Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε ως εξής: «αντίπαλοι» για να πάνε τον Στέφανο Κασσελάκη σε εκλογές στη βάση, υπάρχουν, αλλά εκείνος όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην πρό(σ)κληση τους, αλλά σκοπεύει να παίξει τα ρέστα του στο Συνέδριο, το οποίο εκτιμά ότι ελέγχει.
Οι αντίπαλοί του, οι «87», ο Παύλος Πολάκης, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νικόλαος Φαραντούρης, ο Κωνσταντίνος Αρβανίτης και όσοι φημολογείται ότι μπαίνουν στο παιχνίδι της διαδοχής, ομονοούν στο ότι πρέπει να τελειώνουν με τον Μεσσία εξ Αμερικής, ο οποίος αντί να απογειώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, τον βύθισε ακόμη βαθύτερα από το σημείο που τον άφησε ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι μόνο εκλογικά. ‘Η καλύτερα, η εκλογική ζημιά ήταν η μικρότερη απ΄ αυτές που προκάλεσε στη βραχύβια προεδρία του ο Στ. Κασσελάκης.
Όταν και αν ξεμπερδέψουν μαζί του – διότι στην πολιτική, βεβαιότητες δεν υπάρχουν – θα μπορούν να ξαναπλακώνονται μεταξύ τους στα γνωστά αριστερά, κομματικά πλαίσια. Παίζοντας με τους κανόνες που ξέρουν, μοιράζοντας κομματικά οφίτσια, εξουσία και ποσοστώσεις, που συνθέτουν τους μηχανισμούς κομμάτων όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. «Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα» αποφάνθηκαν στελέχη όπως η Ολγα Γεροβασίλη υποδεικνύοντας, - όπως και ο Π. Πολάκης - στον πρόεδρο να αναλάβει πρωτοβουλία και να πάει σε νέα εκλογή, όμως στην πράξη όλα τα αδιέξοδα έχουν σωρευτεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της ηγεσίας μεταφέρθηκε στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο, με τον Π. Πολάκη να έχει θέσει εμμέσως ένα τελεσίγραφο: προεδρική πρωτοβουλία για πολιτική συμφωνία και προσφυγή στη βάση ή πρόταση μομφής. Ο Στ. Κασσελάκης χαρακτήρισε καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ μια πρόταση μομφής αλλά επί της ουσίας έδειξε το Συνέδριο ως το πεδίο, που θα δώσει την τελική του μάχη. Στο ενδιάμεσο ζήτησε - παρακάλεσε τους βουλευτές να δεσμευτούν ότι δεν θα αποχωρήσουν από το κόμμα, με τον κίνδυνο να εκπέσει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συμπόρευση του Π. Πολάκη με τους «87» στο αίτημα για προσφυγή σε νέες εκλογές για ανάδειξη ηγεσίας, τον έβαλε στο στόχαστρο των λογαριασμών που δίνουν στο διαδίκτυο μάχες για να προστατεύσουν την ηγεσία. Μέχρι και ο Νίκος Μωραϊτης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια να στηρίξει τον Στ. Κασσελάκη, κάρφωσε τον Π. Πολάκη γράφοντας: «Ότι θα έκανε τη χάρη στους 87 που ήθελαν να τον διαγράψει ο Κασσελάκης δεν το περίμενα… Κρίμα που θα αναγκαστεί να δει πως ο ίσκιος του δεν είναι το μπόι του».
Το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κ.Ε αναμένεται τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει όταν λέει, ζητάω εκλογές για αλλαγή ηγεσίας ή υποβάλλω μομφή και είτε κατεβαίνω υποψήφιος, είτε προτείνω - στηρίζω κάποιον για να βρεθεί αντίπαλος του προέδρου. Από τις διαρροές όσων είπε ο κ. Κασελάκης στην αρχή της συνεδρίασης της Π.Γ, είναι σαφές ότι θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα πηγή των προεδρικών δεινών και της αμφισβήτησής του. Η έλλειψη πολιτικής του συγκρότησης, τον έκανε να αποκαλύψει ότι έστελνε μηνύματα στον πρώην πρόεδρο μέχρι και τον Απρίλιο, ζητώντας του να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες για τις …γυναικοκτονίες. Είναι αστείο να πίστευε καν, ότι θα έβγαινε ο Αλ. Τσίπρας να τον διασώσει από τα ολισθήματα, τις γκάφες και τις θεσμικές του ακροβασίες.
Οι περισσότεροι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και βουλευτές και στελέχη που τον στήριξαν, τον θεωρούν πλέον προγραμμένο και καμένο χαρτί. Αργά ή γρήγορα με περισσότερες ή λιγότερες στάσεις σε διαδικασίες και συνέδρια και εκλογές, ο πρόεδρος - κομήτης θα εξαφανιστεί όπως εμφανίστηκε. Αν ανατρέψει τις προβλέψεις θα τους αφανίσει όλους!