Στις δημοσκοπήσεις της Opinion Poll για το Action24 και της Metron Analysis για το MEGA, ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ (34,4% - 31,4%) από τον ΣΥΡΙΖΑ (13,4%- 15,1%) ενόψει ευρωεκλογών, με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στην τρίτη θέση (12,5% - 13%).
Πάντως, στη δημοσκόπηση της OP, έκπληξη συνιστά το ποσοστό που παίρνουν οι «Δημοκράτες», το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, το οποίο καταγράφει ποσοστό 2,9%.
Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, στην εκτίμηση ψήφου για τις ευρωεκλογές, η ΝΔ καταγράφει ποσοστό 31,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 15,1%, ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι τρίτο με 13%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 10,1%, ενώ στην πέμπτη θέση είναι η Ελληνική Λύση με 9,7%.
Στην εκτίμηση ψήφου υπάρχει υποχώρηση -5% της Νέας Δημοκρατίας, άνοδο +1,8% του ΣΥΡΙΖΑ, υποχώρηση -1,9% του ΠΑΣΟΚ, άνοδο του ΚΚΕ (+1,4%) και της Ελληνικής Λύσης (+1,7%), ενώ η Metron Analysis βλέπει αυτή τη στιγμή και τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά να πιάνουν το 3% όχι όμως το ΜέΡΑ25.
Πρωτιά του «Κανένα» ως καταλληλότερου πρωθυπουργού
Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών, αυτή τη φορα πιο δημοφιλής πολιτικής (με βάση τις θετικές γνώμες) φαίνεται να είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 41%, ξεπερνώντας τον πρωθυπουργό καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει 39%. Ακολουθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 34%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 32%, και μετά ο Στέφανος Κασσελάκης με 26%.
Πρόθεση ψήφου: Ανάκτηση δεύτερης θέσης από ΣΥΡΙΖΑ
Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου η ΝΔ έχει μια σαφή υποχώρηση σχεδόν 4%, υποχωρώντας στο 24,6%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%, ενώ άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).
Ως προς το ποια προβλήματα θεωρούν οι πολίτες σημαντικότερα, κυριαρχούν αυτά που έχουν να κάνουν με την οικονομία, με τους πολιτες να αναφέρουν πρώτα από όλα την ακρίβεια και την οικονομία, ενώ ενδιαφέρον έχει ότι ανεβαίνει και η επίκληση της κρίσης θεσμών ως προβλήματος.
Οι «κόκκινες κάρτες» των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, δηλαδή οι τομείς όπου έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Τους πιο καλούς βαθμούς τους παίρνει η κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
«Δεν έχει υπάρξει πρόοδος στην απόδοση ευθυνών για το δυστύχημα των Τεμπών»
Όμως, και για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη διάχυτη είναι η αίσθηση στην κοινωνία ότι ούτε το δικαστικό, ούτε το πολιτικό σύστημα έχει κινηθεί αποτελεσματικά για την απόδοση ευθυνών. Αυτό το πιστεύει το 88% των ερωτηθέντων, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται όσο πηγαίνουμε αριστερότερα της κεντροδεξιάς (όπου επίσης το ποσοστό είναι 75%) αλλά και σε όσους δηλώνουν «δεξιοί».
Η δημοσκόπηση της Opinion Poll
Στη δημοσκόπηση της Opinion Poll, σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση με 1.1% σε σχέση με την έρευνα στις 19/2 ένα μήνα πριν και 3.5% σε σχέση με την έρευνα τέλη Νοεμβρίου οπότε και περνούσε στη δεύτερη θέση. Αντίστοιχα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη μετεκλογική έρευνα που δεν δείχνει νέα πτώση και αυξάνει στο ίδιο χρονικό διάστημα τις δυνάμεις του κατά 0.9%, περνώντας έτσι στην 2η θέση.
Ακολουθούν:
- η Ελληνική Λύση με 10,1%,
- το ΚΚΕ με 9,4%.
- η Νίκη με 4,3%.
- το νέο κόμμα «Δημοκράτες» του Ανδρέα Λοβέρδου (2,9%),
- η Πλεύση Ελευθερίας (2,9)
Η δημοσκόπηση καταγράφει τις θέσεις των πολιτών, τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες θα προσέλθουν τις ευρωκάλπες ενώ ιεραρχούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.
Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η ΝΔ είναι μπροστά με 27,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος με 10,8%, το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 10%, η Ελληνική Λύση τέταρτη με 8,1% και το ΚΚΕ πέμπτο με 7,6%. Δημοκράτες και Πλεύση κινούνται στο 2,4% ενώ οι αναποφάσιστοι είναι στο 19,7%.
Σχεδόν ένας στους δύο (ποσοστό 49%) δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να ψηφίσει άλλο κόμμα από εκείνο που ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές, ενώ το 45,5% δηλώνει ότι είναι λίγο ή καθόλου πιθανό.
Το κριτήριο που θα επηρεάσει την ψήφο των ευρωεκλογών είναι κατά κύριο λόγο η εσωτερική επικαιρότητα (36,9%), οι πολιτικές θέσεις των κομμάτων (28,2%), τα ευρωπαϊκά θέματα (16,9%).
Πρώτος ο Κυρ. Μητσοτάκης ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών
Ως προς τη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 37,6% παραμένει πρώτος και ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 33,7% και τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 29,8% ενώ τέταρτος είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 28,9%.
Στην πέμπτη θέση, ακολουθεί η πρόεδρος της Πλεύσης, Ζωή Κωνσταντοπούλου (28,4%), ο πρόεδρος της Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος (27,6%) ενώ πιο πίσω είναι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης με 23,2%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 38,5% θέλει να στείλει μήνυμα προειδοποίησης στην κυβέρνηση, το 25,2% θέλει να στηρίξει το κόμμα του, το 19,4% θέλει να αποδοκιμάσει την κυβέρνηση ενώ το 8,9% θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση.
Όσον αφορά το πρόβλημα που απασχολεί περισσότερο τους πολίτες, η ακρίβεια παραμένει στην κορυφή. Ενώ ακολουθούν, η οικονομία/ ανάπτυξη, η εγκληματικότητα/φαινόμενα βίας, η κατάσταση του ΕΣΥ, η κατάσταση στην Παιδεία και, τέλος, η ανεργία.
Στην ερώτηση για τον βαθμό ικανοποίησης από τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, το 70,3% δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Στ. Κασσελάκη ως πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ
Το 19.7% δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με το 62.5% να δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 44.1% έναντι 40.2%.