«Δυστυχώς, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ, δεν φαίνεται να πήραν αυτό το μήνυμα της κάλπης και συνεχίζουν να προκαλούν με την ασάφεια των προγραμμάτων και των δηλώσεων των στελεχών τους», σημειώνει ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άκης Σκέρτσος.
Σε δήλωσή του χαρακτηρίζει «μαρτυριάρηδες» Νο2 τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Πανγιώτη Δουδωνή και Ελένης Χρονοπούλου, οι οποίοι από χθες, σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις αποκάλυψαν «τα νεφελώδη και επικίνδυνα φορολογικά του (ΠΑΣΟΚ) σχέδια», τα οποία εκτείνονται σε τρία μέτρα:
1) την αύξηση του φόρου στα μερίσματα των επιχειρήσεων
2) την έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων και
3) την επαναφορά της φορολογίας στις γονικές παροχές.
Όπως τονίζει ο κ. Σκέρτσος, τα δυο πρώτα είναι εξόχως προβληματικά διότι πατούν φρένο στην αύξηση ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. «Αύξηση που αποτελεί μείζον αναπτυξιακό ζητούμενο για να καλύψουμε το μακροχρόνιο επενδυτικό κενό στην ελληνική οικονομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», προσθέτει.
«Πέρα όμως από την ανασφάλεια δικαίου και την αποθάρρυνση των επενδύσεων που προκαλούν οι αιφνίδιες αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές, ειδικά η αύξηση της φορολογίας μερισμάτων είναι και μια άδικη πολιτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει διότι οι ξένες επενδύσεις διέπονται ως προς τη φορολογία από τα προβλεπόμενα στις διμερείς συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που συνάπτονται και οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στο μοντέλο του ΟΟΣΑ όπου προβλέπεται φορολόγηση μερισμάτων με 5%. Άρα θα φορολογούνται περισσότερο τα μερίσματα των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά όχι των ξένων που θα εξακολουθούν να φορολογούνται υποχρεωτικά με 5%. Πρόκειται για πρόταση που ενισχύει τελικά τον ξένο ανταγωνισμό και υπηρετεί τον «αφελληνισμό» της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στην πρόταση για έκτακτη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων ο κ. Σκέρτσος τόνισε πως είναι εντελώς αόριστη ως προς την περίμετρό της και το ύψος των συντελεστών και γι’ αυτό προκαλεί ανασφάλεια και τελικά διαβρώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.
Σε ό,τι δε αφορά τις γονικές παροχές, προσθέτει ο κ. Σκέρτσος, «είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο γιατί ένα κόμμα που ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί τους νέους, επιλέγει να βάζει εμπόδιο στο να ξεκινήσουν τη ζωή τους με περισσότερα οικονομικά εφόδια υποχρεώνοντας τους να πληρώνουν φόρους για τη μεταβίβαση της ακίνητης οικογενειακής τους περιουσίας».
Και συμπληρώνει «η αναδιανομή περισσότερων ευκαιριών προς τους νέους για να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τις προηγούμενες γενιές αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας και υπηρετείται από πολλές πολιτικές μεταξύ των οποίων και η κατάργηση της φορολόγησης στις γονικές παροχές».
Οικονομικός ρεαλισμός
Ο κ. Σκέρτσος σημειώνει πως στις 21 Μαΐου οι πολίτες ψήφισαν υπέρ του οικονομικού ρεαλισμού και της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, υπέρ της σαφήνειας στις προγραμματικές θέσεις των κομμάτων και της συνέπειας λόγων και έργων, δηλαδή όσων εκφράζουν το πρόγραμμα της ΝΔ για την επόμενη τετραετία αλλά και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την προηγούμενη τετραετία.
«Ταυτόχρονα, οι πολίτες καταψήφισαν τη δημιουργική ασάφεια που προκαλεί τελικά ανασφάλεια σε πολίτες και επιχειρήσεις, καταψήφισαν τα ακοστολόγητα προγράμματα αλλά και τα επικίνδυνα πειράματα με τους φόρους, τις εισφορές και τα εισοδήματα εργαζομένων και επιχειρήσεων», τονίζει.
Διαβάστε ακόμα:
Π. Δουδωνής: Φορολόγηση από 5% σε 15% στα εταιρικά κέρδη για 100.000€ και άνω