«Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Standard & Poors αναβαθμίζει περαιτέρω τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Facebook, ο υπουργός Eπικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
«Ο διεθνής επενδυτικός οίκος επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν και ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική πρωτογενών πλεονασμάτων που μειώνει το χρέος.»
«Η Ελλάδα αλλάζει μέρα με τη μέρα με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συμπεριληπτική κοινωνία και οικονομία με καλύτερα εισοδήματα και λιγότερες ανισότητες για όλους.»
S&P: Αναβάθμισε το outlook της ελληνικής οικονομίας - Σταθερό το αξιόχρεο
Υπενθυμίζεται πως ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσε ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's την Παρασκευή, αναβαθμίζοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές. Ο οίκος είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2023, ενώ διατήρησε την αξιολόγηση σταθερή στο ΒΒΒ-. Ο S&P τονίζει πως η ελληνική κυβέρνηση προχωρά δυναμικά σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Οι αναλυτές επιπροσθέτως αναφέρουν πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενώ παρά τις μακροοικονομικές προκλήσεις η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το μέσο όρο της ευρωζώνης. Ο S&P επισημαίνει ότι το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και θα συνεχίσει στο ίδιο τέμπο, καλώντας την κυβέρνηση να διατηρήσει τη δημοσιονομική ισορροπία και πειθαρχία.
Ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος και πως θα μπορούσε ο οίκος να προχωρήσει σε αναβάθμιση του αξιόχρεου εντός των επόμενων 24 μηνών. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, είναι να συνεχιστεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως το Ταμείο Ανάκαμψης και η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να μειωθεί το επενδυτικό κενό από την Ευρώπη.
Τα παραπάνω ανοίγουν το δρόμο σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ενώ μια υποβάθμιση θα ήταν ενδεχόμενη σε περίπτωση που το αυξημένο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ξεπεράσει τις προβλέψεις. Κάτι που μπορεί να συμβεί αν ενταθούν οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες.
Ο οίκος προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά μέσο όρο 2,4% το διάστημα 2024 έως 2027, κάτι που οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, τη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζουν οι δαπάνες των νοικοκυριών και η αλλαγή σελίδας στις τράπεζες. Μάλιστα, η S&P τονίζει πως η ελληνική οικονομία είναι κατά 22% μικρότερη απ' ότι πριν την κρίση χρέους, κάτι που δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια διαρκούς βιώσιμης ανάπτυξης.
Times: Το απόλυτο turnaround story η ελληνική οικονομία
Νωρίτερα σήμερα, διθυραμβικά σχόλια για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας έκαναν σε δημοσίευμά τους οι Times του Λονδίνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της μετά την πιο μακρά περίοδο ύφεσης στον πλανήτη», επισημαίνεται ότι μετά την κρίση χρέους και τα προγράμματα διάσωσης από το ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους πιστωτές της περιόδου 2010-18, «τα πράγματα τώρα βελτιώνονται».
«Η ελληνική οικονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, «συγκαταλέγεται στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία τρία χρόνια, επιτυγχάνοντας ρυθμούς ανάπτυξης 8,4% το 2021, 5,9% το 2022 και 2,1% το 2023».
«Η ανεργία που έφθασε στα ιστορικά υψηλά του 27,2% το 2013, έχει μειωθεί στο 10%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί στο 7%. Τα ελληνικά ομόλογα που αξιολογούνταν ως «σκουπίδια» (junk) για περισσότερο από μια δεκαετία, πρόσφατα αναβαθμίστηκαν στην επενδυτική βαθμίδα από τρεις εκ των τεσσάρων οίκους αξιολόγησης. Μόνο η Moody’s δεν έχει προχωρήσει ακόμη αλλά υπάρχει η πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει, με βάση και τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη», αναφέρει το δημοσίευμα.
Επίσης στο ρεπορτάζ αναδεικνύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 10 πρώτες χώρες στον πλανήτη στην εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ώρα που η φαρμακευτική βιομηχανία και ο τομέας της αγροδιατροφής μαζί με παραδοσιακά ανεπτυγμένους τομείς της οικονομίας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, έχουν εξίσου θετικές επιδόσεις.