Της Αγγελικής Κώττη
«Εργοδοτικό τέρας» και «ψεκασμένος» είναι κατά τον υπεύθυνο δημοσιογράφο του γραφείου Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» Θανάσης Μαυρίδης. Στο προφίλ που διατηρεί ο Αδάμ Γιαννίκος στο facebook ανέβασε την παρακάτω αθλιότητα:
«Εμένα δεν μ'' αρέσει καθόλου (σωστότερα είναι να πω «αποδοκιμάζω», μιας και δεν πρόκειται για ζήτημα πολιτικής αισθητικής) η εικόνα δημοσιογράφων κι εκδοτών στα κρατητήρια, ακόμα κι αν πρόκειται για εργοδοτικά τέρατα και ψεκασμένους τύπου Μαυρίδη, που εσχάτως είδα ότι είχαν πάρει σβάρνα το Ελληνικό για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρχαία και τις προάλλες έβγαζαν οργισμένο πρωτοσέλιδο ότι πωλείται η Ακρόπολη.»
Είναι προκλητικό, ο υπεύθυνος ενός γραφείου Τύπου, που από τη θεσμική του θέση θα έπρεπε να σέβεται, να χαρακτηρίζει εργοδοτικό τέρας και ψεκασμένο κάποιον εκδότη. Ένας μετακλητός υπάλληλος του δημοσίου, δεν έχει κανένα δικαίωμα, έστω και στον προσωπικό του τοίχο στο facebook να εκτοξεύει ύβρεις και μύδρους. Οι χαρακτηρισμοί είναι παντελώς ψευδείς.
Δεν πρόκειται για έκφραση γνώμης, πρόκειται για προσβολές και συκοφαντία. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος όπως και όλοι οι υπάλληλοι του δημοσίου (και οι μετακλητοί) μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φόρους μας. Επομένως οφείλει να έχει θεσμική δημόσια συμπεριφορά.
Προφανώς και δεν είναι δημοκρατικό να εκτοξεύεις οχετούς στο πρόσωπο ενός εκδότη ούτε και συμβατό με την ελευθερία του Τύπου να σχολιάζεις με αυτό τον τρόπο τις πράξεις του, τη στιγμή μάλιστα που διώκεται εκείνος και η εφημερίδα του. Μια εφημερίδα στην οποία κάνουμε πολλά για την ελευθεροτυπία και την συντήρηση της ελευθερίας της γνώμης, επειδή
δεν υπηρετούμε κανένα μικροκομματικό συμφέρον.
Και το αποδεικνύουμε καθημερινά. Ο κ. Γιαννίκος τοποθετείται με εμπάθεια απέναντί μας. Ρωτάμε ευθέως: επιτρέπεται ο υπεύθυνος ενός γραφείου Τύπου να σχολιάζει δημόσια με αυτό τον τρόπο τα πεπραγμένα μιας εφημερίδας και της «κεφαλής» της;
Μετά όσα έγραψε, ποιος πιστεύει ότι θα έχει δίκαιη συμπεριφορά απέναντί μας., όπως είναι υποχρέωσή του; Εκτός από... τέρας και... ψεκασμένος, ο Θανάσης Μαυρίδης εμφανίζεται μαζί με δημοσιογράφους να «είχαν πάρει σβάρνα το Ελληνικό για να αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν αρχαία.»
Επειδή το συγκεκριμένο ρεπορτάζ-αποκάλυψη στο Liberal.gr είναι δικό μου και σεμνύνομαι γι'' αυτό, ας ενημερώσω τον συνάδελφο (ή πλην-άδελφο κατά το γνωστό ευφυολόγημα) ότι επειδή πήραμε σβάρνα το Ελληνικό και αποδείξαμε πως δεν υπάρχουν αρχαία, αναγκάστηκε το υπουργείο Πολιτισμού να σταματήσει να παίζει παιχνίδια.
Και αντί να κηρύξει 3.000 στρέμματα χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως ήθελε στην αρχή, υποχρεώθηκε να περιοριστεί στα 400. Έχει μια διαφορά η πραγματικότητα με τις εμμονές... Και η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να πράττει ανάλογα με τις πρώτες και όχι με τις δεύτερες. Έχει διαφωνία με τη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και την υπουργική απόφαση ο νέος δημόσιος λειτουργός;
Επειδή μάλλον πρέπει να διδαχθεί, τέλος, γραφή και ανάγνωση εξαρχής, ας πούμε ότι κάνει λάθος λέγοντας: «έβγαζαν οργισμένο πρωτοσέλιδο ότι πωλείται η Ακρόπολη». Ο τίτλος είναι «έβαλαν ενέχυρο και την Ακρόπολη» και, όπως και πάλι η πραγματικότητα αποκαλύπτει, αληθεύει μέχρι κεραίας.
Μπορεί η ίδια η Ακρόπολη να μην περνάει στο υπερταμείο, αλλά περνάει η διαχείρισή της σύμφωνα με τον νόμο, άρα η ενεχυρίαση δεν θα απαγορεύεται. Προσκτίσματα γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο, που τώρα χρησιμοποιούνται για αρχαιολογικούς σκοπούς, είναι στον κατάλογο μεταβίβασης.
Δεν μπορεί, λοιπόν, να διαψεύσει τον Φιλελεύθερο και να κρύψει την αλήθεια. Δυστυχώς για εκείνον. Ούτε το θέμα είναι αν μπορεί η δεν μπορεί η Ακρόπολη να μπει ενέχυρο, τη στιγμή που εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες αρχαιολογικά ακίνητα έχουν μεταβιβαστεί σε αυτή τη δόση. Στην επόμενη;
Αναρωτιόμαστε απλώς αν αυτό είναι το νέο ήθος που έφερε στο υπουργείο η νέα, προερχόμενη από την κεντροαριστερά υπουργός. Και φυσικά αναμένουμε τη θέση της για το άθλιο ατόπημα του ανθρώπου που επέλεξε να στελεχώσει
το γραφείο Τύπου.