Του Τάσου Ευαγγελίου
Ένα είναι βέβαιο. Τέτοιου είδους προαναγγελίες δεν γίνονται σε τελετές παράδοσης παραλαβής υπουργείου και μάλιστα υπό τέτοιες συνθήκες. Η μερική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια είναι ένα θέμα σοβαρό για να το χειρίζεται κάποιος για επικοινωνιακούς λόγους. Για αυτό και οι αντιδράσεις είναι έντονες.
Μια κυβέρνηση που άνοιξε και προκαλεί ήδη τετελεσμένα σε ένα θέμα όπως το Σκοπιανό με βασικό από την αρχή στόχο να προκαλέσει εσωκομματικά προβλήματα στην αντιπολίτευση και κυρίως στην Ν.Δ. καθίσταται επικίνδυνη όταν ασχολείται με εθνικά ζητήματα.
Πολύ δε περισσότερο όταν το κάνει με κύριο στόχο την επικοινωνία και την πρόκληση θορύβου μέσω του οποίου επιδιώκει να σκεπάσει:
- Την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών και την αυστηρώς προσωπική επιστολή του που ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δημοσιοποιήσει
- Τις καταγγελίες περί χρηματισμού του
- Τις καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης μυστικών κονδυλίων
- Τις καταγγελίες για ανήθικους που έχουν… λερωμένα χέρια
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι φυσικό να επιθυμεί να ανακοινώσει λίγο πριν περάσει το κατώφλι της εξόδου μια τέτοια εξέλιξη. Δέχθηκε το δώρο του Πρωθυπουργού που του χρύσωσε το χάπι αναγνωρίζοντάς του και την τεράστια συμβολή του στη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρα στην τελετή παράδοσης παραλαβής ότι ήταν έμπνευση του Νίκου Κοτζιά.
Το ζήτημα όμως είναι πως όλα αυτά γίνονται ελαφρά την καρδία. Ουδείς γνωρίζει αν έχουν εκτιμηθεί και πως όλα τα κενά που δημιουργούνται. Κυρίως αυτά που οι γνωρίζοντες λένε και υποστηρίζουν ως προς την αναγκαιότητα να μην υπάρξει μερική επέκταση που θα έριχνε από την άλλη πλευρά νερό στο μύλο των απαιτήσεων και αιτιάσεων της Τουρκίας.
Και φυσικά για μια ακόμη φορά σε ένα ζήτημα εθνικής σημασίας ουδείς άλλος έχει ενημερωθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ήταν μια αποχαιρετιστήρια έκπληξη που περιλαμβάνει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στα διαπόντια νησιά από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα
Είναι βέβαιο πως η επέκταση της κυριαρχίας της χώρας είναι μια ιδέα που επικοινωνιακά είναι χρήσιμη. Και για την κυβέρνηση και για τον εταίρο της. Και φυσικά όποιος αντιδράσει θα στοχοποιηθεί.
Το ερώτημα είναι γατί να αντιδράσει κάποιος σε μια… επέκταση κυριαρχίας που σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά θα φέρει και… έσοδα.
Όπως φάνηκε από το σχόλιο του Ευαγγέλου Βενιζέλου το θέμα είναι λεπτό. Αγγίζει τις σχέσεις και κυρίως τις βλέψεις και τα θέλω της Τουρκίας. Μια μερική επέκταση θα επιτρέψει στους Τούρκους να θεωρούν πως όσα υποστηρίζουν περί «ειδικών συνθηκών» ισχύουν, ενώ εξυπηρετεί την τουρκική πρακτική.
Δεκάδες κυβερνήσεις δεν άγγιξαν το θέμα όχι διότι ανέμεναν τη σημερινή να λύσει και αυτόν το γόρδιο δεσμό. Το έκαναν στο πλαίσιο μιας πολιτικής που αποφεύγει μονομερείς ενέργειες ώστε να αποφύγουν να δώσουν "άλλοθι" στην Τουρκία.
Πάντως είναι απορίας άξιο και τι θα γίνει με τα Προεδρικά Διατάγματα που σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά είναι έτοιμα. Θα τύχουν της σύμφωνης γνώμης του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Πέραν της ουσίας του θέματος για το οποίο υπάρχουν απόψεις ειδικών οι αντιδράσεις στις προαναγγελίες Κοτζιά Τσίπρα οφείλονται στο χρόνο που επελέγη και στον τρόπο που έγιναν, αφού είναι ξεκάθαρη η επικοινωνιακή στόχευση προκειμένου να ανοίξει μια άλλη συζήτηση. Μακριά από μυστικά κονδύλια χρηματισμούς και αυστηρώς προσωπικές επιστολές που δεν ανοίγουν και δεν δημοσιοποιούνται ανεξαρτήτως περιεχομένου...