Σε δύο χρόνια φυλάκιση έχει καταδικαστεί πρωτόδικα ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μ.Παναγιωτάκης, για «παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση», όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα», ωστόσο τον Ιούνιο η κυβέρνηση ανανέωσε τη τριετή του θητεία.
Αν και ήταν γνωστό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ότι από το Φεβρουάριο του 2017 ο κ. Παναγιωτάκης έχει καταδικασθεί πρωτόδικα σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, με τριετή αναστολή και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για ένα έτος, και παρ'' ότι η προσφυγή του σε δεύτερο βαθμό, δεν έχει ακόμη εκδικαστεί, εντούτοις το Δημόσιο τον επανεξέλεξε στη θέση αυτή.
Ακριβώς πριν από δύο μήνες, και συγκεκριμένα στις 7 Ιουνίου 2018, η γενική συνέλευση μετόχων της ΔΕΗ, δηλαδή το Δημόσιο, που ελέγχει το 51% της επιχείρησης, με τη σύμφωνη γνώμη του υπερ-Ταμείου, το οποίο ελέγχει πλέον την επιχείρηση, αγνοώντας τη δικαστική του εκκρεμότητα, τον επανεξέλεξε στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με ποσοστό άνω του 95%, ανανεώνοντας έτσι την τριετή θητεία του.
Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», ο κ. Παναγιωτάκης καταδικάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017 από το 3μελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για «παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση», και συγκεκριμένα για συγκάλυψη υπαλλήλου της ΔΕΗ και υφισταμένης του, η οποία είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Σημειωτέον ότι η εκδίκαση της υπόθεσης σε 2ο βαθμό, έχει προγραμματιστεί σε λίγες εβδομάδες, και συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ποτέ δεν κινήθηκε καμία πειθαρχική έρευνα σε βάρος του κ. Παναγιωτάκη, όταν ακόμη κατείχε τη θέση του προϊσταμένου του ΔΕΔΔΗΕ. Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ελληνικό Δημόσιο δεν παρέστη στο δικαστήριο ως πολιτική αρωγή για να υποστηρίξει τα συμφέροντά του, παρά η δίκη διεξήχθη εν τη απουσία του. Ούτε ο σημερινός πρόεδρος της ΔΕΗ παρέστη στη δίκη, παρά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους του.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η υπόθεση ξεκινά το 2013, όταν ο σημερινός πρόεδρος της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, κατείχε τη θέση προϊσταμένου στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Πόρων της θυγατρικής της ΔΕΗ. Την εποχή εκείνη ιδιώτες είχαν καταγγείλει εγγράφως στη ΔΕΗ ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ, υφισταμένη τότε του κ Παναγιωτάκη, τους εκβίαζε ζητώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά, προκειμένου να εγκρίνει την ηλεκτροδότηση αγροτικών τους εγκαταστάσεων.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτός από τον σημερινό πρόεδρο της ΔΕΗ, η πρωτοβάθμια καταδίκη αφορά επίσης για το αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση», ακόμη τέσσερα ανώτατα στελέχη της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων και η υπάλληλος που κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε κατά συρροή κατά την άσκηση των καθηκόντων της, η οποία σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, που επικαλείται η εφημερίδα, φέρεται να βρισκόταν υπό ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας.
Αυτός είναι και ο λόγος που, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, καταδικάστηκε και η ίδια για «ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος», την οποία διέπραξαν οι προϊστάμενοί της. Ενώ το δικαστήριο επέβαλε σε όλους τους κατηγορούμενους ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για ένα έτος, στην ίδια την υπάλληλο, η ποινή μετατράπηκε σε εξαγοράσιμη προς πέντε ευρώ την ημέρα.
Κατά το «Πρώτο Θέμα», κοινή γραμμή των κατηγορουμένων στη δίκη, ήταν ότι έπραξαν τα δέοντα, διενήργησαν μακροχρόνια Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετέθεσαν την υπάλληλο, αλλά δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να ενημερώσουν άμεσα τις εισαγγελικές αρχές. Στη δικαστική ωστόσο απόφαση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, γίνεται λόγος για «αδικαιολόγητη καθυστέρηση», και «δόλια προαίρεση» των καταδικασθέντων. Στο σκεπτικό της απόφασης, αναφέρεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ , είχε λάβει γνώση των καταγγελιών και πως η δράση της υπαλλήλου -γεωλόγου, “ήταν γνωστή στην εταιρεία από το 2012.
«Παρά ταύτα», όπως αναφέρει η απόφαση, που επικαλείται το δημοσίευμα, «δεν είχαν γίνει ενέργειες για την κοινοποίηση των αξιόποινων πράξεων της στον εισαγγελέα, διατάχθηκε δε η πειθαρχική έρευνα την 31/5/2013, αφού ήδη είχε ξεκινήσει η αστυνομική προανάκριση από την ΕΛΑΣ και χωρίς η ΔΕΔΔΗΕ να έχει ενημερώσει τον εισαγγελέα».
Στη παρέμβασή τους οι δικαστές, δεν παραλείπουν να επισημάνουν, όπως σημειώνει το «Πρώτο Θέμα» ότι «η συνεργασία της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων με τη ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν απολύτως αρμονική», και κάνουν λόγο για «δόλια προαίρεση» των καταδικασθέντων.