Πιο κοντά από ποτέ δείχνει να είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας Τουρκίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει αναγκαστικά και το τέλος της περιόδου ψύχρανσης μεταξύ των δύο χωρών, όλα δείχνουν όμως ότι η διπλωματία σιγά σιγά επανακάμπτει και ετοιμάζεται να μπει ξανά σε πρώτο πλάνο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή είναι θέμα χρόνου να επανεκκινήσει η όλη διαδικασία από εκεί που σταμάτησε τον Μάρτιο του 2016, με κάποιες πληροφορίες να μιλούν για επερχόμενες εξελίξεις ακόμα και στις αρχές της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση μέχρι και τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ,στις 24-25 Σεπτεμβρίου, οι γνωρίζοντες περιμένουν κάτι σημαντικό προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποδειχθεί εάν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μια συνάντηση όπου επικεφαλής από ελληνικής πλευράς θα είναι ο Παύλος Αποστολίδης.
Όλα αυτά βεβαίως θα γίνουν με μία βασική προϋπόθεση: ο Ταγίπ Ερντογάν να μην τινάξει στον αέρα την όλη διαδικασία προκαλώντας είτε σε επίπεδο ρητορικής είτε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Μέχρι την ώρα πάντως που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως υλοποιεί την τακτική του «καλού παιδιού», χαμηλώνοντας τους τόνους μετά από μια μακρά περίοδο έντασης.
Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει στην πράξη την σταθερή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων».
Η απόσυρση του Ορούτς Ρέιτς για παράδειγμα εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο πάντως θα πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια από τουρκικής πλευράς. Στην περίπτωση λοιπόν που η κίνηση αποκλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι προσχηματική, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διερευνητικές επαφές για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Υπάρχει ήδη, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παρέμβασή του στο Συνέδριο του Economist, ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο συμβούλων.
Είναι πάγια άλλωστε η θέση της κυβέρνησης ότι επιδίωκε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. «Αυτό που μένει να φανεί τις επόμενες ημέρες, είναι αν τα λόγια τα οποία απευθύνει η Τουρκία θα έχουν συνέχεια και αν τα λόγια ταυτίζονται με τις πράξεις. Σ’ αυτή την περίπτωση θα μπορούσαμε να έχουμε επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» τονίζει στο liberal.gr πηγή κοντά στον πρωθυπουργό.
Την ίδια ώρα με φόντο το έκτακτο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ η Αθήνα επιμένει ότι η αναδίπλωση της Τουρκίας που καταγράφεται τις τελευταίες ώρες θα πρέπει να έχει και ανάλογη συνέχεια. Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με συγκεκριμένες κυρώσεις.
Ήδη, από το τέλος Αυγούστου, στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών διατυπώθηκε για πρώτη φορά ένας σαφής κατάλογος κυρώσεων στην περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παράνομη προκλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της. Αυτός ο κατάλογος θα τεθεί υπόψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αναμένεται να εγκριθεί. Το αν ασφαλώς θα εφαρμοστεί και πότε, θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Τουρκίας.