«Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές να ψάχνονται»! Με την φράση αυτή ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την πολιτική που εφαρμόζει σήμερα, όπως το ασφαλιστικό αλλά και για του διορισμούς των ημετέρων. Όπως είπε «δεκαετίες τώρα έχουμε, Εισφοροδιαφυγή, μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών, καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου». Προσέθεσε, δε, ότι «τα κόμματα εξουσίας και τα κόμματα της άρνησης υπερασπίστηκαν μαζί ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και μαζί, ενωμένα, πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού».
Σε ότι αφορά το αγροτικό ο κ. Θεοδωράκης ζήτησε από την κυβέρνηση να πάψει να τους κοροϊδεύει και να τους πει επιτέλους την αλήθεια. «Οι αγρότες δεν είναι στην εποχή του ασπρόμαυρου κινηματογράφου όπως ίσως νομίζετε. Γιατί είδα μερικούς βουλευτές σας που προσπάθησαν να τους προσεγγίσουν σε ένα στιλ «δεν τρέχει και τίποτα – εμείς θα αποφασίζουμε – εσείς θα πληρώνετε – και πάλι φίλοι είμαστε». Και έφυγαν κακήν κακώς. Ζητήστε λοιπόν συγνώμη από τους αγρότες. Πείτε τους ότι οι υποσχέσεις σας ήταν ψεύτικες. Μην νομίζετε ότι θα τους ξεγελάσετε με χάντρες», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ενημερώνονται για τις υπερβολές σας. Ξέρουν για τις σπατάλες σας. Για το κομματικό σας κράτος».
Σχετικά, μάλιστα, με το τελευταίο ο επικεφαλής του Ποταμιού πρότεινε να καταργηθεί με έναν νόμο και ένα άρθρο ο νόμος Τσοχατζόπουλου που το 1985 μετέτρεψε τα πολιτικά γραφεία των υπουργών σε δημόσιες υπηρεσίες. «Καταργήστε το. Φέρτε μια τροπολογία στο ασφαλιστικό που θα καταργεί τις στρατιές των συμβούλων και εμείς θα την ψηφίσουμε. Θα είναι και έναν ωραίο μήνυμα».
Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδωράκης χρησιμοποίησε και ένα παράδειγμα για να αποτυπώσει την δεινή κατάσταση που θα περιέλθουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όταν εφαρμοστούν οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού. « Ας υποθέσουμε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, γιατρός ή δικηγόρος, ή ένας αυτοαπασχολούμενος ή ένας αγρότης βγάζει καθαρό εισόδημα - δηλαδή κέρδος - 25.000 ευρώ το χρόνο. Με βάση το ασφαλιστικό της Κυβέρνησης, θα πρέπει να δώσει:20% για κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική σύνταξη, 6,95% για τον κάδο υγείας, 4% για ΕΦΑΠΑΞ, Θα πρέπει να δώσει δηλαδή το 38,5% του κέρδους του σε εισφορές. Άρα ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αυτοαπασχολούμενος από τα 25.000 ευρώ θα δώσει τα 9.625 ευρώ σε εισφορές - ο αγρότης και άλλες επαγγελματικές ομάδες κάτι τις λιγότερο καθώς δεν έχουν επικουρική. Από όσα του μείνουν, θα πρέπει να δώσει για φόρο εισοδήματος το 29%, δηλαδή 4.460 ευρώ. Δηλαδή από τα 25.000 θα δώσει σε εισφορές και φόρους τα 14.083 ευρώ, για να του μείνουν 10.917 ευρώ. Αλλά δεν τελειώσαμε ακόμα. Έχει να δώσει επιπλέον: το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ και 100% προκαταβολή φόρου, δηλαδή αλλά 4.460 ευρώ. Επομένως από τα 25.000 ευρώ θα του μείνουν τελικά 5.807 ευρώ – αν δεν υπάρξει καμιά έκτακτη εισφορά ή καμιά εισφορά αλληλεγγύης. Από τα 25.000 κέρδος, θα μπουν στο σπίτι 5.807 ευρώ!», τόνισε.