Με απανωτές τροπολογίες ο Νίκος Φίλης έχει «απαιτήσει» να μην εφαρμοστεί το υπουργείο την Τράπεζα Θεμάτων. Είναι μια από τις δύο σημαίες που έχει σηκώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο αρχηγός του στο θέμα της Παιδείας το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει σε προμετωπίδα της επιστροφής του κόμματος στο πεζοδρόμιο. Η νέα όμως μεταγραφή ο Συμεών Κεδίκογλου «γκρέμισε» τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το θέμα της Παιδείας και ειδικά ο νόμος που αφορά στην πανεπιστημιακή αστυνομία από τη μια πλευρά και στην εφαρμογή του συστήματος των βάσεων θεωρείται από την Κουμουνδούρου ότι θα αποτελέσει το «όπλο» της αντίδρασης της νέας γενιάς, κυρίως, στην κυβερνητική πολιτική. Στα παραπάνω έχει προστεθεί και το θέμα της Τράπεζας Θεμάτων.
Μάλιστα ο Νίκος Φίλης, αρμόδιος τομεάρχης και τον Δεκέμβριο που πέρασε και τον Απρίλιο κατέθεσε και τροπολογίες στη Βουλή ζητώντας, από κοινού με την αναπληρώτριά του την Μερόπη Τζούφη να μην εφαρμοστεί. Ως αιτία αναφέρουν, εκπροσωπώντας συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά και τον Αλέξη Τσίπρας ότι η Τράπεζα Θεμάτων αποτελεί ένα «παιδαγωγικά αδόκιμο μέτρο».
Όμως η νέα μεταγραφή του Αλέξη Τσίπρα, ο Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών με μια αναφορά όχι μόνο «γκρέμισε» την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το ζήτημα ανέδειξε και κάτι ακόμη. Ότι η Τράπεζα Θεμάτων λειτουργεί υποστηρικτικά προς τους φτωχότερους μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης φροντιστηρίων.
«Για την Τράπεζα Θεμάτων είχε θεωρηθεί ότι θα έδινε ίσες ευκαιρίες σε φτωχούς μαθητές που δεν έχουν δυνατότητες φροντιστηρίων.» αναφέρει ο πρώην Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που την προηγούμενη Παρασκευή δήλωσε ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμα Τσίπρα τον οποίο και συνάντησε με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί επισήμως η προσχώρησή του στον ΣΥΡΙΖΑ
Ουσιαστικά ο κ. Κεδίκογλου έρχεται να τονίσει πως η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας λειτουργεί προς όφελος των φτωχών μαθητών, υπέρ των οποίων διαρρηγνύει τα ιμάτιά του σήμερα σύσσωμη η Κουμουνδούρου τασσόμενη όμως κατά αυτού του μέτρου.
Και προχωρά ακόμη περισσότερο λέγοντας πως «η επιτροπή διαλόγου για την Παιδεία το 2016 υπό τον καθ. Αντ. Λιάκο πρότεινε την επαναφορά της» κάτι που δεν έγινε φυσικά προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση.
Δηλαδή την ώρα που κατηγορεί την κυβέρνηση πως επιδιώκει με την καθιέρωση βάσεων να στείλει υποψήφιους φοιτητές στα ιδιωτικά κολέγια, λαμβάνει θέσεις και ζητά την κατάργηση διατάξεων που διευκολύνουν, όπως τουλάχιστον περιγράφει το νέο μέλος του κόμματος, τους φτωχότερους.