Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου (21/09), με νικητές τους «87», και «ήττα» του Στέφανου Κασσελάκη.
Νίκη των 87 για το χρονοδιάγραμμα
Πέρασε με συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση των 87 για το χρονοδιάγραμμα με 112 ψήφους, ενώ η πρόταση Κασσελάκη - Τζάκρη συγκέντρωσε 62. Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους, ενώ υπήρχαν και δύο λευκά.
Με την πρόταση των 87 συντάχτηκε και ο Νίκος Παππάς. Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για συνέδρους έχουν όσοι γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.
- Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
- Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.
- Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
Πέρασε η πρόταση Θεοχαρόπουλου
Επιπρόσθετα, υπερψηφίστηκε και η τροπολογία για τα ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς: «Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριφορές που προσβάλουν την προσωπικότητα στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως αναφορές σε «κουκουλοφόρους», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές», όπως και κάθε άλλη μορφή στοχοποίησης, είναι καταδικαστέες και δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά», αναγράφεται χαρακτηριστικά στην αναφορά που πέρασε.
Επιπλέον, δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου.
Δεκτή η πρόταση Σπίρτζη για τα πόθεν έσχες
Πέρασε η πρόταση Σπίρτζη για δημοσιοποίηση πόθεν έσχες των υποψηφίων Προέδρων. Ωστόσο, επικρατεί ένταση καθώς, οπαδοί του Κασσελάκη διαμαρτύρονται.
Υπέρ: 87 ψήφοι
Κατά: 84 ψήφοι
Αποχώρησαν, λίγο μετά τις 21:30 - περίπου 60 άτομα- μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη βγαίνοντας από την αίθουσα της συνεδρίασης. «Έχασαν τις 4 ψηφοφορίες και πριν την 5η και τελευταία έφυγαν από την συνεδρίαση για να σπάσουν την απαρτία» σχολιάζουν πηγές των 87.
Συγκεκριμένα, οι σύνεδροι αναμένεται να τοποθετηθούν δια ψηφοφορίας αναφορικά με:
- Την έγκριση του οδικού χάρτη ή μη
- Τον καταστατικό ή μη χαρακτήρα Συνεδρίου
- Ζητήματα αντικαταστατικής συμπεριφοράς
- Την κατάθεση του Πόθεν Έσχες των υποψήφιων Προέδρων
- Ζητήματα της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) και Επιτροπή Θέσεων
Τη διεξαγωγή μιας ακόμη ψηφοφορίας, συνολικά έκτης, για την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής ζήτησε πριν από λίγο η πλευρά των 87.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα εξελιχθεί ονομαστικά, ενώ θα υπάρξουν και τηλεφωνικές ψήφοι, όπως στην περίπτωση της πρότασης μομφής, καθώς προβλέπεται από το Καταστατικό.
Ο έκπτωτος πρόεδρος, Στέφανος Κασσελάκης αναμένει την ετυμηγορία του σώματος και μαζί όλες τις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Ο κ. Κασσελάκης περιοδεύει στην Άρτα σήμερα, στην εκλογική περιφέρεια της Όλγας Γεροβασίλη.
Στο μεταξύ, κόντρα στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για εκλογές στις 24 Νοεμβρίου (και 1η Δεκεμβρίου, αν χρειαστεί δεύτερος γύρος), οι Παύλος Πολάκης και Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησαν επίσπευση των διαδικασιών. Με την εισήγηση της ΠΓ συμφωνούν και οι «87» οι οποίοι προτείνουν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Ο βουλευτής Χανίων επανέλαβε τη θέση του για κατάθεση των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, πρώτη ψηφοφορία στις 3 Νοεμβρίου και δεύτερη στις 10 του ίδιου μηνός.
Νωρίτερα, η κ. Τζάκρη ζήτησε συνέδριο στις 5-6 Οκτωβρίου και εκλογές στις 3 Νοεμβρίου.
Η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας
Ο «οδικός χάρτης» της Κουμουνδούρου που καταλήγει στις κάλπες για την εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει τους εξής «σταθμούς» όπως αποτυπώνονται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή που συνεδριάζει αυτή την ώρα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση της ΠΓ:
- Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου. Αντικείμενο του Συνεδρίου η έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.
- Η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών. Τα μέλη της Κ.Ε., οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που δεν είναι μέλη Κ.Ε., τα μέλη του Κ.Σ. της Νεολαίας, τα μέλη της εξελεγκτικής Επιτροπής και της επιτροπής δεοντολογίας συμμετέχουν ex officio ως αντιπρόσωποι.
- Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής θα διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.
- Η υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τις διατάξεις του καταστατικού και τις αποφάσεις των συλλογικών του οργάνων.
- Για την κατάθεση της υποψηφιότητας απαιτούνται υπογραφές από 30 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες θα κατατεθούν στην Πολιτική Γραμματεία μέχρι τις 24 Οκτώβρη. Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής μπορούν να υπογράψουν και για παραπάνω από έναν υποψηφίους.
- Η Κ.Ε. θα συνεδριάσει εκ νέου στις 5 Οκτωβρίου με αντικείμενο τα προσυνεδριακά κείμενα.
- Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου στις οργανώσεις θα ξεκινήσει στις 6 Οκτωβρίου.
- Η προθεσμία εντός της οποίας πρέπει κάποιος- α να έχει γίνει μέλος για να έχει δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη αντιπροσώπων και την εκλογή ΚΕ είναι 18/10/2024.
Στην - κλειστή συνεδρίαση - θα οριστικοποιηθούν και οι λεπτομέρειες για το συνέδριο, για την εκλογή των νέων συνέδρων και φυσικά για την επερχόμενη προεδρική κάλπη.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, βασικό κριτήριο η συγκέντρωση 30 υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και βουλευτές. Εντούτοις, παρότι στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία οι 100 έκλεισαν το ζήτημα αυστηροποίησης των κριτηρίων και προσθήκης άλλων κριτηρίων, όπως το ζήτημα του πόθεν έσχες, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα επανέλθει το θέμα εδώ στη συνεδρίαση από κάποια μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και ότι δεν θα μπει εκ νέου σε αυτή την πορεία, σε αυτή τη διαδρομή προς την εσωκομματική κάλπη.
Τι θα πράξουν οι υποψήφιοι
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης ανακοινώνει υποψηφιότητα ανά πάσα στιγμή, καθώς φέρεται να αναμένει πρώτα τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής.
Στάση αναμονής τηρεί έως τώρα και ο έτερος πιθανότερος διεκδικητής της ηγεσίας, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος πάντως φέρεται έτοιμος να καταθέσει υποψηφιότητα.
Αντιθέτως, δεν θα είναι υποψήφιος ο Νικόλας Φαραντούρης, ο οποίος επιλέγει να ασχοληθεί με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του, δηλαδή ως ευρωβουλευτής, οι οποίες φαίνονται να είναι αυξημένες μετά την εκλογή και συμμετοχή του σε επιτροπές και φόρουμ σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο.
Έτοιμος να μπει στην εσωκομματική κούρσα είναι ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος θα καταθέσει στην Κεντρική Επιτροπή τις προτάσεις του, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο σε επίσπευση των διαδικασιών για την για το Συνέδριο, αλλά και για την εκλογή Προέδρου, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση και στη διοργάνωση Καταστατικού συνεδρίου.
Χρ. Σπίρτζης: Ζητά τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων
Δύο αιτήματα απηύθυνε προς την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Χρήστος Σπίρτζης, ζητώντας τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υποψήφιων προέδρων, αλλά και την καταδίκη πρακτικών στοχοποίησης εναντίον βουλευτών και στελεχών του κόμματος.
Ολόκληρη η ομιλία του Χρ. Σπίρτζη
«Η διαφάνεια, η αλήθεια, η ειλικρίνεια, απέναντι σε κάθε πολίτη είναι αξιακή αρχή του κόμματός μας. Σήμερα, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για «μαύρα» ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων είναι επιτακτική ανάγκη για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε.
Σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι Πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο.
Στο πλαίσιο αυτό, προσβλητικές αναφορές σε βάρος της προσωπικότητας βουλευτών, στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων, όπως «κουκουλοφόροι», «πραξικοπηματίες», «εκτροπές» και άλλα καθώς και συμπεριφορές και πράξεις που στοχοποιούν βουλευτές και στελέχη του κόμματος είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά».
Σ. Φάμελλος: Το μεγαλύτερο πρόβλημα οι πολιτικές επιλογές του πρώην προέδρου
Την ανάγκη να συσπειρωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Σωκράτης Φάμελλος, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές προς τον Στέφανο Κασσελάκη, πως με τις μέχρι ώρας ενέργειές του έφτασε το κόμμα σε αυτό το σημείο.
«Τι κάνουμε; Πώς θα συνεχίσουμε; Τι θα γίνει στο κόμμα μας; Το ερώτημα κυριαρχεί στην κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ το κύμα αποστράτευσης και απογοήτευσης επεκτείνεται. Όπως και η απαξίωση του κόμματος αλλά και των ιδεών μας στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του ο Σ. Φάμελλος.
«Να κάνουμε επιτέλους πράξη και την Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτή η συμμαχία να περιλαμβάνει όλους τους δημιουργικούς ανθρώπους της κοινωνίας και να αγκαλιάζει όλους τους ευάλωτους, όπως και τη νεολαία. Η άποψή μου για τη διαδικασία του Συνεδρίου και των εκλογών προέδρου έχει εκφραστεί. Οφείλουμε όλες οι οργανώσεις μας να κουβεντιάσουν «ήρεμα και απλά» για την πολιτική μας πρόταση για την επόμενη ημέρα», επισήμανε.
Και συνέχισε λέγοντας, «Οφείλουμε να διατυπώσουμε σήμερα τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Να ξεπεράσουμε και τους δύσκολους μήνες που πέρασαν και το στίγμα της μομφής. Και να ξεπεράσουμε, με δημοκρατικούς όρους, την τοξικότητα που καλλιεργείται. Η επανεκκίνηση του κόμματός μας απαιτεί έναν ΣΥΡΙΖΑ αξιόπιστο, σοβαρό, δυναμικό για να τον εμπιστευτεί η κοινωνία και να μπορέσει να στηρίξει τις ανάγκες και τα δικαιώματα των πολιτών, να παίξει κεντρικό πολιτικό ρόλο ανατρέποντας τα σχέδια του συστήματος Μητσοτάκη. Και αυτό πρέπει να εκφράζεται και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και στις πολιτικές του πρωτοβουλίες κάθε στιγμή».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξε, «Η μομφή επιλέχθηκε και επιδιώχθηκε από τον πρώην πρόεδρο. Υποτιμώντας ότι αυτό θα είναι στίγμα για το κόμμα, υποτιμώντας τη δυνατότητα να φτάσουμε σε εκλογές από τη βάση, που τόσο συχνά ανέφερε αλλά δεν ήθελε να ακούσει τη γνώμη της. Και μάλιστα με τον ίδιο στη θέση του προέδρου μέχρι τις εκλογές νέας ηγεσίας. Και αυτό κάνει ακόμα πιο υποκριτική την αντίδραση μετά το αποτέλεσμα της μομφής, γιατί μία διαδικασία την επιλέγουμε με βάση το καταστατικό και όχι αν μας συμφέρει το αποτέλεσμα ή όχι. Δεν μπορείς να ζητάς την υποβολή και ψήφιση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».