Toυς ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, κονιορτοποιούν πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Το ερώτημα στο οποίο καλούνται τα κόμματα, και εν προκειμένω ο ΣΥΡΙΖΑ, να απαντήσουν είναι το εξής: Θέλουν να ψηφίζουν μόλις 18.000 άνθρωποι ή θέλουν να ψηφίζει ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός;» ήταν το ερώτημα σε αιχμηρό ύφος που απηύθυναν από τη Βασιλίσσης Σοφίας.
Σε ό,τι αφορά στο θέμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι που εγέρθηκε από τον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, στη συνάντηση με την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, από τη Βασιλίσσης Σοφίας υπενθύμιζαν ότι επί του παρόντος, αντικείμενο συζήτησης αποτελεί μόνο μια πτυχή της διαδικασίας. Αυτή δεν είναι άλλη από το εάν θα υπάρχουν ή δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων.
«Δεν ανοίγει η κουβέντα συνολικά για το εκλογικό σύστημα», σημείωναν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης που υπενθύμιζαν ότι το ισχύον εκλογικό σύστημα διασφαλίζει στους Έλληνες της Διασποράς το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.
Επιπλέον για το ζήτημα «χρόνου και χώρου διαλόγου» που εγείρεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πηγές του υπουργείου Εσωτερικών επισήμαιναν ότι το ίδιο αυτό νομοθέτημα έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτενέστατης διαβούλευσης και κοινοβουλευτικής διαδικασίας τόσο το 2019 όσο και το 2021. Κατ΄ουσίαν πρόκειται για την ττρίτη απόπειρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια να θεραπευθεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Για την κατηγορία των εκλογέων του εσωτερικού, πηγές της Βασιλίσσης Σοφίας σημείωναν ότι: «αυτό αποτελεί μία ξεχωριστή συζήτηση και δεν μπορεί να μπαίνει στο ίδιο πλαίσιο διαλόγου που διεξάγεται σήμερα και σχετίζεται αποκλειστικά με την άρση των περιορισμών στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων».
Διαβάστε επίσης:
Ψήφος αποδήμων: Προφάσεις εν αμαρτίαις από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ψήφος αποδήμων: Πέντε ερωταπαντήσεις για το νέο νομοσχέδιο
Ν. Κεραμέως για την ψήφο των αποδήμων: Iστορική ευκαιρία για ηχηρό σήμα στον απανταχού Ελληνισμό
Τεστ για τα κόμματα η διευκόλυνση σε 800.000 - Η διαβούλευση και ο αστερίσκος