Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Σε έντονη περιδίνηση βρίσκεται πλέον το Ποτάμι, με τους Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό να βρίσκονται ένα βήμα πριν το «διαζύγιο» με τον Σταύρο Θεοδωράκη. Οι δυο βουλευτές του κόμματος με μια πύρινη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών.
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν τα ρεπό του Πάνου Καμμένου, προειδοποιούν πλέον ότι αν το Ποτάμι επιμείνει στο «ναι», τότε οδεύει προς την διάλυση αφού θα επαναπροσδιορίσουν της στάση τους.
Η αντίδραση των δύο βουλευτών του Ποταμιού, που σημειωτέον από την πρώτη στιγμή έχουν ταχθεί κατά της συμφωνίας και κυρίως κατά της οποιαδήποτε κίνησης που θα αποτελούσε έμμεση στήριξη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, προκαλεί ερωτήματα.
Και αυτό διότι ουδείς γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι μεσολάβησε από τη συνεδρίαση της ΚΟ της περασμένης Πέμπτης, όταν αποφασίστηκε οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, χωρίς καμία περαιτέρω «επίπτωση».
Πληροφορίες αναφέρουν πως την αντίδραση των δύο βουλευτών προκάλεσε η απόφαση του Σ. Θεοδωράκη να αντικαταστήσει τον Γρ. Ψαριανό με τον Γ. Μαυρωτά από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας όπου τη Δευτέρα θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για τη συμφωνία των Πρεσπών που χθες κατατέθηκε στη Βουλή.
Η αντικατάσταση του Γρηγόρη Ψαριανού που έχει ταχθεί υπέρ του Όχι με τον Γιώργο Μαυρωτά που έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει Ναι αλλάζει τους συσχετισμούς δυνάμεων εντός της επιτροπής και επιτρέπει στον Αλέξη Τσίπρα να την προωθήσει στην Ολομέλεια χωρίς να χρειαστεί άλλου είδους παρεμβάσεις που έχουν χαρακτηριστεί ακόμη και από τον εταίρο του Πάνο Καμμένο ως εν δυνάμει κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
«Διατηρούμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού μας και του επαναπροσδιορισμού της σχέσης μας με το Ποτάμι», ανέφεραν οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανής, προαναγγέλλοντας αποχώρηση εξαπολύοντας όμως ταυτόχρονα δριμύ κατηγορώ για «ισαποστακισμό» και σύμπλευση με "Τσιπροπολάκηδες", επιρρίπτοντας την ευθύνη στους συντρόφους τους για την ενδεχόμενη διάλυση του Κινήματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν οι δύο βουλευτές αποχωρίσουν το Ποτάμι δεν θα διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αν το πράξουν μάλιστα πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας τότε το Ποτάμι δεν θα μπορεί να εκπροσωπηθεί και άρα θα αποσύρει τον Γιώργο Μαυρωτά.
Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες για το κοινοβουλευτικό μέλλον του Ποταμιού ενώ οι όποιες εξελίξεις αναμένεται να επανακαθορίσουν και το συσχετισμό δυνάμεων και στην επιτροπή της Βουλής.