Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σημαντικό ρήγμα εμφανίστηκε στον ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, καθώς δύο βουλευτές είπαν «όχι», ενώ άλλοι επτά βουλευτές απουσίαζαν, με τον Σταύρο Κοντονή πάντως να δηλώνει ότι καθυστέρησε και δεν πρόλαβε να ψηφίσει. Ανοικτά την διαφωνία τους εξέφρασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Θοδωρής Παραστατίδης. Την αποχή (με νόημα) επέλεξαν ο Μάρκος Μπόλαρης, η Γεωργία Γεννιά, ο Γιάννης Καραγιάννης, η Άννα Βαγενά, η Νίνα Κασιμάτη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει επίσης ότι σημαντική διπλωματική συνάντηση τον καθυστέρησε στη ψηφοφορία όπου θα κατέγραφε θετική ψήφο, ενώ η κα Κασσιμάτη ότι βρίσκεται στην Τουρκία, αλλά όχι σε επίσημη αποστολή της Βουλής.
Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος επέλεξε να… αποδράσει, αφού δεν ήρθε στην ψηφοφορία, όπως επίσης και η κα Κουντουρά. Μόνο οι κκ. Ζουράρις και Παπαχιστόπουλος από τους ΑΝΕΛ υπερψήφισαν.
Από την Νέα Δημοκρατία τέσσερις βουλευτές διαφοροποίηθηκαν από την κομματική γραμμή. Συγκεκριμένα, υπερήφισε η εισηγήτρια του κόμματος, Κατερίνα Μάρκου, η Νίκη Κεραμεώς, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Ντόρα Μπακογιάννη. Επίσης, οι κκ Δένδιας και Φοτρσάκης απουσίαζαν.
Πλήρως διχασμένο εμφανίστηκε το Κίνημα Αλλαγής, με τους βουλευτές του Ποταμιού να υπερψηφίζουν, ενώ πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν προσήλθαν στην ψηφοφορία. Οι κκ Λοβέρδος, Κωνσταντινόπουλος, Τζελέπης , Καρράς, Κωνσταντόπουλος και Κρεμαστινός απείχαν από την ονομαστική, θέλοντας να στείλουν σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη. Να σημειωθεί ότι η Φ. Γεννηματά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερψήφισαν το άρθρο 8, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καταψήφισε.
Νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας επιχείρησε να κάνει μασάζ στους βουλευτές του, χωρίς ωστόσο επιτυχία. Ειδικότερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε λεπτομέρεια τον σεξουαλικό προσδιορισμό και κατακεραύνωσε όσους διαφωνούν με τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση.
Παράλληλα, χώρισε σε τρεις κατηγορίες αυτούς που προτίθενται να καταψηφίσουν:
- Αυτούς που αρέσκονται να αναπαράγουν στερεότυπα και φοβικά σύνδρομα, αναχρονιστικά.
- Αυτούς που τους τρέφει το μίσος για τον συνάνθρωπο, για τον ξένο, τον αλλόθρησκο, για αυτόν που είναι διαφορετικός.
- Και όσους στο όνομα μιας θρησκείας που είναι δομημένη πάνω στον άξονα της αγάπης για τον συνάνθρωπο.
Επιπροσθέτως, ζήτησε από την αντιπολίτευση να μην αντιμετωπίσει το σχέδιο νόμου με μικροκομματικές σκοπιμότητες. «Ποια σκοπιμότητα ωθεί ορισμένους να πουν ''όχι'' σε μια προσπάθεια τομής. Και ποια σκοπιμότητα που μπορεί να ωθήσει ορισμένους να πουν ''ναι'' στη διαιώνιση ενός καθεστώτος», τόνισε και σημείωσε ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίσουμε καμία ψυχή «ως εν δυνάμει απόκληρο της κοινωνίας».
«Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι η αναδοχή ως πράξη είναι υπόδειγμα αλτρουισμού Αλληλεγγύης και Προσφοράς. Το νομοσχέδιο καθιστά ενιαίο το πλαίσιο καταλληλότητας για κάθε περίπτωση. Αυτή είναι η ουσία του, να διευκολύνουμε τους συνανθρώπους μας να δώσουν αγάπη στα παιδιά που την στερούνται», είπε ο Α. Τσίπρας κοιτώντας κυρίως προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και τους έξι βουλευτές που φέρονται έτοιμοι να δείξουν την διαφωνία τους, απέχοντας από την ονομαστική ψηφοφορία.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την στάση της Νέας Δημοκρατίας. «Η ΝΔ μπορεί να μας παραδώσει ένα μάθημα για το ποιος είναι λαϊκιστής και λογαριάζει το πολιτικό κόστος και το ποιος είναι κοινωνικά φιλελεύθερος», είπε αρχικά και ειρωνικά ευχαρίστησε στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Γιατί δείχνει καθαρά σε όσους πιστέψανε ότι είναι πολιτικός του φιλελευθέρου κέντρου ότι είναι βαθιά συντηρητικός», υποστήριξε και τον κατηγόρησε ότι «φλερτάρει επικίνδυνα με τον ακροδεξιό λαϊκισμό».
Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για σύγχυση ανάμεσα στην αναδοχή και την υιοθεσία, παρέλειψε όμως το γεγονός ότι ήδη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ανοίξει το ζήτημα της τεκνοθεσίας αλλά και του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς. Θα πω μονάχα ότι η πολιτεία μας είμαστε υποχρεωμένοι εκ του συντάγματος να αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους ισότιμα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Σε ότι αφορά γενικά το νομοσχέδιο για την αναδοχή ο πρωθυπουργός ουσιαστικά ευλόγησε τα γένια του. «Το πρώτο πράγμα που επιλύει αυτό το ν/σ είναι ότι τα παιδιά στα ιδρύματα παύουν να είναι αόρατα για την Πολιτεία», είπε και προσέθεσε ότι μέχρι σήμερα η γραφειοκρατία και τα θεσμικά κενά γίνονταν απροσπέλαστο εμπόδιο.