Τον Κώστα Καραμανλή προτείνει για πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμάράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα» της Κυριακής, ενώ ταυτόχρονα ζητάει την παραίτηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνέντευξη που έχει παραχωρήσει ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει πως η πρότασή του για τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, είναι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στην ίδια συνέντευξη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς ζητάει την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή για την νέα δήλωση – «βόμβα» του Αντώνη Σαμαρά στάθηκαν τα λόγια του Γιώργου Γεραπετρίτη τον περασμένο Οκτώβριο «αν είναι να έχουμε ήρεμη γειτονιά, ας με πουν και μειοδότη».
Η παρέμβαση Σαμαρά είναι ένα νέο χτύπημα προς την κυβέρνηση και αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις στη ΝΔ.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε καμία από τις δημόσιες τοποθετήσεις του για το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν έχει φανερώσει τις προθέσεις του, ούτε αν θα προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαροπούλου ή αν θα επιλέξει κάποιο άλλο πρόσωπο.
Για το ζήτημα εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ είχε πει: «Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025».
Ο στόχος του πρωθυπουργού είναι το πρόσωπο που θα προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία έλαβε 261 θετικές ψήφους από τη Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2020.
Κριτική για τα ελληνοτουρκικά και τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Στην συνέντευξή του ο Αντώνης Σαμαράς τονίζει πως «η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις» κατηγορώντας επίσης την Αθήνα για αφελή «επίκληση γενναιότητας» υπογραμμίζοντας δε πως, αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευθούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ...». Επιπλέον, τόνισε ότι «η Τουρκία ζητά να έχουμε συμφωνήσει εκ των προτέρων ότι χάνουμε τη δικαιοδοσία των νησιών μας – δηλαδή την οικονομική εκμετάλλευση τεράστιων θαλασσίων εκτάσεων».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
Απαντώντας στις κατηγορίες για συνομιλίες του με τον Ερντογάν, ο κ. Σαμαράς εξήγησε: «Τότε δεν υπήρχε τουρκολιβικό μνημόνιο! Το οποίο παραβιάζει πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, καταπατά ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και – παρεμπιπτόντως – δεν το έχει καν επικυρώσει ούτε η Εθνοσυνέλευση της Λιβύης! Δηλαδή είναι από κάθε άποψη παράνομο!». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «στα δικά μου χρόνια δεν υπήρχε ούτε ο εποικισμός της Αμμοχώστου, ούτε η επιμονή για δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο… Όλα αυτά τότε δεν υπήρχαν».
Για τον Γιώργο Γεραπετρίτη
Ο κ. Σαμαράς, δίχως να τον κατονομάζει, ζητά την αποπομπή του Γιώργου Γεραπετρίτη από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Αφορμή στέκεται δήλωσή του στην οποία έχει πει πρόσφατα, «ας χαρακτηριστώ και μειοδότης εάν είναι να έχουμε μία ήρεμη γειτονιά».
Όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός, «στην προκείμενη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να "στείλει σπίτι τους" όσους δηλώνουν ότι στο όνομα της "φιλίας και ειρήνης" με την Τουρκία "ας χαρακτηριστούν και μειοδότες"! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».
Woke ατζέντα και πράσινη μετάβαση
Σχολιάζοντας τις διεθνείς εξελίξεις, ο κ. Σαμαράς συνδύασε την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με την άνοδο της Δεξιάς στην Ευρώπη. «Για τους ίδιους λόγους εξελέγη ο Τραμπ στην Αμερική, για τους ίδιους λόγους ανέβηκε τόσο πολύ στη Γαλλία η Λεπέν, για τους ίδιους λόγους είναι ήδη κυβέρνηση στην Ιταλία η Μελόνι, στην Ολλανδία το κόμμα του Βίλντερς».
Αναφέρθηκε επίσης στη «woke ατζέντα», χαρακτηρίζοντάς την ως έναν από τους λόγους που πλήττουν την κοινωνία. «Η woke ατζέντα, η παράνομη μετανάστευση και η βεβιασμένη “πράσινη μετάβαση” έφεραν τη μεγάλη νίκη του Τραμπ».
Το Φεβρουάριο η συνεδρίαση της Βουλής για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Η συνεδρίαση της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αναμένεται να γίνει μετά από την ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι που αναμένεται να γίνει έως τις 20 Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποφασίσει πότε θα προτείνει το πρόσωπο που έχει επιλέξει για τη θέση του ΠτΔ και μετά η Βουλή θα πρέπει να συνεδριάσει για την εκλογή του έως τις 13 Φεβρουαρίου.
Όνομα ευρύτερης αποδοχής ο νέος ΠτΔ
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης στα τέλη Οκτωβρίου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών είχε πει για το ζήτημα του ΠτΔ πως «είναι πάρα πολύ νωρίς, δεν υπάρχει καμία απόφαση από τον πρωθυπουργό και δεν έχει και καμία αξία αυτή τη στιγμή να μπούμε σε καμία τέτοια διαδικασία σεναριολογίας. Ούτε παραγωγικό είναι, ούτε αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, προφανώς, που θα συζητηθεί στην ώρα του, η οποία δεν είναι τώρα».