ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, συνολικά 220 βουλευτές, τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού με τη Νίκη Κεραμέως να κάνει λόγο για «ιστορική μέρα».
«Είναι μια ιστορική ημέρα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας που αριθμούν 220 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Η Εθνική Αντιπροσωπεία κάνει ένα μεγάλο άλμα προς όφελος της χώρας μας!» ανέφερε η υπουργός σε ανάρτηση στο Twitter.
Είναι μια ιστορική ημέρα. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σπαρτιάτες, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας που αριθμούν 220 βουλευτές τάχθηκαν υπέρ του νομοσχεδίου που καταργεί όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων. Η Εθνική Αντιπροσωπεία κάνει ένα μεγάλο άλμα προς όφελος της χώρας μας!🇬🇷
— Niki Kerameus (@nkerameus) July 20, 2023
«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση», ανέφερε η κ.Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και με παρέμβασή της, σχολίασε πως από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι' αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία».
Νωρίτερα, κατά την εισήγησή της στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής για το νομοσχέδιο σχολίασε πως «πρόκειται για ιστορική ευκαιρία να κάνουμε σήμερα ένα άλμα για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα πρέπει να στηριχθεί διακομματικά».
Η υπουργός σημείωσε πως αυτό το νομοσχέδιο «έχει ισχυρό συμβολισμό», καθώς επιχειρεί να αποκαταστήσει μία εκκρεμότητα 48 ετών και «να βάλει τέλος σε έναν παραλογισμό. Να μπορούν, επιτέλους, οι συμπατριώτες μας που μένουν ή βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών να ασκήσουν το δικαίωμά τους από το εξωτερικό χωρίς περιορισμούς».
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας προς ψήφιση
Το νομοσχέδιο, που αποτελείται από δύο άρθρα, είναι το πρώτο που κατέθεσε η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την ψήφισή του, σύμφωνα με τη συνταγματική διάταξη (Σ.51 παρ.4), απαιτείται να λάβει τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους στην Ολομέλεια.
Το σχέδιο νόμου αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν. 4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι:
- Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
- Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.
- Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ό,τι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
- Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.
- Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός επικράτειας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής Αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
- Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών.
- Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική.
- Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότηση του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλέπονταν στον Ν. 4648/2019.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή θα ολοκληρωθεί αύριο, Παρασκευή 21 Ιουλίου, προκειμένου να εισαχθεί τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Ιουλίου για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια αναμένονται και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
Διαβάστε ακόμα:
Π. Δουδωνής: Ψηφίζουμε το νομοσχέδιο γιατί είναι ένα θέμα αρχών