Το βράδυ της Κυριακής, με την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, πέφτει η αυλαία της 4ης κατά σειρά εκλογικής αναμέτρησης, που ζει η χώρα από τον Μάιο έως σήμερα.
Αυτές οι εκλογικές «μάχες», σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, κατέληξαν στο αδιαμφισβήτητο πλέον συμπέρασμα της πολιτικής κυριαρχίας της κυβέρνησης, με την πιο πρόσφατη επικράτηση στις κάλπες της προηγούμενης Κυριακής να χαρακτηρίζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως ψήφος εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών.
Από την ερχόμενη Δευτέρα, λοιπόν, η κυβέρνηση επιστρέφει στις ράγες του προγραμματικού έργου, για το οποίο έχει δεσμευτεί. «Η κοινωνία δείχνει, πιο έτοιμη και πιο απαιτητική από ποτέ, το αποτέλεσμα των εκλογών νομιμοποιεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις» ήταν τα λόγια, που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ το βράδυ της Τρίτης και περιγράφουν επί της ουσίας τον δρόμο, που καλείται πλέον να διανύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υγεία, παιδεία, καθημερινότητα, διαχρονικές παθογένειες του κράτους, δικαιοσύνη, πολιτική προστασία. Αυτές είναι οι «θεματικές ενότητες» τις οποίες έχει προτεραιοποιήσει η κυβέρνηση και αναμένεται το επόμενο διάστημα να μπουν σε πρώτο πλάνο.
Σε αυτές περιλαμβάνονται σειρά πολιτικών και δράσεων, σε κάποιες από αυτές, μάλιστα, είχαν δοθεί «εμβληματικά» χαρακτηριστικά: η ενίσχυση του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Συστήματος Υγείας - με τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων να έχουν ήδη αρχίσει - η εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να λειτουργήσουν στην Ελλάδα ξένα μη κρατικά ΑΕΙ μέχρι την αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος - με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του 2024 - η προώθηση του νέου συστήματος επιλογής και αξιολόγησης διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα, που προωθεί με σχέδιο νόμου τις επόμενες ημέρες το Υπουργείο Εσωτερικών, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει τη δικαιοσύνη «κεντρικό μεταρρυθμιστικό βραχίονα για την επόμενη τετραετία», όπως και η αναδιάρθρωση των δομών της Πολιτικής Προστασίας, στον απόηχο των πυρκαγιών και των πλημμυρών του καλοκαιριού και πριν η χώρα αντιμετωπίσει τον χειμώνα. Σε αυτό το πλαίσιο, καταλυτικός θα είναι ο ρόλος του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, με την ψηφιοποίηση να αποτελεί στοίχημα σε όλα τα επίπεδα -από την δικαιοσύνη έως το σχολείο- όπως και η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης.
Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα του παζλ των μεταρρυθμίσεων, που θα πρέπει άμεσα να αρχίσει να «συναρμολογείται».
Με το εργασιακό νομοσχέδιο να έχει ήδη περάσει από τη Βουλή, σειρά παίρνουν νομοσχέδια και δράσεις, όπως το νέο Πτωχευτικό Πλαίσιο, με βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, η εγκατάσταση τουλάχιστον 20.000 διαδραστικών συστημάτων μάθησης, οι ρυθμίσεις για το Airbnb, η προώθηση έργων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης Κέντρων Υγείας, το Πρόγραμμα απασχόλησης σε περιοχές μακροχρόνιας ανεργίας, για ανέργους ηλικίας 45 ετών και άνω, στο οποίο υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 6.000 ωφελούμενοι, η αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη για την πολιτική και ποινική δικαιοσύνη, όπως και η προώθηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ψηφιακές Δεξιότητες.
Στόχος, έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση να έχει βάλει τη σφραγίδα της με νομοσχέδια, που θα επιβεβαιώνουν το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που επαγγέλλεται.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του κυβερνητικού επιτελείου μπαίνουν οι καταιγιστικές διεθνείς και γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενόψει του πολιτικού διαλόγου με την Τουρκία, που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά και η οικονομία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το βλέμμα στους δύο οίκους αξιολόγησης, που η Αθήνα αναμένει να δώσουν το «πράσινο φως» και να επιβεβαιώσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, δηλώνει ότι σκοπός της κυβέρνησης παραμένει η διατήρηση υψηλών, ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξης, που θα ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας και θα οδηγούν στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς.
Άλλωστε, η ενίσχυση των εισοδημάτων αποτελεί, επίσης, κυβερνητική δέσμευση και αναγκαία συνθήκη για να αντιμετωπιστεί το υψηλό κόστος διαβίωσης, που οι πολίτες στις έρευνες κοινής γνώμης χαρακτηρίζουν ως το νούμερο 1 ζήτημα.
Σε οκτώ μήνες από σήμερα, οι πολίτες θα προσέλθουν και πάλι στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Και εκεί θα γίνει η ουσιαστική αποτίμηση των πεπραγμένων της κυβέρνησης, ένα χρόνο πλέον μετά την επανεκλογή της τον Ιούνιο του 2023.