Την ανάγκη να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη, επισήμανε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στην ημερίδα «Clawback και Φαρμακευτική Δαπάνη».
Στην τοποθέτησή του είπε ότι το υπουργείο Υγείας «θα νομοθετήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, τις μηδενικές αυξήσεις στα φάρμακα για το 2020 και 7% μειώσεις, έναντι 10% αυξήσεις και 10% μειώσεις που κληρονόμησε από τον τελευταίο νόμο».
«Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει πράγματι να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.
Όσον αφορά στο clawback είπε ότι ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης. Όμως τόνισε πως δεν είναι ένα διαρθρωτικό μέτρο καθώς δεν μπορεί να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την ποσότητα και την τιμή των φαρμάκων, να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι υπερσυνταγογραφούν τι είναι ιατρικό πρωτόκολλο, πώς και αν εφαρμόζεται.
«Δώσαμε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή. Αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Β. Κικίλιας.
Για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση ο υπουργός Υγείας τόνισε πως ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορεί να εντοπιστεί πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση.
«Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους. Η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχουμε, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανάφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
Τέλος, μιλώντας αναφορικά με τις προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας, ο κ. Κικίλιας επισήμανε πως «πρώτη προτεραιότητα μακράν όλων των υπολοίπων, είναι οι Έλληνες ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι και οι συνθήκες με τις οποίες έχουν κουβαλήσει επάνω τους ένα πολύ μεγάλο βάρος μέσα στην κρίση. Και θέλουμε με τις κινήσεις μας να αποδεικνύουμε ότι αυτούς σκεφτόμαστε. Το αποδείξαμε με τους ογκολογικούς ασθενείς, με όσους πρέπει να πάρουν παράγωγο αίματος γ-σφαιρίνη, με αυτούς οι οποίοι πληρώνουν τη συμμετοχή τους στα φάρμακα».