Πολιτικό αντιπερισπασμό ετοιμάζεται να ακολουθήσει σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση προκειμένου να μεταθέσει την ατζέντα από τα επώδυνα μέτρα που έφερε η συμφωνία με τους δανειστές σε άλλο πιο εύκολο πεδίο όπως είναι εκλογικός νόμος.
Με την φυγή προς τα εμπρός όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, η κυβέρνηση ανοίγει όπως φαίνεται το θέμα του εκλογικού νόμου που έχει πάντα ενδιαφέρον αφού οι αλλαγές που θα προκύψουν μπορεί να επηρεάσουν πολλαπλώς τις εξελίξεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος η κυβέρνηση έχει εκτός άλλων στο μυαλό της την ψήφο στα 17, καθώς θεωρεί ότι στις ηλικίες αυτές έχει τον πρώτο λόγο αφού πράγματι έχει ρεύμα στην νεολαία αν και με τις αποφάσεις της σε ασφαλιστικό και φορολογικό και με την αγορά κλειστή για τους νέους είναι ερώτημα το πόσο εξακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να “περνάει” άνετα στις μικρές ηλικίες.
Η ψήφος στα 17 μάλιστα μπορεί να καθιερωθεί με νόμο, χωρίς να υπάρξει ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος αφού ναι μεν θέτει ως όριο του “εκλέγεσθαι” τα 25 έτη αλλά δεν θέτει όριο ηλικίας στο “εκλέγειν”
Κατά τα άλλα ο εκλογικός νόμος θα περιλαμβάνει, πάντα σύμφωνα με τις πληροφορίες, σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών όπως η Β Αθήνας, το οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αφού υπήρχαν αντιδράσεις από τους παλιούς βουλευτές που δεν ήθελαν να αφήσουν να χαθεί η εκλογική πελατεία που συγκέντρωναν.
Θα επιτρέπει την συνεργασία κομμάτων ώστε να μπορούν να πάρουν το μπόνους εδρών.
Συζητείται η καθιέρωση μεικτού συστήματος με σταυρό και λίστα μαζί . Σταυρός στο Νομό και λίστα στην Περιφέρεια.
Στις σκέψεις είναι και η μείωση του μπόνους των αδρών κάτι το οποίο κατηγορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση αλλά το δέχθηκε ως κυβέρνηση. Η σκέψη είναι να μειωθεί από τις 50 έδρες στις 30. Και θα το λαμβάνουν μόνο ως κόμματα ή συνασπισμοί κομμάτων συγκεντρώνουν ποσοστό 40%. Ρύθμιση που αν περάσει αποκλείει σχεδόν την δυνατότητα σε ένα κόμμα να πάρει το μπόνους ενώ διευκολύνει την δημιουργία προεκλογικής συνεργασίας δύο ή περισσότερων κομμάτων που μπορούν να διεκδικήσουν την πρωτιά και να λάβουν το μπόνους των εδρών.
Για να ισχύσουν ωστόσο οι όποιες αποφάσεις από τις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστούν με 200 ψήφους στη Βουλή, αν όχι θα εφαρμοστούν από τις μεθεπόμενες εκλογές.