Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται εκτός απροόπτου να κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα τη συνυπογράψουν ή θα τη στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ.
Αφορμή της πρότασης δυσπιστίας είναι το θέμα με τις κατηγορίες περί συγκάλυψης για το δυστύχημα των Τεμπών, μετά από ρεπορτάζ της εφημερίδας «Βήμα» σύμφωνα με το οποίο οι συνομιλίες του σταθμάρχη Λάρισας τη βραδιά του δυστυχήματος παραποιήθηκαν πριν δοθούν στη δημοσιότητα, αν και ο συντάκτης του δημοσιεύματος με δηλώσεις το πρωί της Τρίτης, στο Mega, ξεκαθάρισε ότι «ο διάλογος που έχει η Δικαιοσύνη είναι ο σωστός διάλογος» και ότι «η Δικαιοσύνη δεν πήρε ποτέ το διάλογο που δόθηκε στα μέσα ενημέρωσης».
Για να ξεκινήσει η διαδικασία συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, απαιτείται από το νόμο η στήριξη της υποβολής της από τουλάχιστον 50 βουλευτές, προϋπόθεση η οποία καλύπτεται εφόσον ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να στηρίξουν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Κομμουνιστικό Κόμμα και Πλεύση Ελευθερίας.
Ωστόσο, από το ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβληθεί πρόταση συνδιαμόρφωσης του κειμένου, προοπτική την οποία προς το παρόν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απορρίπτει σημειώνοντας ότι το ίδιο έλαβε την πρωτοβουλία και φέρει την ευθύνη σύνταξης της πρότασης.
Η συζήτηση στη Βουλή θα διαρκέσει τρεις μέρες. Τις δύο πρώτες ημέρες θα ανεβούν στο βήμα της Βουλής όσοι βουλευτές εγγραφούν ως ομιλητές, καθώς και όλοι οι υπουργοί, ενώ την τρίτη μέρα θα μιλήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, δεν φαίνεται η κυβέρνηση να είναι διατεθειμένη να μετατρέψει αυτή την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης. Αντίθετα, θα επιλέξει να συζητηθεί ως πρόταση δυσπιστίας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον της
Κυβερνητικές πηγές καταγγέλλουν ότι πρόκειται για προσπάθεια «πολιτικής ανωμαλίας» και εργαλειοποίησης της τραγωδίας εκ μέρους της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα από το χώρο των ιδιοκτητών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση, της χώρας.
«Όλο το υλικό της συνομιλίας βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, άρα δεν τίθεται ζήτημα συγκάλυψης», υπογραμμίζουν και επισημαίνουν πως «η κυβέρνηση δεν ευθύνεται για την παραποίηση των διαλόγων πριν την παράδοσή τους στη μαζική ενημέρωση».
Π. Μαρινάκης: Η Δικαιοσύνη να ερευνήσει τους πάντες και τα πάντα
«H κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα να μείνει αναπάντητο στο σοβαρό θέμα της υπόθεσης των Τεμπών. Δεν παρέχει καμία κάλυψη σε κανέναν και θέλει να χυθεί άπλετο φως», ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να αφεθεί να κάνει τη δουλειά της αντικειμενικά και αμερόληπτα, χωρίς αστερίσκους και χωρίς εξαιρέσεις. Να ερευνήσει τους πάντες και τα πάντα».
Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συμπλήρωσε ότι «σκοπός δεν είναι η ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά να μπει άλλο ένα αφήγημα για συγκάλυψη και αυτό είναι επικίνδυνο».
«Η αστυνομία έχει πάει στη δικαιοσύνη τις πλήρεις συνομιλίες από τα καταγραφικά του ΟΣΕ, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλοίωσης της έρευνας για το δυστύχημα των Τεμπών».
Ο κ. Μαρινάκης έκανε λόγο για αφήγημα αμφισβήτησης του ανθρώπινου λάθους, το οποίο έχει ήδη παραδεχτεί ο σταθμάρχης εξ αρχής. Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται μόνο για ανθρώπινο λάθος ωστόσο αυτό δεν αμφισβητείται.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ανασύρθηκε «ένα λυμένο θέμα ένα χρόνο μετά, που δεν επηρεάζει την ουσία της υπόθεσης, για να παρουσιαστεί ως ένα ακόμα ζήτημα στο ευρύτερο αφήγημα της συγκάλυψης».
Μάλιστα σημείωσε ότι στο πλαίσιο της τραγικής αυτής υπόθεσης, υπάρχει πρόσφορο έδαφος να καλλιεργηθούν θεωρίες συνωμοσίας.
«Ο Στέφανος Κασελάκης είναι συνειδητός υπονομευτής του πολιτεύματος»
Με αφορμή τη πρόταση δυσπιστίας, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική κοινοβουλευτική διαδικασία, ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως λίγο μετά το δημοσίευμα έρχεται ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει καταλογίσει τα χίλια μύρια όσα στην κυβέρνηση, και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας 24 Μαρτίου για ένα θέμα από το οποίο δεν προκύπτει ούτε ζήτημα αλλοίωσης της δικαστικής έρευνας ούτε θέμα επηρεασμού της κοινής γνώμης γιατί ο σταθμάρχης έχει ομολογήσει.
«Έχουμε καθήκον όταν φαίνεται αν απειλείται η αλήθεια να βγούμε μπροστά και να μην αφήσουμε κανένα ψεγάδι καμία σπιθαμή παραπληροφόρησης», συμπλήρωσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε συνειδητό υπονομευτή του πολιτεύματος τον Στέφανο Κασσελάκη, με αφορμή άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα των Συντακτών, με το οποίο ζητά τη διεξαγωγή εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.
«Ο κ. Κασσελακης ελαφρά τη καρδία παρουσιάζει την Ελλάδα ως τριτοκοσμική χώρα. Δεν θα το αφήσουμε να πέσει κάτω, γιατί έχουμε καθήκον να προστατέψουμε τη δημοκρατία. Όταν καλλιεργείται ένταση και πόλωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα με 57 νεκρούς, η κυβέρνηση θα βγει μπροστά και δεν θα αφήσει κανένα ψεγάδι, καμία σπιθαμή παραπληροφόρησης» κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Μ. Συρεγγέλα: Τα πάντα ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και της έχουμε εμπιστοσύνη
«Αυτή τη στιγμή όλα τα στοιχεία, τα πάντα ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και από τη στιγμή που ελέγχονται από τη δικαιοσύνη και έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, αυτή θα καταλήξει τι ακριβώς γίνεται όσον αφορά την τραγωδία» ανέφερε στην ΕΡΤ, η γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα, εν αναμονή της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας ύστερα από πρωτοβουλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη κοινοβουλευτικών ομάδων της αντιπολίτευσης.
«Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για να μπορέσουν να δικαιωθούν και οι συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν την ημέρα εκείνη», πρόσθεσε.
Επίσης, δήλωσε: «Ό,τι και να πούμε εμείς και επειδή δεν υπήρξε καμία ένδειξη ή κάποια απόδειξη ότι τα πολιτικά πρόσωπα φταίνε όσον αφορά τη διαδικασία, άλλο οι πολιτικές ευθύνες, οι πολιτικές ευθύνες είναι πολύ συγκεκριμένες και πάρθηκαν από την πρώτη στιγμή και πρέπει να παίρνονται, αλλά σε κάθε περίπτωση όμως η δικαιοσύνη είναι αυτή,
Στην ερώτηση για το αν ο πρώην υπουργός θα προσέλθει στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, η κ. Συρεγγέλα είπε πως δεν το γνωρίζει και συμπλήρωσε πως «πρέπει να μπούμε στη λογική να κατατεθεί και η πρόταση δυσπιστίας. Περιμένουμε. Καλοδεχούμενη, το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή και περιμένουμε».
Στη συνέχεια, η κ. Συρεγγέλα τόνισε: «Αλλά έχουμε πει ότι υπάρχει μια τεράστια παρανόηση και αυτό καλλιεργείται πολλές φορές και από την ίδια την αντιπολίτευση, αν θέλετε την άποψή μου, σκόπιμα. Ουδέποτε κατατέθηκε μια πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση και του δυστυχήματος και τυχόν ποινικών ευθυνών. Και ξέρετε γιατί δεν έχει κατά τη γνώμη μου πάλι, κατατεθεί; Διότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακριβώς που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει μια αιτιώδης σχέση του κυρίου Καραμανλή ή κάποιων πολιτικών προσώπων με την ανθρωποκτονία, ώστε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.
Άρα, μην ρίχνουμε λάσπη στον ανεμιστήρα. Αυτή τη στιγμή έγινε μια Εξεταστική Επιτροπή με πρόταση του ΚΚΕ και συμφωνήσαμε όλοι. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Πλέον, Εξεταστική Επιτροπή μπορεί να γίνει και αυτό το περάσαμε εμείς ως Νέα Δημοκρατία, μπορεί να γίνει και με ψήφους της μειοψηφίας, δε χρειάζεται πλειοψηφία, για να γίνει Εξεταστική Επιτροπή.
Και σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή και μάρτυρες πάρα πολλοί για πρώτη φορά, πολύ περισσότεροι από κάθε άλλη Εξεταστική, εξετάστηκαν και είχαν τη δυνατότητα να δουν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής τη δικογραφία και βγήκαν και κάποια πορίσματα».
Θ. Σκυλακάκης: Καμμία τύχη η προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας
«Προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, την πρόταση μομφής για τα Τέμπη, την οποία καταθέτουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ο κ. Σκυλακάκης κάνει λόγο για «έναν ετερόκλιτο συνασπισμό οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων, αντιπολιτευόμενων κομμάτων και τρολ του διαδικτύου», σε μια προσπάθεια που, όπως γράφει, δεν θα έχει καμία τύχη.
Ο υπουργός συνέχισε εξηγώντας πως: «Επί της ουσίας γιατί στηρίζεται σε «αποκαλύψεις«, που επιβεβαιώνουν απλώς ότι οι θεσμοί που διαχειρίζονται την εξαιρετικά σημαντική για τον τόπο υπόθεση της απόδοσης ποινικών ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, έχουν όλα τα στοιχεία για να λάβουν αμερόληπτα τις αποφάσεις τους».
Η ανάρτησή του Θεόδωρου Σκυλακάκη
«Την παραμονή του εορτασμού της Εθνικής Επετείου εμφανίστηκε αίφνης μια προσπάθεια δημιουργίας πολιτικής ανωμαλίας από έναν πρόσκαιρο και ετερόκλιτο συνασπισμό οικονομικών και μιντιακών συμφερόντων, αντιπολιτευόμενων κομμάτων και τρολ του διαδίκτυου. Η προσπάθεια αυτή δεν έχει, ευτυχώς, καμμία τύχη.
Επί της ουσίας γιατί στηρίζεται σε «αποκαλύψεις», που επιβεβαιώνουν απλώς ότι οι θεσμοί που διαχειρίζονται την εξαιρετικά σημαντική για τον τόπο υπόθεση της απόδοσης ποινικών ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, έχουν όλα τα στοιχεία για να λάβουν αμερόληπτα τις αποφάσεις τους.
Σε πολιτικό επίπεδο, γιατί πρόκειται για μια επίθεση, που συσπειρώνει την φίλο-πουτινική ακροδεξιά, τον άσχετο με την πραγματικότητα και ανερμάτιστο, κ. Κασσελάκη και τον υπερπρόθυμο να λειτουργεί ως ουραγός δημοσιευμάτων, κ. Ανδρουλάκη, που το μόνο που τους ενώνει είναι η αδυναμία τους να εκφέρουν οποιαδήποτε χρήσιμη πρόταση για το μέλλον του τόπου και τα προφανή πολιτικά τους αδιέξοδα.
Εξού και ανακαλύπτουν την ανάγκη εκλογών όταν η κυβέρνηση έχει νωπή τη λαϊκή εντολή και ευρεία, κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο Κοινοβούλιο θα λάβουν την απάντηση που πρέπει, τις επόμενες ημέρες».
Τι προβλέπει το άρθρο 84 για την αρχή της δεδηλωμένης
1. H Kυβέρνηση οφείλει να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής. Mέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την ορκωμοσία του Πρωθυπουργού, η Kυβέρνηση υποχρεούται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Bουλής και μπορεί να τη ζητεί και οποτεδήποτε άλλοτε.
H Bουλή, αν έχουν διακοπεί οι εργασίες της κατά το σχηματισμό της Kυβέρνησης, καλείται μέσα σε δεκαπέντε ημέρες να αποφανθεί για την πρόταση εμπιστοσύνης.
2. H Bουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Kυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Bουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας.
H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι υπογραμμένη από το ένα έκτο τουλάχιστον των βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
3. Kατ’ εξαίρεση μπορεί να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας και πριν από την πάροδο εξαμήνου, αν είναι υπογραμμένη από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
4. H συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
5. H ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για σαράντα οκτώ ώρες, αν το ζητήσει η Kυβέρνηση.
6. Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή, μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
7. Kατά την ψηφοφορία για τις πιο πάνω προτάσεις ψηφίζουν οι Yπουργοί και Yφυπουργοί που είναι μέλη της Bουλής.