Παρακάμπτοντας ακόμη και το ίδιο το συνέδριο που προετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επιβάλλει εκ των προτέρων αποφάσεις αλλά και να προχωρήσει σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών με φίλους και συντρόφους. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να υλοποιήσει το θεσμικό του ρόλο και φυσικά αν μπορεί ο πρόεδρός του να αφήσει πίσω φίλους και συνεργάτες όπως ο Παύλος Πολάκης που θεωρούνται «καμμένα» στελέχη από τους συνομιλητές του.
Από το φόρουμ των Δελφών έστειλε το μήνυμα προς τους συντρόφους. Και μέσω της Πολιτικής Γραμματείας προανήγγειλε «αποφάσεις – προτάσεις», όπως αυτή της πρόσθεσης του όρου «Προοδευτική Συμμαχία» στον τίτλο του κόμματος, που θα κληθούν οι σύνεδροι να επικυρώσουν. Για ένα «κόμμα που κινείται από το κέντρο μέχρι την αριστερά» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, προκαλώντας ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.
Το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι εκρηκτικό στο δρόμο προς το συνέδριο. Φράξιες και στελέχη λαμβάνουν θέσεις μάχης. Ήδη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών και αυτός, απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Και αυτό την ώρα που ο επικεφαλής του κόμματος αναγορεύει εαυτόν σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη εκφράζοντας την απόφασή του, την προσωπική του, να κάνει τις αλλαγές που επιθυμεί. Κυρίως να εντάξει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει φύγει από το παλαιό ΠΑΣΟΚ, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος της κεντροαριστεράς.
Οι πραιτωριανοί στέλνουν τα μηνύματά τους και ως προεδρική ομάδα εγκαλούν όσους αρνούνται να ενταχθούν στο άρμα του Αλέξη και να υποδεχθούν στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ, που ήδη άλλωστε κυριαρχούν στο κόμμα της… αριστεράς.
Ακόμη και ο Νίκος Καρανίκας, ο πρώην σύμβουλος στρατηγικής του Αλέξη Τσίπρα κατά τη θητεία του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει επιστρέψει και βγαίνει μπροστά στέλνοντας μηνύματα ανάλογα με αυτά του Νίκου Παππά και άλλων.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από τον μικροαστισμό των αριστερών και τις φράξιες των τάσεων που θέλουν να επιβάλλουν τις ηγεσίες τους στην ηγεσία του κόμματος και να το ελέγχουν στο όνομα μια αριστεράς… που δεν ανέχεται τον φυσικό τους ηγέτη γιατί αποκτάει λαϊκή δύναμη» έγραψε πρόσφατα.
Και αυτή είναι η φιλοσοφία των προεδρικών που βρίσκονται σε ανοιχτή σύγκρουση με τα στελέχη που πλαισιώνουν τον Πάνο Σκουρλέτη, γραμματέα του κόμματος μέχρι το συνέδριο, αλλά και με τους 53+, που εκπροσωπούνται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος εμφανίζεται να αμφισβητεί τον ρόλο του ενός ηγέτη. Αλλωστε δήλωσε στο φόρουμ των Δελφών πως «το πρόβλημα της συλλογικότητας είναι υπαρκτό» στέλνοντας το σχετικό του μήνυμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα να αδειάσει συντρόφους, αν εκτιμά πως η στροφή στη σοσιαλδημοκρατία είναι ο δρόμος προς το κέντρο και την κατάκτηση της εξουσίας. Το καλοκαίρι του 2015 άδειασε έναν μεγάλο αριθμό εκ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αριστερών προδιαγραφών, πάνω στους οποίους πάτησε για να καταλάβει την εξουσία.
Το ζήτημα είναι αν αυτή η στροφή θα είναι πραγματική. Αν θα ξεπεράσει το στάδιο των πεζοδρομίων. Και αν έχει σκοπό να αντιπολιτευτεί με κριτική και παρεμβάσεις ή αν θα υιοθετεί κάθε αίτημα που κατατίθεται από συνδικαλιστικούς φορείς. Αν στο Κιλελέρ που βρέθηκε μετά από καιρό αποφάσισε να ξεσηκώσει τους… αγρότες ή να διεκδικήσει την εξουσία μέσα από ένα πρόγραμμα που θα κριθεί από τον λαό. Όπως άλλωστε και η προηγούμενη θητεία του που δεν παραγράφεται λόγω εκλογών.
Και εδώ προκύπτει το θέμα των Πολάκηδων. Πρόκειται για βαρίδια σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας που κατά καιρούς έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για το ύφος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Το αρνητικό πρόσημο που συνοδεύει τουλάχιστον την συμπεριφορά του δύσκολα θα γίνει αποδεκτό.
Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρήσει να επιβάλει ανάλογες συμπεριφορές ότι και αν συμβεί στο συνέδριο η συνέχεια θα είναι αρνητική. Διότι την άνοιξη του 2019 μπόρεσε να μετατρέψει την πρόταση μομφής κατά του στενού του συνεργάτη σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνησή του, αλλά υπήρχε η συγκολλητική ουσία της εξουσίας. Τώρα ανάλογες παρεμβάσεις θα φέρουν και αντιδράσεις. Όχι από τους λεγόμενους παλαιοκομματικούς αλλά από τους νεοεισερχόμενους.
Σε κάθε περίπτωση το συνέδριο, αν δεν ακυρωθεί και πάλι, θα αποτελέσει το σημείο τομή για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ των επόμενων ετών. Από τον ίδιο εξαρτάται που και πως θα στρέψει το καράβι. Η ύπαρξη μιας σοβαρής αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν πετάει… πέτρες, δεν σκανδαλολογεί με το παραμικρό και δεν χρησιμοποιεί τα τρολς του διαδικτύου για να χαράξει γραμμή αντίστασης, είναι χρήσιμη για την ίδια τη χώρα.
Η άλλη αντιπολίτευση είναι χρήσιμη για όσους επιθυμούν νέο ρεσάλτο στην εξουσία μέσα από κύματα νεοαγανακτισμένων. Μόνο που η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η συγκρουσιακή κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και η αιτία που ο Αλέξης Τσίπρας τρέμει τις πρόωρες εκλογές. Γνωρίζει ότι αυτό θα αποτελέσει πλήγμα στον ίδιο και στο καραβάνι που έχει κολλήσει σε κινούμενη άμμο και γύρω, αλλά και μέσα, τα σκυλιά αλυχτούν.