Πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός - Το πιστοποιητικό, τα τεστ και ο εμβολιασμός του προσωπικού α' γραμμής

Πώς θα ανοίξει ο Τουρισμός - Το πιστοποιητικό, τα τεστ και ο εμβολιασμός του προσωπικού α' γραμμής

Τα free covid νησιά δείχνουν το δρόμο για το άνοιγμα του τουρισμού με την Ελλάδα να εμφανίζεται πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων ενδιαφερόμενο και τις κρατήσεις, όπως υποστηρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, να παρουσιάζουν μια σημαντική αύξηση την τελευταία εβδομάδα. Το σχέδιο για την επίτευξη του στόχου και ο ρόλος του «πράσινου» πιστοποιητικού, των τέστ και του εμβολιασμού του αποκαλούμενου προσωπικού πρώτης γραμμής.

Οι εκπρόσωποι των κλάδων που ασχολούνται με τον τουρισμού εμφανίζονται αισιόδοξοι κάνοντας λόγο για μια δυναμική χρονιά που δύναται να φτάσει σε έσοδα στο 40 έως 50% των εσόδων του 2019. Μιας χρονιάς όπου ο Ελληνικός Τουρισμός κινήθηκε σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, πορεία που ανέκοψε το 2020 ο κορονοϊός.

Το εμβόλιο και η ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή του πιστοποιητικού εμβολιασμού που ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε ως πρόταση στην Κομισιόν σε συνδυασμό με την ετοιμότητα που υπάρχει σε ό,τι αφορά τα τεστ, στα οποία θα υποβάλλονται όσοι δεν έχουν εκδώσει το εν λόγω πιστοποιητικό ή δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επιτρέπουν η αισιοδοξία για την φετινή τουριστική περίοδο (που σημειωτέον ξεκινά αργότερα δηλαδή από τα τέλη Μαΐου ουσιαστικά) να μετατραπεί σε πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση φρόντισε να στείλει τα κατάλληλα μηνύματα και τα free covid νησιά μετατρέπονται σε ένα είδος επικοινωνιακής ναυαρχίδας στην παγκόσμια αγορά του τουρισμού. Ήδη το πρώτο εξ αυτών των νησιών το Καστελόριζο έγινε αντικείμενο δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, ενώ το γεγονός πως υπάρχουν νησιά όπου οι κάτοικοι (όσοι φυσικά το επιθυμούσαν δεδομένου ότι δεν είναι υποχρεωτικό) έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις μετατρέπονται στην καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα.

Το σχέδιο για τον Τουρισμό και οι εμβολιασμοί

Η κυβέρνηση έχει καταστρώσει ένα σχέδιο που τώρα δείχνει να ξεδιπλώνεται. Βασικός συντελεστής η επάρκεια στα εμβόλια προκειμένου να προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμα Ελευθερία μέσω του οποίου οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει το 1.000.000 και εξακολουθούν να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα.

Η είδηση των free covid νησιών δεν αποτέλεσε έκπληξη για κανέναν από τους εμπλεκόμενους φορείς και τα πρόσωπα που… τρέχουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο και σε ό,τι αφορά την αγορά αλλά και σε ό,τι αφορά τον τουρισμό δείχνει πως το Ελευθερία είναι το όνομα που του ταιριάζει.

Τα νησιά βρέθηκαν στο σχέδιο από την πρώτη στιγμή. Ήταν 21 Ιανουαρίου όταν δινόταν στη δημοσιότητα το συγκεκριμένο τμήμα του σχεδίου που ξεδιπλώνεται σε τέσσερις φάσεις. Η μια εξ αυτών αφορά τα νησιά κάτω των 1.000 κατοίκων όπου ήδη πολλά εξ αυτών έχουν περάσει στη free covid ζώνη.

Μάλιστα στις αρχές του Φεβρουαρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιοδεύσει σε Θύμαινα, Φούρνους, Ικαρία ο εμβολιασμός προχωρούσε και ο ίδιος δήλωνε με σαφήνεια ότι «Για μας έχει τεράστια σημασία να ανοίξουμε τον τουρισμό μας» για να προσθέσει πως «είμαστε στην πρώτη γραμμή της λογικής να διευκολύνουμε με αυτό το λεγόμενο υγειονομικό διαβατήριο αυτούς οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι να ταξιδέψουν. Δηλαδή να μπορούν να ταξιδεύουν πιο εύκολα».

Στην ίδια δήλωση είχε περιγράψει και τα επόμενα βήματα λέγοντας πως «Αλλά όσο μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι και τα νησιά είναι ασφαλή, το προσωπικό της πρώτης γραμμής αλλά και σε δεύτερη φάση αυτοί οι οποίοι θα τους εξυπηρετήσουν, δηλαδή όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία μας, στην εστίαση, στον τουριστικό μας κλάδο, τόσο πιο πολλούς επισκέπτες θα έχουμε».

Το τρίπτυχο της επόμενης μέρας

Στο πλαίσιο αυτό το τρίπτυχο που επιχειρείται να υλοποιηθεί για την επόμενη ημέρα που θα οδηγήσει στο άνοιγμα του τουρισμού, την «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας είναι:

- Το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τη ν υιοθέτηση ενός κοινού νομικού εγγράφου σε επίπεδο Ε.Ε.

- Τα τεστ για τους επισκέπτες στη χώρας

- Οι εμβολιασμοί του προσωπικού πρώτης γραμμής και των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη κέρδισε έδαφος με την ΕΕ να ανακοινώνει τη θέσπιση ενός κοινού εγγράφου κάτι που θα προχωρήσει στις 17 Μαρτίου, κλείνοντας και τα στόματα όλων όσοι επιχείρησαν να εμφανίσουν την συγκεκριμένη προσπάθεια το λιγότερο ως αποτυχημένη.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά ήταν και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες. Άλλωστε ήδη οι συζητήσεις με Ισραήλ και Μεγάλη Βρετανία συνεχίζονται στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των τουριστών που και από τις δύο χώρες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα.

Παράλληλα με το πιστοποιητικό ιδιαίτερο βάρος δίδεται στο θέμα των τεστ. Το μοριακό τεστ των 72 ωρών που θα προηγείται για όλους όσοι επιθυμούν να φτάσουν σε μια ασφαλή Ελλάδα αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν εκδώσει το πιστοποιητικό του εμβολιασμού θα συνεργήσει στην εξυπηρέτησή τους.

Πέραν αυτών τα rapid test στις πύλες εισόδου της χώρας θα αποτελέσουν μια βασική παράμετρο του σχεδιασμού που έχει καταρτιστεί.

Το προσωπικό πρώτης γραμμής και οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό

Το τρίτο σημείο είναι εξίσου βασικό. Ο εμβολιασμός των εργαζόμενων θα αναδείξει περαιτέρω την Ελλάδα ως ασφαλή χώρα. Και η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα τη δυνατότητα αυτή. Στο πλαίσιο αυτό το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους θα επιχειρηθεί, κάτι που φυσικά εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, ο εμβολιασμός του προσωπικού αυτού.

Το liberal.gr δημοσίευσε την Παρασκευή 5 Μαρτίου την έρευνα του καθηγητή Δ. Σαρηγιάννη ο οποίος εφαρμόζοντας στο μοντέλο του συγκεκριμένα δεδόμενα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο εμβολιασμός του προσωπικού πρώτης γραμμής δεν θα αποτελέσει μόνο ένα είδος «ελκυστικού προϊόντος» για τους τουρίστες αλλά θα οδηγήσει και σε μείωση δραστική των προβλεπομένων κρουσμάτων μέχρι τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα θα συμβάλλει και στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας.

Η κυβέρνηση δείχνει να στοχεύει σε αυτή την παράμετρο. Εν τούτοις ο χρόνος υλοποίησης, πέραν της διαθεσιμότητας των εμβολίων, θα εξαρτηθεί απο τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων που θα γίνει σε δύο φάσεις. Η διαδικασία αυτή έχει τεθεί ως προτεραιότητα και δεν θα πρέπει να εκφεύγει της μνήμης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών ως βασικό στόχο του προγράμματος Ελευθερία.

Όμως με δεδομένο ότι έρχονται και καινούρια εμβόλια το προσεχές διάστημα, μετά τις σχετικές εγκρίσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων οι ποσότητες αναμένεται να αυξηθούν όπως και η ταχύτητες του εμβολιασμού. Ήδη ξεπερνούν τους 35.000 ημερησίως αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το προσεχές διάστημα.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφερθεί ότι η Ελλάδα τείνει να μετατραπεί σε χώρα πρότυπο για το πρόγραμμα εμβολιασμού της και οι αναφορές στον διεθνή Τύπο είναι επίσης συνεχείς.

Αρκεί να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός των νησιών και κυρίως αυτών των 1.000 ατόμων μόνο μια απλή επιχείρηση δεν ήταν. Από τη μεταφορά μέχρι τη διατήρηση του εμβολίου ενεπλάκησαν όλοι οι φορείς ενώ σημαντικός αν όχι βασικός ήταν και ο ρόλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα βαίνει προς την τουριστική περίοδο με έναν σχεδιασμό που δύναται να οδηγήσει σε μια σεζόν, που δεν θα θυμίζει φυσικά τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν θα έχει σχέση με αυτό που έζησε το 2020.

Και πρέπει να σημειωθεί πως μια, εντός covid εποχής, θετική τουριστική περίοδος θα δώσει το έναυσμα για την ανάταξη της Οικονομίας.