Στις παραμέτρους της συμφωνίας της Ε.Ε. και της Ελλάδας με την Αίγυπτο ως προς το θέμα του μεταναστευτικού αναφέρθηκε η υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Αναφερόμενη στη σημασία της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Αίγυπτο, είπε πως: «Πραγματικά είναι πάρα πολύ σημαντική, η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το είχε εντοπίσει αυτό και το είχε ζητήσει από την αρχή κυρίως και με βάση τις άλλες συμφωνίες που έγιναν σε άλλες χώρες μόνο για το μεταναστευτικό.
Με την Τυνησία και την Μαυριτανία, όπου δόθηκαν το 2023 και τώρα πρόσφατα στην Μαυριτανία τον Μάρτιο, αλλά και στην Αίγυπτο είχαν δοθεί χρήματα και το 2022 και 2023 μόνο για τα σύνορα.
Οι τρίτες χώρες αυτές δεν θέλουν, δεν αγαπούν, δεν είναι προσφιλείς αυτές οι συμφωνίες μόνο για το μεταναστευτικό, γιατί δημιουργείται η αίσθηση ότι τελικά το μόνο το οποίο ενδιαφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να μην φεύγουν μετανάστες από τις χώρες τους, ενώ οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ δεινή κατάσταση, οικονομική, με πολλούς εμφυλίους πολέμους.
Η Αίγυπτος είναι η μεγαλύτερη αραβική χώρα αλλά και το μοναδικό προπύργιο, το μοναδικό ανάχωμα στην Αφρική, αφού η Αφρική έχει εγκαταλειφθεί από την Αμερική από τον καιρό του Τραμπ και από την Ευρώπη όλα αυτά τα τελευταία χρόνια.
Βλέπετε ότι φεύγει η Γερμανία, έφυγε και η Γαλλία, διώχνουν και τον ΟΗΕ.
Είναι τολμηρό να πούμε ότι η Ευρώπη «επιστρέφει» στην Αφρική, από την άποψη ότι έχουν γίνει οκτώ πραξικοπήματα μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια. Οι πραξικοπηματίες δεν θέλουν την Ευρώπη, ή εκεί έχει αυξήσει την επιρροή της η Ρωσία και κάνουν άλλου είδους συμμαχίες δυστυχώς. Όμως ο κόσμος δεινοπαθεί και από τον εμφύλιο, γιατί υπάρχουν οι πραξικοπηματίες, υπάρχουν και οι αντίθετοί τους.
Επομένως έχουν ξεσπάσει εμφύλιοι παντού που σε συνδυασμό με την ξηρασία ουσιαστικά δημιουργούν εκατομμύρια εκτοπισμένους. Σκεφτείτε το Σουδάν που σε λίγο κλείνει ένα χρόνο από το πραξικόπημα, είναι πάνω από οκτώ εκατομμύρια οι εσωτερικά εκτοπισμένοι. Το Σουδάν πιέζει την Αίγυπτο υπερβολικά την Αίγυπτο μιλάμε για τέσσερα εκατομμύρια.
Η Αίγυπτος αυτή τη στιγμή έχει πληθυσμό 107 εκατομμύρια, έχει πληθωρισμό 70%, έχει πάνω από εννιά εκατομμύρια πρόσφυγες από 133 χώρες και ουσιαστικά από το Σουδάν είναι 4 εκατομμύρια, από τη Συρία 1,5 εκατομμύρια από την Υεμένη, άλλο 1 από τη Λιβύη, άλλο ένα πάρα πολύς κόσμος.
Οι Χούθι έχουν δημιουργήσει τα γνωστά προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί κατά 50% τα έσοδα της Αιγύπτου από διώρυγα του Σουέζ. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι πρέπει να στηριχθεί συνολικά.
Δηλαδή έτσι κι αλλιώς η Αίγυπτος έχει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2004. Τώρα, δηλαδή φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια.
Άρα έπρεπε να δημιουργηθεί μια συνολική στρατηγική σχέση που δεν θα αφορά μόνο το μεταναστευτικό, που αφορά την οικονομία, την ενέργεια, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, την ψηφιοποίηση της χώρας, το κλίμα, το περιβάλλον.
Εγώ πιστεύω ότι η συμφωνία θα βοηθήσει πάρα πολύ γιατί είναι πολλά χρήματα. Είναι 7,4 δισ. Το 1 δισ. θα δοθεί άμεσα, τα άλλα θα περάσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει πάρει και ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο πάει στα 8 δισ. Έχει πάρει και χρήματα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Πολλά λεφτά για ένα έργο στη μεσογειακή ακτή, οπότε θα είναι ένα μεγάλο έργο, το οποίο προφανώς δεν θα διευκολύνει τους διακινητές. Γιατί οι διακινητές βρήκαν κλειστό τον Έβρο, βρήκαν το Λιμενικό μέσα στο Αιγαίο, αναζητούν άλλες οδούς και το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά ασυνόδευτα ανήλικα μέσα στα πλοιάρια αυτά που φτάνουν σε μας.
Και ξέρετε πολύ καλά ότι ασυνόδευτα ανήλικα δεν πληρώνουν στους διακινητές χρήματα όπως πληρώνουν οι άλλοι».
Μεταναστευτικές ροές
Συνεχίζοντας η κ. Βούλτεψη ανέφερε πως: «Αυτό δημιουργεί υποψίες, να μην πω βεβαιότητα ότι σκοπεύουν να τα χρησιμοποιήσουν σε εξαναγκαστική εργασία, δηλαδή να τα παραδώσουν στο οργανωμένο έγκλημα έναντι ενός πιάτου φαγητού και ενός κρεβατιού, να κοιμηθούν και να τους χρησιμοποιήσουν για διάφορες εγκληματικές ενέργειες, όπως μεταφορά ναρκωτικών κλπ ή να τους μετατρέψουν σε φορείς εξτρεμιστικών ιδεών, γιατί εμείς κινδυνεύουμε αυτή τη στιγμή.
Όσον αφορά τη νεολαία, επειδή είναι στο στόχαστρο πάντα του οργανωμένου εγκλήματος. Είναι πολύ σοβαρό.
Δηλαδή όταν έχεις μεγάλη παραβατικότητα των νέων σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στη Σουηδία με συμμορίες νεαρών μεταναστών και προσφύγων.
Άρα λοιπόν, εμείς έχουμε τώρα ένα επιπλέον βάρος όλο αυτό τον καιρό. Να παίρνουμε αμέσως τα παιδιά από τη στιγμή που φτάνουν δηλαδή και κάνει τις ανακρίσεις το λιμενικό και να παίρνουμε αμέσως τα παιδιά και να τα μεταφέρουμε σε δομές πριν προλάβει το οργανωμένο έγκλημα ή ριζοσπαστικοποίηση να τα αρπάξει. Θέλουμε να αφαιρούμε όπλα, αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου.
Εμείς αυτό που κάνουμε είναι πρόληψη με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τις άλλες χώρες, που όταν οι νέοι κυκλοφορούν μόνοι τους στους δρόμους και βρίσκονται σε γκέτο, είναι πάρα πολύ εύκολα προσεγγίσιμοι.
Άρα εμείς αυτό το κάνουμε από την αρχή, δηλαδή από το 2020 που έδωσε εντολή ο πρωθυπουργός να φτιαχτεί η Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Η πρώτη εντολή ήταν να φύγουν οι νέοι από τον δρόμο.
Και τότε είχαμε πραγματοποιήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού ασυνόδευτων νέων.
Γιατί οι έφηβοι αυτοί είναι 15, 16, 17, δεν είναι μωρά και αγόρια. Άρα λοιπόν, εμείς αυτό που κάναμε ήταν να κάνουμε τη μεγαλύτερη επιχείρηση εντοπισμού. Βρήκαμε 5.500 έφηβους στους δρόμους, είναι προφανώς τα παιδιά που έμειναν ξέμειναν στον δρόμο, στη ζούγκλα της Μόριας, στις φαβέλες της Σάμου, στους δρόμους της ενδοχώρας.
Κάποιοι είχαν χρήματα μαζί τους που τους είχαν δώσει οι δικοί τους από το Αφγανιστάν κλπ, αλλά σίγουρα τους προτιμούν να τους έχουν, να τους ελέγχουν. Δηλαδή είναι όπως τους πηγαίνουν σε εξαναγκαστική εργασία, σε σεξεργασία.
Αλλά άμα δείτε στο trafficking στις περισσότερες γυναίκες που εκμεταλλεύονται, τις φέρνουν στην Ελλάδα, αλλά μετά και στις μεγάλες εξαρθρώσεις που έχει κάνει η αστυνομία, πέρσι, αν θυμάστε με 52 Κολομβιανές.
Αλλά τι τους λένε; Τώρα πρέπει να δουλέψεις για εμάς για να βγάλεις το εισιτήριο που ήταν ακριβό. Τώρα δουλεύεις για μας για να πληρώνεις το ενοίκιο. Ουσιαστικά υπάρχει καταναγκαστική εργασία και εκμετάλλευση εμπορία ανθρώπων.
Άρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να συμβεί κάτι τέτοιο. Για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα και είμαστε πάνω από αυτό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την κοινωνία και για να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης αυτά οι άνθρωποι, αλλά και για την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική ασφάλεια».
Προληπτικά μέτρα
Απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Γαύδος να εξελιχθεί σε μια νέα Λαμπεντούζα, σχολίασε πως: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν είναι τέτοιες ροές. Αλλά επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, θελήσαμε πάρα πολύ γρήγορα ο πρωθυπουργός προσωπικά, θελήσαμε πάρα πολύ γρήγορα να βρούμε τρόπο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πριν διογκωθεί. Γιατί όταν διογκώνεται ένα πρόβλημα, μετά είναι και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο.
Θα παρακολουθήσουμε την κατάσταση. Δεν είναι αυτό το οποίο ζήσαμε παλιότερα, ούτε αυτό το οποίο έζησε η Ιταλία.
Είναι όμως ανησυχητικό. Δηλαδή αν έρχονται κάποια πλοία με 50 ή 100 άτομα κάθε φορά, αυτό επιβαρύνει το συνολικό μας σύστημα και κυρίως επιβαρύνει το σύστημα των δομών φιλοξενίας φιλοξενίας ανηλίκων.
Έχουμε 2.500 παιδιά, αλλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν φτάσει 300 παιδιά από την Αίγυπτο και αυτό μας χτύπησε καμπανάκι. Πιστεύω τώρα ότι η Αίγυπτος, έχοντας ουσιαστικά ενισχυθεί όχι μόνο οικονομικά αλλά και ηθικά, έχει νιώσει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και με τη δημιουργία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας που συμφώνησαν Μητσοτάκης – Σίσι που θα συνεδριάζει μια φορά τον χρόνο, πότε στη μία χώρα στην άλλη.
Πιστεύω ότι αισθάνθηκε μεγαλύτερη ασφάλεια να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για τις οικογένειες που ώστε αυτές να κρατούν κοντά τα παιδιά τους, να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα σε επενδύσεις για να βρίσκουν δουλειά και λεφτά και μισθό οι νέοι εκεί και να φυλάξει καλύτερα τις ακτές της.
Αυτό είναι το βασικό, ξέρετε παλιά υπήρχε το εξής Υπήρχε είσοδος στην Αίγυπτο από το Σουδάν και έξοδος από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης. Συνεχίζεται αυτό, αλλά παρουσιάζεται και απευθείας από την Αίγυπτο. Άρα αυτό πρέπει να σταματήσει. Δηλαδή πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της και ως προς τη Λιβύη που φτάνουν από το Σουδάν και ως προς το Σουδάν και ως προς τις ακτές της Μεσογείου».
Η σημασία της Αιγύπτου
Συνέχιζε λέγοντας: «Η Αίγυπτος είναι πολύ σημαντική, είναι η μοναδική χώρα που μας απέμεινε μετά την πτώση του Νίγηρα. Σας θυμίζω ότι με το πραξικόπημα στο Νίγηρα πέρσι έπεσε το τελευταίο ανάχωμα προς την υποσαχάρια Αφρική.
Δεν μπορεί να αντέξει η Ευρώπη τέτοιες ροές από όλη την πίεση. Η Αίγυπτος δεν πρέπει να πέσει, εγώ πιστεύω ότι με τη βοήθεια θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.
Η ακροδεξιά στην Ευρώπη έχει διογκωθεί με διάφορα αφηγήματα και θεωρίες συνωμοσίας. Ένα λοιπόν από τα αφηγήματα της είναι ότι με την άνοδό της στην εξουσία δεν θα υπάρχουν μεταναστευτικές ροές. Φυσικά είναι μεγάλο ψέμα, γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην έχουμε χαλαρή ψήφο στις ευρωεκλογές, γιατί έχουμε την απόδειξη της Ιταλίας, όπου εκεί ο Σαλβίνι έλεγε ότι αν βρεθεί στην εξουσία δεν θα πατήσει κουνούπι.
Και τη χρονιά που ήταν στην εξουσία, το 2023 δηλαδή, υπερδιπλασιάστηκαν οι ροές και έφτασε εκεί 145.000 κόσμος.
Η ακροδεξιά, θα το πω για άλλη μια φορά δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει ούτε το μεταναστευτικό, ούτε κανένα άλλο πρόβλημα, ούτε να δέσει τα κορδόνια των παπουτσιών της. Και όποιος το πιστεύει αυτό κάνει πάρα πολύ μεγάλο λάθος και ας κοιτάξει γύρω μας.
Επίσης να πω ότι αν εάν επικρατήσει η ακροδεξιά στην Ευρώπη, κυρίως στις βόρειες χώρες που βλέπουμε τι γίνεται στην Ολλανδία, η Ολλανδία πάνω από τέσσερις μήνες δεν έχει κυβέρνηση γιατί ήρθε πρώτη ακροδεξιά.
Τι έγινε στις πρόσφατες εκλογές στην Πορτογαλία στις 10 Μαρτίου που τριπλασίασε τη δύναμή του το ακροδεξιό κόμμα.
Τι γίνεται σε πάρα πολλές χώρες που ουσιαστικά είναι ρυθμιστής το ακροδεξιό κόμμα σε κυβέρνηση συνασπισμού, όπως είναι στη Σουηδία ή στη Νορβηγία που έχει δοθεί το μεταναστευτικό στους ακροδεξιούς.
Να ξέρουμε ότι όποιος πιστεύει ότι θα κυριαρχήσει η ακροδεξιά στην Ευρώπη και θα λυθεί το μεταναστευτικό είναι βαθιά νυχτωμένος. Γιατί το μόνο που θα κάνουν είναι να κλείσουν, να φράξουν τελείως τα σύνορά τους οι βόρειες χώρες που δεν έχουν άμεση σχέση με τη Μεσόγειο, ήδη πάνε από από ανανέωση εσωτερικών ελέγχων σε ανανέωση.
Η Δανία από το 2014 ανανεώνει τους εσωτερικούς ελέγχους και έχει καταργήσει τη Σένγκεν επί εργατικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
Τότε και τελικά θα κλείσουν εκείνοι όλα τους τα σύνορα και όλο το βάρος θα το επωμιστούν οι χώρες του Νότου.
Άρα έχουμε ένα λόγο παραπάνω οι μετριοπαθείς δυνάμεις, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπως η ΝΔ για να μπορέσουν να πάνε καλά στις ευρωεκλογές».
Η επιστολική ψήφος
Ακολούθως η κ. Βούλτεψη επισήμανε πως: «Παρά το γεγονός ότι το να πηγαίνεις σε εκλογές είτε με σκευωρίες είτε με θεωρίες συνωμοσίας δεν έχει αποδώσει ούτε στις εκλογές του 2019 ούτε στο 2023, βλέπω ότι η αντιπολίτευση επιμένει σε αυτό. Η κυρία Κεραμέως δεν έχει καμία ευθύνη. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν πολύ γρήγορα μια έρευνα για να εντοπίσουν πότε συνέβη αυτή η διαρροή και είδατε ότι όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
Η διαρροή λοιπόν αφορούσε τους εκλογείς του 2023 των εθνικών εκλογών μετά τις εκλογές και εντοπίστηκε μεταξύ των εκλογών του Μαΐου και των εκλογών του Ιουνίου των επαναληπτικών.
Άρα εκείνη την περίοδο στα υπουργεία υπήρχαν υπηρεσιακοί υπουργοί, ήταν η υπηρεσιακή κυβέρνηση και υπήρχαν οι γραμματείς. Γι’ αυτό έφυγε και ο γραμματέας από το υπουργείο Εσωτερικών. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι ήμασταν απλοί υποψήφιοι για τις εκλογές. Επιστρέψαμε είτε στα ίδια υπουργεία είτε σε άλλα τον Ιούλιο. Πώς μπορεί λοιπόν να έχει κάποια ευθύνη η κυρία Κεραμέως, Να είμαστε λογικοί, όταν δεν ήταν καν υπουργός, ούτε καν Παιδείας.
Τι θα πει πολιτική αντικειμενική ευθύνη για ένα γεγονός που συνέβη πέρυσι, ας πούμε. Θέλουν να πάνε στις εκλογές με αμφισβήτηση επιστολικής ψήφου, ενώ αυτό που συνέβη δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο.
Η επιστολική ψήφος ψηφίστηκε πριν ενάμιση δύο μήνες. Το γεγονός είναι του Μαΐου του 2023.
Αφορά κατάλογο ήδη ψηφισάντων, ήδη δηλαδή ανθρώπων που είχαν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν και όχι τον κατάλογο που διαμορφώνεται τώρα ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.
Πιστεύω ότι επειδή καταλαβαίνουν ότι τα αποτελέσματα το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, αλλά φαίνεται κιόλας, τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα παρουσιαστούν, να φτιάξουν ένα αφήγημα και λένε για κίνδυνο νοθείας.
Λέω ότι όταν πηγαίνεις με μία θεωρία συνωμοσίας και σκευωρίας και αμφισβήτησης εκ των προτέρων των εκλογών υπάρχει πρόβλημα. Γιατί αυτό το οποίο δεν έχει αμφισβητηθεί, γιατί εδώ δεν μιλάμε για αμφισβήτηση εκλογών και γι’ αυτό το οποίο έγινε. Μιλάμε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Τι σχέση έχει η παραβίαση προσωπικών δεδομένων που δόθηκαν κάπου και που στο υπουργείο Εσωτερικών και που βάσει αυτών ψήφισαν κάποιοι άνθρωποι.
Τι σχέση έχει με την επιστολική ψήφο και με τη διαδικασία της εκλογής. Ο νόμος για την επιστολική ψήφο έχει περισσότερες ασφαλιστικές δικλείδες από όλη την Ευρώπη. Δεν έχει καμία σχέση. Εδώ μιλάμε για παραβίαση προσωπικών δεδομένων. Η κ.Ασημακοπούλου, παραιτήθηκε για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο και ο γραμματέας Εσωτερικών και ο Γραμματέας Αποδήμων του κόμματος. Δεν παραιτήθηκαν για την επιστολική ψήφο».