Του Τάσου Ευαγγελίου
«Γεννήθηκε μια νέα χώρα η Βόρεια Μακεδονία» δήλωνε λίγο μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τους 145 συν 8 πρόθυμους βουλευτές ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά τα μηνύματα από την πλευρά των Σκοπίων ήταν σαφή και είχαν πολλούς αποδέκτες. Το όνομα είναι «Μακεδονία» και οι πολίτες «Μακεδόνες». Ο Ζόραν Ζάεφ το επαναλαμβάνει διαρκώς από χθες...
Τα αφηγήματα με τα οποία η κυβέρνηση «έχτισε» τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις περίεργες συμμαχίες εντός Βουλής που επέτρεψαν την κύρωσή της παρά την εκφρασμένη αντίθεση του 70% του ελληνικού λαού καταρρέουν ένα προς ένα πριν αλέκτωρ λαλήσε όχι τρεις αλλά μία φορά.
Ήδη η Τουρκία με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών έστειλε το δικό της μήνυμα πανηγυρίζοντας στην κυριολεξία την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών που επιτρέπει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Εκτιμά και αποτελεί πραγματικότητα ότι αποκτά έναν σύμμαχο επιπλέον, γεγονός που και τα Σκόπια έχουν αποδείξει. Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η πρώτη χώρα που επισκεφθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτροφ μετά την έγκριση της συμφωνίας στη Βουλή της χώρας του ήταν η Τουρκία.
Την ίδια στιγμή, χωρίς φυσικά να έχει σταματήσει να το δηλώνει και το διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή της συμφωνίας στις Πρέσπες, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων συνεχίζει να αποκαλεί τη χώρα του «Μακεδονία» και το λαό του «Μακεδόνες».
Τα μηνύματα που έστειλε είναι σαφή. Μετά την ψήφιση στην Ελληνική Βουλή που οδηγεί τη χώρα του στο ΝΑΤΟ, χωρίς επιστροφή, ο Ζόραν Ζάεφ στην κυριολεξία ξέσπασε. Με δηλώσεις του, με συνεντεύξεις του και με αναρτήσεις στο twitter τονίζει διαρκώς το όνομα της χώρας του και την ταυτότητα του λαού του.
«Μακεδονία» σκέτο, άλλωστε και η ρηματική διακοίνωση που έφτασε στο ελληνικό ΥΠΕΞ πριν την κατάθεση της συμφωνίας στη Βουλή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ανέφερε, είναι το όνομα των Σκοπίων. «Μακεδόνες» αποκαλούνται οι κάτοικοί της. Και η λύση που επετεύχθη και αυτή «μακεδονο-ελληνική» είναι.
Εξάλλου ο ίδιος δεν το έκρυψε ποτέ. Ακόμη και την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας στις Πρέσπες για «Μακεδονία» σκέτη και «Μακεδόνες» σκέτο έκανε λόγο, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που χαμογελαστός άκουγε την ομιλία του.
Σε κάθε περίπτωση και το δεύτερο αφηγημα της κυβέρνησης και της πλειοψηφίας που στήριξε την κύρωση καταρρέει με θόρυβο. Τα περί «Βόρειας Μακεδονίας» είναι στα χαρτιά αφού για τους Σκοπιανούς υπάρχει το «Μακεδονία» μόνο, όπως και για όλους όσοι πίεσαν ή στήριξαν με κάθε τρόπο την ελληνική κυβέρνηση για να πάρει αυτές τις αποφάσεις.
Φυσικά αυτό δεν προβληματίζει τους κυβερνητικούς βουλευτές. Άλλωστε η Τασία Χριστοδουλοπούλου δήλωσε «περήφανη» από το βήμα της βουλής για το γεγόνος πως είχε υπογράψει το κείμενο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητουσαν από το 2008 να λέγονται τα Σκόπια σκέτο «Μακεδονία».