Σ. Ζαχαράκη: Στα τέλη Μαρτίου η εφαρμογή Kids Wallet
Eurokinissi
Eurokinissi

Σ. Ζαχαράκη: Στα τέλη Μαρτίου η εφαρμογή Kids Wallet

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των παιδιών έναντι του εθισμού και της ανεξέλεγκτης έκθεσης στους κινδύνους χρήσης του διαδικτύου και των social media.

«Να είναι σαφές: δεν μιλάμε για καθολική απαγόρευση, αλλά για μια εθνική στρατηγική, μια εθνική συμμαχία θα έλεγα, προκειμένου να προστατεύουμε τα παιδιά από τον εθισμό και την ανεξέλεγκτη χρήση. Μέσα από ένα πλέγμα μέτρων και πρωτοβουλιών. Τα στατιστικά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις χρήσης του διαδικτύου από παιδιά κάτω των 15 ετών. Ειδικότερα στην ενασχόλησης τους με διαδικτυακά παιχνίδια και με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Ενδεικτικά το 90% των παιδιών ηλικίας 13 – 24 ετών είναι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και περνούν κατά μέσο όρο σχεδόν 41 ώρες την εβδομάδα στο διαδίκτυο …» ανέφερε η κ. Ζαχαράκη στον ΑΝΤ1. 

Υπογράμμισε ότι δεν υφίσταται θέμα καθολικής απαγόρευσης διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα επιβολής της απαγόρευσης και σημείωσε ότι στο κυβερνητικό σχέδιο των παρεμβάσεων ο γονικός έλεγχος είναι καθοριστικός. 

«Τέλος Μαρτίου το Kids Wallet»

«Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι είναι σχεδόν αδύνατον στον ψηφιακό κόσμο να εφαρμοστεί καθολική απαγόρευση…Αρα πρώτα από όλα θα προχωρήσουμε στην ενημέρωση των γονιών για τα ήδη υπάρχοντα εργαλεία, προστασίας των παιδιών. Εργαλεία που δίνουν στο γονιό τη δυνατότητα να ξέρει σε ποιο μέσο μπαίνει το παιδί του και πως θα ελέγξει την πρόσβαση. Στις 30 Δεκεμβρίου θα κάνουμε μια μεγάλη ενημερωτική ημερίδα όπου και θα παρουσιάσουμε τα νέα «εργαλεία» για τη γονική εποπτεία και τον έλεγχο.

Στο τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το kids wallet μέσω του οποίου θα έχουν οι γονείς έναν ακόμη τρόπο να θέτουν περιορισμούς στην πρόσβαση του παιδιού στις πλατφόρμες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ως προς το χρόνο χρήσης αλλά και σε τι περιεχόμενο μπορεί να περιηγείται διαδικτυακά. Ο κηδεμόνας θα μπορεί να βλέπει ακριβώς το προφίλ και τις πλατφόρμες… Επίσης θα τεθεί σε εφαρμογή το parco.gov.gr μια καινούργια ιστοσελίδα που θα δίνει στους γονείς όλες τις πληροφορίες για τις ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις στο κινητό του παιδιού για τον περιορισμό της χρήσης. Και τέλος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο θα υπάρξει η λεγόμενη χάρτα ψηφιακών δικαιωμάτων του παιδιού» 

Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ανέφερε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να θεσπιστεί στο 15ο έτος της ηλικίας το όριο ψηφιακής ενηλικίωσης. 

«Είναι σημαντικό να εξηγήσουμε στους γονείς και να γίνουν σύμμαχοι στην προσπάθεια της πολιτείας. Είναι επίσης σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά τους κινδύνους. Οφείλουμε να το κάνουμε όχι με τη λογική του πουριτανισμού. Αλλά γιατί τα παιδιά χρειάζονται πλαίσιο για να αισθάνονται ασφαλή και ελεύθερα» κατέληξε η κ. Ζαχαράκη.