Πολιτικά κυρίαρχος ο Κυρ. Μητσοτάκης - Δεν πείθει ο Κασσελάκης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Πολιτικά κυρίαρχος ο Κυρ. Μητσοτάκης - Δεν πείθει ο Κασσελάκης

Την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο η κάλπη των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, δίνοντας μπλε χρώμα σε τουλάχιστον 7 περιφέρειες από την πρώτη Κυριακή. Έχοντας διανύσει τέσσερις δύσκολους μήνες -με καταστροφικά γεγονότα πρωτοφανούς έντασης, όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες- και έχοντας απέναντί του έναν νέο αντίπαλο, ο οποίος μπήκε με… θόρυβο στο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να θέσει το πολιτικό διακύβευμα της κάλπης και να βγει νικητής.

Απέναντί του είχε τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος δεν κατόρθωσε να μετουσιώσει σε πολιτικά μετρήσιμη δύναμη την παρουσία του στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνοντας ουσιαστικά τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει χαμηλότερα και από τα αναμενόμενα ποσοστά στις μεγάλες περιφέρειες και τους δήμους, ρίχνοντας νερό στο μύλο της εσωτερικής γκρίνιας και αμφισβήτησης για το πρόσωπό του. Υπάρχει, όμως, κι ένα παράδειγμα, αυτό του Δήμου Αθηναίων, που απέδειξε και κάτι ακόμη: ότι τελικά, η συζήτηση για την ακροδεξιά στη χώρα μάλλον είναι δυσανάλογη της επιρροής της στην ελληνική κοινωνία.

Στην πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων της κάλπης προχωρά ήδη το κυβερνητικό επιτελείο, όπως και η αντιπολίτευση, βάζοντας στο μικροσκόπιο τα «συν» και τα «πλην», που αφήνει ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της κάλπης.

Η πρωτοκαθεδρία των υποψηφίων της κυβέρνησης δεν αμφισβητήθηκε, ούτε στους τρεις μεγάλους δήμους -Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης- στους οποίους επέλεξε να υποδείξει υποψήφιο και κυρίως, ούτε στις 13 περιφέρειες, στις οποίες είχε δώσει εμφανώς το χρίσμα σε κομματικές επιλογές, με εξαίρεση την περίπτωση Αρναουτάκη στην Κρήτη, ο οποίος υποστηρίχθηκε και από το ΠΑΣΟΚ.

Το ισχυρό πολιτικό μήνυμα έρχεται από την Περιφέρεια Αττικής και την καθαρή επικράτηση του Νίκου Χαρδαλιά από τον πρώτο γύρο, με ένα ποσοστό περί του 46%, τριάντα ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργο Ιωακειμίδη, με ποσοστά υψηλότερα και από τα αντίστοιχα εκλογικά της Νέας Δημοκρατίας.

Η νίκη Χαρδαλιά αποτελεί την εμφατική επικράτηση της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε να θέσει το άμεσο πολιτικό διακύβευμα της κάλπης, μήνυμα που φαίνεται ότι πέρασε στους πολίτες και συνεπικουρούμενο από τη δυναμική, που η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να καταγράφει στην κοινή γνώμη, εξασφάλισε την εκλογή του Νίκου Χαρδαλιά.

Ενός προσώπου που επελέγη στο «παρά πέντε» στη θέση του Γιώργου Πατούλη και που φαίνεται ότι κατόρθωσε να ενσαρκώσει το μήνυμα της άμεσης σύνδεσης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την αντιμετώπιση εκτάκτων γεγονότων, όπως οι φυσικές καταστροφές, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη σημασία, που καλούνται να διαδραματίσουν ως φορείς υλοποίησης μεγάλων αναπτυξιακών έργων, συγκεντρώνοντας τόσο τα πολιτικά, όσο και τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά, που απαιτούνταν τη στιγμή, που στην ατζέντα της επικαιρότητας είναι θέματα όπως η θωράκιση του κρατικού μηχανισμού και της πολιτικής προστασίας και η ανάγκη επιτάχυνσης μεγάλων έργων, με την άμεση εμπλοκή των τοπικών αρχών. 

Ανάλογο το πολιτικό στίγμα και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, με ποσοστό της τάξεως του 60%, να επικρατεί από τον πρώτο γύρο, αφήνοντας τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Μυλόπουλο στην τέταρτη θέση, με ένα ποσοστό περί του 7%.

Άνετη επικράτηση από τον πρώτο γύρο, με 55% και του «γαλάζιου» Αλέξανδρου Καχριμάνη στην περιφέρεια Ηπείρου, με τον Ιωάννη Στέφο, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να μένει κοντά στο 12%. Με ποσοστό που αγγίζει το 60% και η εκλογή του Νεκτάριου Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνο Καρπέτα να βρίσκεται στην τρίτη θέση, με περίπου 11,5%.

Με ποσοστό 48% η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας περνά στα χέρια του Φάνη Σπανού, με τον Απόστολο Γκλέτσο από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση με ποσοστό γύρω στο 25%. Στον Γιώργο Χατζημάρκο παραμένει και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ Χρυσούλα Καραγιάννη να μένει και εδώ στην τρίτη θέση. Με ποσοστό που αγγίζει το 80%, ο Σταύρος Αρναουτάκης, με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, επικρατεί στην περιφέρεια Κρήτης, με τον Σπύρο Δανέλλη, υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ να μένει στη δεύτερη θέση με ποσοστό κοντά στο 11%.

Οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ και τις επιλογές που έκανε, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας αναφορά στην επικράτηση Χαρδαλιά και Τζιτζικώστα και στέλνοντας μήνυμα ότι η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να δίνει μάχη για τον επόμενο γύρο, με στόχο την καθολική επικράτησή της και στις υπόλοιπες 6 περιφέρειες, που θα κριθούν την επόμενη Κυριακή.

Το μήνυμα της κάλπης ήταν ηχηρό και για την αξιωματική αντιπολίτευση, που θα δώσει το παρών μόνο σε μία από τις εναπομείναντες περιφέρειες, που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Πρόκειται για την περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου και εκεί την πρώτη θέση διατήρησε ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος θα αναμετρηθεί την ερχόμενη Κυριακή με τον Δημήτρη Κουρέτα, που υποστηρίζεται τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΠΑΣΟΚ. Σε όλες τις υπόλοιπες περιφέρειες, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας θα αναμετρηθούν με γαλάζιους «αντάρτες» με την αντιπολίτευση να είναι απούσα.

Αντίστοιχα και σε επίπεδο Δήμων, ο Γιάννης Μώραλης επικράτησε με άνεση από τον πρώτο γύρο στον Πειραιά, ο Κώστας Μπακογιάννης στην Αθήνα, με ποσοστό άνω του 41% θα διεκδικήσει τη Δημαρχία έχοντας απέναντί του όχι τον Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τον Χάρη Δούκα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ ούτε στη Θεσσαλονίκη θα βρεθεί απέναντι στον Κωνσταντίνο Ζέρβα, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι αυτοδιοικητικές κάλπες έδειξαν ότι η αντιπολίτευση έως σήμερα δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη δυναμική για να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, που καταγράφηκαν τον Ιούνιο. Από τις πρώτες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη, προκύπτει ότι ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να «φορτώσει» στο κομματικό παρελθόν την αποτυχία της Κουμουνδούρου στις αυτοδιοικητικές κάλπες, θα επιμείνει στο αφήγημα περί ανάγκης αλλαγών και συμπόρευσης με άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Στους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης, σε επίπεδο εντυπώσεων το ΠΑΣΟΚ, με τη «πρόκριση» Δούκα στον δεύτερο γύρο του δήμου Αθηναίων, και σε επίπεδο δυνάμεων το ΚΚΕ, που διατήρησε τα αυξημένα ποσοστά του.

Για την κυβέρνηση, αυτό που γίνεται σαφές είναι ότι, έχοντας πάρει για μια ακόμη φορά από τους πολίτες το «πράσινο φως», καλείται να διαχειριστεί μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, που αφορούν τόσο στην καθημερινότητα, όσο και τη δομή και λειτουργία του κράτους, προχωρώντας άμεσα σε ριζικές τομές, που θα αφήνουν το αποτύπωμά της, με ορίζοντα πλέον τους επόμενους οκτώ μήνες.

Τον Ιούνιο του 2024, έχοντας πλέον συμπληρώσει έναν χρόνο από τις εθνικές εκλογές, οι πολίτες θα κρίνουν και θα συγκρίνουν, βάζοντας τον πρώτο ουσιαστικό «βαθμό» στην κυβέρνηση για τη δεύτερη τετραετία της. 

Αν, πάντως, κάτι ξεχωρίζει πλην των αποτελεσμάτων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, είναι η χαμηλή συμμετοχή, που ναι μεν ήταν αναμενόμενη, κυρίως σε σχέση με το 2019 -τότε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης διεξάγονταν μαζί με τις ευρωεκλογές, λίγο πριν τη λήξη της τετραετίας ΣΥΡΙΖΑ- ωστόσο τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποχής σε μεγάλα αστικά κέντρα προκαλούν προβληματισμό.