στην ολομέλεια, επιτρέπει την άμεση εφαρμογή των ρυθμίσεων από τις προσεχείς ευρωεκλογές. Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, τόσο η υπουργός Νίκη Κεραμέως όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Λιβάνιος, ξεκαθάρισαν ότι δεν χορηγείται κάποιο έξτρα δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες τους εξωτερικού, παρά μόνο διευκολύνονται - όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους - να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους.
Για ιστορική συναίνεση έκανε λόγο η κ. Κεραμέως ευχαριστώντας τις παρατάξεις, ενώ μαζί με τον κ. Λιβάνιο απάντησαν στις ενστάσεις και απέκρουσαν τις αιτιάσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, η οποία υπαναχώρησε, σε σχέση με τη στάση που είχε τηρήσει το 2019.
Το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ, με τη βούλα της Πολιτικής Γραμματείας, μετέφερε ο ειδικός αγορητής κ. Ξανθόπουλος, ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους απόδημους ως «εκλογικό κοινό» και ότι πέραν της πολιτικής αλαζονείας και της εκμετάλλευσης του πατριωτισμού των Ελλήνων του εξωτερικού, η πρωτοβουλία της είναι «και συνταγματικά απερίσκεπτη».
Ισχυρισμό που κατέρριψε η υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας πως το συνταγματικό πλαίσιο είναι σαφέστατο και προβλέπει τη δυνατότητα, αλλά όχι την υποχρέωση, για τη θέσπιση περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος.
Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός - απαντώντας στον ειδικό αγορητή του ΚΚΕ κ. Γ. Γκιόκα που μίλησε «για ψηφοθηρία των αστικών κομμάτων» και «επικίνδυνους δρόμους αφού παραχωρεί δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους» - διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν κόμματα που έχουν ως πάγια θέση να δίνεται πιο εύκολα η ιθαγένεια σε μετανάστες απ’ ότι στα παιδιά Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό πχ το 2010 την περίοδο της κρίσης, να αρνούνται το εκλογικό δικαίωμα των αποδήμων.
Υπογράμμισε μάλιστα ότι είναι αναχρονιστική και τιμωρητική (είναι) η άποψη αυτών των πολιτικών δυνάμεων, να δίνεται το δικαίωμα ψήφου μόνον στους ομογενείς οι οποίοι έχουν περιουσία στην Ελλάδα.
Λίγες ώρες αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «όχι» στη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών, ο Σωκράτης Φάμελος ως προσωρινός πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόταν στην Εναρκτήρια Συνεδρίαση της 14ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) που έγινε επίσης στη Βουλή. Επί της ουσίας η ομιλία του ήταν μια ακροβασία. Να δικαιολογήσει το «όχι» με μια γενικότητα του τύπου «Η Πολιτεία πρέπει να εξασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή της ομογένειας στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με δυνατή φωνή στη Βουλή, προστατεύοντας την ομογένεια από την εγχώρια κομματική αντιπαράθεση… Γιατί για εμάς η ομογένεια είναι εθνικό κεφάλαιο και όχι εκλογικό ακροατήριο, για αυτό θέλουμε να έχει τους δικούς της αντιπροσώπους».
Σε αντίθεση με τη μικροκομματική στάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ, που υπολόγισε προφανώς τις αρνητικές επιδόσεις του στα εκλογικά κέντρα των αποδήμων, το ΠΑΣΟΚ «συνεπές σε θέματα αρχών και την ιστορία του», όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος, Παναγιώτης Δουδωνής, υπερψήφισε. Θέτοντας ως κεφαλαιώδες το ζήτημα να υπάρξει μια απογραφή των αποδήμων, για την οποία ο κ. Λιβάνιος έθεσε τη δυσκολία της υπό μορφή απλών ερωτημάτων. Θα αποσταλούν απογραφείς σε κάθε γωνιά της γης, ή θα είναι σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου μη αξιόπιστη;