Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στην Αθήνα την Πέμπτη μαζί με αντιπροσωπεία υπουργών για συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους τους, «από τις οποίες και οι δύο χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις μετά από χρόνια προστριβών», αναφέρει το Reuters.
Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, «βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες» για θέματα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα, τους ενεργειακούς πόρους, τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό. «Έφτασαν στα πρόθυρα του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια έχουν διαφωνήσει για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα θέματα άμυνας, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, γεγονός που ανέστειλε τις διπλωματικές συνομιλίες», γράφει το πρακτορείο.
Οι σχέσεις βελτιώθηκαν όταν η Ελλάδα έστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του Φεβρουαρίου. Οι επανεκλογές τόσο του Ρ. Τ. Ερντογάν όσο και του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος «χαλάρωσαν επίσης την πολιτική πίεση και τους επέτρεψαν να παραμερίσουν την αντιπαλότητα».
«Θέλουμε να δώσουμε έμφαση σε μια θετική ατζέντα που είναι αμοιβαία επωφελής», δήλωσε Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος ενόψει του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.
«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης», δήλωσε ο Ερντογάν στην «Καθημερινή», λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του στη χώρα.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, γράφει το Reuters, από τις συναντήσεις στην Αθήνα θα προκύψει κοινή δήλωση και συμφωνίες σε τομείς όπως η οικονομία, η υγεία, η εκπαίδευση, η γεωργία, η μετανάστευση και ο τουρισμός.
Η Ελλάδα πήρε άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέψει εκ νέου στους Τούρκους πολίτες να υποβάλουν αίτηση για επταήμερη τουριστική βίζα για 10 νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, μια κίνηση που αναμένεται να ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ως απόδειξη καλής θέλησης, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.
«Και οι δύο χώρες θέλουν να δείξουν ότι είναι πρόθυμες να διορθώσουν τις σχέσεις τους», γράφει, εξηγώντας πως η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ για περισσότερες από δύο δεκαετίες, ενώ η Ελλάδα θέλει να αφήσει πίσω της την κρίση του χρέους και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα.
Παρά τις «εκφράσεις καλής θέλησης, αναμένεται μικρή πρόοδος σε μακροχρόνια ζητήματα», σύμφωνα με αξιωματούχους των δύο χωρών, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας την πάγια θέση της Αθήνας ότι δεν συζητάει θέματα «εθνικής κυριαρχίας».
Ο Ερντογάν επανέλαβε την Τετάρτη τη θέση της Τουρκίας ότι θα πρέπει να συζητηθούν όλα τα θέματα, εάν η διαφορά οδηγηθεί στο Διεθνές Δικαστήριο, γράφει το πρακτορείο.