Τις τρέχουσες και ραγδαίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιας και πλησιάζουμε σιγά σιγά σε μια περίοδο εσωκομματικών εκλογών, κλήθηκε να σχολιάσει ο Στράτος Φαναράς, Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΑΛΥΣΙΣ.
Όπως και υπογράμμισε αρχικά, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, αναφορικά με το χθεσινό debate μεταξύ των 6 υποψηφίων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, για την προεδρία του κόμματος «Κατ’ αρχάς να πω ότι νομίζω ότι όλη αυτή η διαδικασία εχθές έκανε ακόμα ένα βήμα πιο μπροστά, υπό την έννοια ότι υπήρχε αφενός μεν η δυνατότητα να γίνει ένας πιο, ας πούμε ελεύθερος διάλογος ανάμεσα στους υποψηφίους και αφετέρου αυτό να κρατηθεί σε ένα επίπεδο, να υπάρχει δηλαδή ένα πολιτισμένο κλίμα συζήτησης και άρα ένα που κρατάω είναι ότι ο θεσμός αυτός του debate μπορεί να εξελιχθεί και στη χώρα μας περισσότερο και να γίνει ουσιαστικότερος. Τώρα από κει και μετά έχει επίσης ένα ενδιαφέρον ότι έγινε μία συζήτηση η οποία ανέδειξε διάφορες οπτικές, θα έλεγα, γωνίες του πώς αντιλαμβάνονται την πολιτική συγκυρία και τα πολιτικά επίδικα οι υποψήφιοι. Συμπερασματικά, θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία ήταν μια θετική διαδικασία στο πολύπαθο κομματικό μας σύστημα, το οποίο χρειάζεται ανάσες ουσιαστικής συζήτησης και πολιτικού πολιτισμού. Και το κρατάω στα θετικά».
Έπειτα, ερωτηθείς σχετικά με το αν θα μπορούσαμε και στην Ελλάδα να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στο ντιμπέιτ Χάρις με Τραμπ, να κάνουμε δηλαδή επιτόπου ένα Fact-checking, δήλωσε «Είναι πάρα πολύ σημαντικό και χαίρομαι που το αναφέρεις διότι αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα με την εξάπλωση τωνfake news. Μπορεί δηλαδή-και αν θέλεις εγώ θα πω-ότι και καλοπροαίρετα μπορεί να ειπωθούν πράγματα τα οποία δεν ευσταθούν και θα είχε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήταν πολύ ουσιαστική αναβάθμιση του διαλόγου το Fact-checking. Μακάρι να τα καταφέρουμε και εμείς να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση (…). Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά χθες πολλές φορές ειπώθηκαν και ακούγονταν πράγματα τα οποία δεν αντιστοιχούσαν σε ερωτήσεις, αλλά σε κάτι παρεμφερές ίσως. Και με την έννοια αυτή είπα και προηγουμένως ότι ζούμε σε μια εποχή που ακόμη και τα fake news μπορεί να ακούγονται και να μεταδίδονται και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, χωρίς να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίο εξάλλου το Fact-checking. Όπως και επίσης συμφωνώ και με τον χρόνο. Δυόμιση ώρες είναι πάρα πολλές. Δηλαδή κάτι το οποίο ξεκινάει στις 9 και τελειώνει στις 11.30 είναι ίσως κάτι υπερβολικό».
«Τα πράγματα πηγαίνουν προς ένα διπολισμό, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι των πόλων θα είναι από τη μια η ΝΔ και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ – Κάτι όμως, που δεν είναι καθόλου βέβαιο»
«Τα μεγάλα ερωτήματα για το ΠΑΣΟΚ, είναι αν θα μπορέσει μετά την κάλπη να διασφαλίσει αυτό το κλίμα ενότητας και ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν, συνεπικουρούντος βέβαια και του προβλήματος ΣΥΡΙΖΑ»
«Τόσο η διαδικασία της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά εκφάνσεις της κρίσης του κομματικού συστήματος και ιδιαίτερα του πόλου της Κεντροαριστεράς»
Εν συνεχεία, κληθείς να προβλέψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ-μιας και τους τελευταίους μήνες φαίνεται να έχει μια ανοδική πορεία, να μπαίνει γερά μέσα στο παιχνίδι, ο κ. Φαναράς σημείωσε το εξής «Νομίζω ότι και το έχω γράψει κιόλας εδώ και κάμποσο καιρό, ότι έχω χαρακτηρίσει αυτό το δικομματισμό που μας προέκυψε μετά τον διπλό εκλογικό σεισμό του 2012 ως το δικομματισμό της κρίσης, υπό την έννοια ότι διαμορφώθηκε μέσα στις συνθήκες της κρίσης δημοσίου χρέους. Αυτός ο δικομματισμός λοιπόν, νομίζω ότι κάπου εδώ, έφτασε στο τέλος του και θα αναδυθούν καινούργιες αντιθέσεις, αλλά και ένας καινούργιος διπολισμός. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς ένα διπολισμό, όπου οι βασικοί εκπρόσωποι των πόλων θα είναι από τη μια η Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει αρκετά ισχυρή και από την άλλη ίσως το ρόλο αυτό του άλλου πόλου να τον αναλάβει το ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά τη γνώμη μου. Νομίζω ότι αυτό το υπολογίζουν, ίσως να το διαισθάνονται κιόλας και οι υποψήφιοι σε αυτή τη διαδικασία εκλογής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Διότι, συναρτάται κυρίως όχι με το τι λέγεται και τι γίνεται πριν από την κάλπη, αλλά με το τι θα γίνει μετά από την κάλπη.
Τα μεγάλα ερωτήματα δηλαδή, κατά τη γνώμη μου για το ΠΑΣΟΚ, είναι αν θα μπορέσει μετά την κάλπη να διασφαλίσει αυτό το κλίμα ενότητας και ενδιαφέροντος που φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν, συνεπικουρούντος βέβαια και του προβλήματος ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, λοιπόν, δεν νομίζω ότι ενώ πράγματι μεταβαίνουμε σε μία νέα εποχή που συνεχίζει να παράγει νέα σχήματα, να στέλνει στο περιθώριο παλιότερα, η τάση υπάρχει για να φτιαχτεί ένα νέο κομματικό σύστημα, αλλά ποιοι θα είναι τελικά οι εκπρόσωποί του και πόσο θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε μια σταθεροποίηση των πραγμάτων στην πολιτική ζωή της χώρας νομίζω ότι είναι ακόμα ζητούμενο. Θέλω να το τονίσω αυτό, ότι τόσο η διαδικασία της εκλογής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ είναι για άλλη μια φορά εκφάνσεις της κρίσης του κομματικού συστήματος και ιδιαίτερα του πόλου της Κεντροαριστεράς. Και το μεγάλο στοίχημα είναι από αυτές τις διαδικασίες για τα κόμματα να βγουν αλώβητα ενώ για τους πολίτες να φτιαχτεί ένα αντίπαλο δέος προς τη την Νέα Δημοκρατία, γιατί αυτό χρειάζεται, αυτό είναι αναγκαίο οξυγόνο για τη λειτουργία της Δημοκρατίας».
Τέλος, σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την εξέλιξή του στο μέλλον, επισήμανε «Σχετικά με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αυτή η διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ είπαμε ότι είναι και αυτή μια διαδικασία που συντελείται σε ένα ευρύτερο πεδίο κρίσης της κεντροαριστεράς, εν τούτοις αν ρίξουμε εκεί το φακό μας, θα δούμε ότι βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε μια ανοδική πορεία. Όμως, για το ΣΥΡΙΖΑ δεν τον βρίσκει σε μια τέτοια πορεία, αντίθετα τον βρίσκει σε μια πορεία καθόδου και αποδόμησης. Με αυτή την έννοια η διαδικασία αυτή είναι πολύ πιο επικίνδυνη έτσι όπως εξελίσσεται για το ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να μπορέσει την επόμενη μέρα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, να πορευθεί ισχυρός και ενωμένος. Μάλιστα διαβάζω ότι αρκετοί έχουν αρχίσει-και μάλιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-να λένε ότι δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση όσο διάφορα άλλα πχ να σέβεται τον αρχηγό του κτλ. Τα θεωρώ ενδιαφέροντα ρητορικά σχήματα, αλλά όμως η ουσία είναι ότι οι συσχετισμοί που παρήχθησαν από μία εκλογική αναμέτρηση είναι ζωτικό ζήτημα, ειδικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διατηρηθούν».