Μετά τις δηλώσεις των δύο βουλευτών Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (Όθωνα Ηλιόπουλου και Έλενας Ακρίτα) ότι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τις θέσεις τους, κύκλοι του υποψηφίου προέδρου επισημαίνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν προτίθεται να ζητήσει καμία παραίτηση από τους τρεις βουλευτές Επικρατείας, εφόσον εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος, κάτι που επιβεβαίωσε και ο ίδιος σε δηλώσεις του.
«Δεν θέλω, ούτε μία στο εκατομμύριο ούτε ο κ. Ηλιόπουλος, ούτε η κυρία Ακρίτα ούτε ο κ. Αποστολάκης να παραιτηθούν της θέσης τους. Οι μάχες δίνονται στην κοινωνία. Θα πηγαίνω θα συνεργάζομαι με τους βουλευτές συχνά, αλλά η ΚΟ θα έρχεται μαζί μου, έξω στην κοινωνία. Μιλάμε για τους αγρότες; Θα πάμε στη Λάρισα μαζί. Μιλάμε για άλλα θέματα; Θα πάμε εκεί που είναι στην κοινωνία. Το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα είναι η γείωση στην κοινωνία. Αμα το κάνουμε, θα γίνουμε κυβέρνηση σύντομα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κασσελάκης στις τηλεοπτικές κάμερες.
Περιπλέκεται η είσοδος στη Βουλή
Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ένατος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για να εισέλθει στη Βουλή, θα πρέπει να παραιτηθούν ένας ή μία από τους τρεις εκλεγμένους βουλευτές Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (Όθωνας Ηλιόπουλος, Έλενα Ακρίτα, Ευάγγελος Αποστολάκης) και μαζί όλοι οι επιλαχόντες από τις θέσεις 4 έως 8.
Τόσο ο Ο. Ηλιόπουλος όσο και η Ε. Ακρίτα, με δηλώσεις τους την Πέμπτη, ξεκαθάρισαν ότι σκοπεύουν να διατηρήσουν τις έδρες τους. Έτσι, ο κλήρος πέφτει στον απόστρατο ναύαρχο Αποστολάκη, ο οποίος στηρίζει ένθερμα την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους πέντε επιλαχόντες (Πόπη Τσαπανίδου, Μιχάλης Καλογήρου, Τζένη Λειβαδαρου, Θανάσης Τσαρής και Ζωρζέττα Λάλη).
Και όλα αυτά ενώ οι εσωκομματικές συγκρούσεις συνεχίζονται στον δρόμο για τις κάλπες της Κυριακής. Την Τετάρτη η Έφη Αχτσιόγλου απέστειλε εξώδικο σε ιστοσελίδα για «ψευδές, συκοφαντικό, αναπόδεικτο και άκρως προσβλητικό» δημοσίευμα, όπως ανέφερε, που αφορούσε δήθεν SMS προς τον Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο του ζητούσε την παραίτησή του. Η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκαθαρίσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον της, όπως καταγγέλλει.
Το πρωί της Πέμπτης, ο Στ. Κασσελάκης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X ανέφερε πως σέβεται και τιμά την Ε. Αχτιόσγλου και πως θα είναι ασπίδα προστασίας.
Ο Στ. Κασσελάκης στην ανάρτησή του σημειώνει ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ έχω συναγωνιστές, όχι αντιπάλους», προσθέτει ότι «πιστεύω απόλυτα» την Έφη Αχτσιόγλου μετά το εξώδικο που έστειλε για το «SMS στον Τσίπρα» ενώ παράλληλα σημειώνει για την συνυποψήφιά του ότι «τη σέβομαι και την τιμώ και έχει να διαδραματίσει μεγάλο ρόλο στον κοινό μας στόχο».
Πάντως, η Ε. Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, καταλογίζει στον συνυποψήφιό της «υποτιμητικό στυλάκι» επειδή είναι γυναίκα.
Δεν παραιτούνται Ηλιόπουλος - Ακρίτα
Ο Όθωνας Ηλιόπουλος με δήλωσή του επισημαίνει ότι θα παραμείνει βουλευτής μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, καθώς σκοπεύει να τιμήσει την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και την εντολή εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισημαίνει στη δήλωσή του ότι η στάση του αυτή «δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να θεωρηθεί ως πρόθεση στήριξης ενός/μιας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος».
Ο Όθωνας Ηλιόπουλος αναφέρει, ακόμα ότι «στις δημόσιες παρεμβάσεις μου τηρώ με συνέπεια στάση ουδετερότητας, στάση ενωτική και συντροφική που κατά τη γνώμη μου απαιτεί από μένα η ιδιότητα του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ολόκληρη η δήλωση του Όθωνα Ηλιόπουλου
«Με αφορμή διάφορα σχόλια, δηλώσεις και δημόσιες παρεμβάσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω τα εξής:
Σκοπεύω να τιμήσω την εμπιστοσύνη του Αλέξη Τσίπρα και την εντολή των εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να τους εκπροσωπήσω στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τη θέση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές όπως ορίζει το Σύνταγμα της χώρας. Θεωρώ ότι η τοποθέτησή μου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας συμβολίζει το όραμα του Αλέξη για μια Ριζοσπαστική, Επιστημονική, Αριστερή πολιτική προσέγγιση στα προβλήματα της χώρας. Αποτελεί για μένα ύψιστη ευθύνη που ανέλαβα συνειδητά και την οποία θεωρώ ότι δεν έχω δικαίωμα να εκχωρήσω αγνοώντας τη βούληση των πολιτών και τις δημοκρατικές αρχές του πολιτεύματος της χώρας.
Η στάση μου αυτή, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρηθεί ως πρόθεση στήριξης ενός/μιας εκ των δύο υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος. Διατηρώντας προφανώς το δικαίωμα της επιλογής, τηρώ με συνέπεια στάση ουδετερότητας στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, στάση ενωτική και συντροφική που κατά τη γνώμη μου απαιτεί από εμένα η ιδιότητα του επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ακρίτα: «Σαφώς και όχι»
«Σαφώς και όχι» ήταν η απάντηση που έδωσε το πρωί της Πέμπτης η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, στην ερώτηση που της έγινε για το αν θα υπέβαλε την παραίτησή της προκειμένου να βρεθεί στη Βουλή ο Στέφανος Κασσελάκης.
Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, ο λόγος που δεν θα υποβάλει την παραίτησή της ήταν γιατί όταν είχε συμφωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα να βρεθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αυτό είχε γίνει γιατί πρόθεση του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κυρία Ακρίτα να αναλάβει τον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που θα αναβαθμιζόταν σε υπουργείο αν το κόμμα κέρδιζε τις εκλογές.
Ν. Παππάς: Να πέσουν οι τόνοι
Θέση για τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ώρες, με τις διαδικτυακές επιθέσεις εναντίον της που καταγγέλλει η Ε. Αχτσιόγλου από υποστηρικτές του Στ. Κασσελάκη, πήρε ο Νίκος Παππάς, απευθύνοντας έκκληση να πέσουν οι τόνοι.
«Δεν μας τιμά, δεν μας χρειάζεται και δεν πρέπει και να τα βάζουμε αυτά στο κέντρο της συζήτησης. Ας συζητήσουμε πολιτικά στα λίγα εικοσιτετράωρα που απομένουν και ας ενθαρρύνουμε τον δημοκρατικό κόσμο, τον προοδευτικό κόσμο να κάνει την επιλογή του την Κυριακή», συμπλήρωσε ο κ. Παππάς.
Σκουρλέτης - Φίλης: Να πάρει θέσει ο Τσίπρας
Να πάρει ξεκάθαρη θέση με δήλωσή του καλούν τον Αλέξη Τσίπρα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την Τετάρτη ο Πάνος Σκουρλέτης κάλεσε τον απερχόμενο πρόεδρο να πάρει θέση. «Έχει ηθική και πολιτική υποχρέωση ο Αλέξης Τσίπρας να βγει και να μέχρι την Κυριακή και να κάνει μια δήλωση, και όχι μέσω άλλων», τόνισε ο βουλευτής και πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ. Και υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να βγαίνει ο κ. Κασσελάκης στο συνέδριο και να εργαλειοποιεί τον Τσίπρα και με έναν διχαστικό λόγο να λέει "κάποιοι δεν θέλαν να κυβερνήσουν, κάποιοι ήθελαν να χάσουν". Και να βγαίνει χθες διά του Καρτερού ο Τσίπρας και λέει "σιγά εγώ μην ασχολιόμουν με την αναζήτηση εσωτερικών εχθρών. Ας αναμετρηθεί κανείς με το μπόι του και το έχει του».
Στην ίδια γραμμή και ο Νίκος Φίλης, ο οποίος κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να τοποθετηθεί ξεκάθαρα, ενώ καταφέρθηκε και κατά του Στ. Κασσελάκη κατηγορώντας τον ότι από το 2012 έως το 2014 που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, υπήρξε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «προσυπέγραφε τα μνημόνια».
Ζουράρις για Κασσελάκη: Πετυχημένη αμερικανική οδοντόπαστα
Καυστικός για την υποψηφιότητα Κασσελάκη εμφανίστηκε ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζουράρις, κάνοντας λόγο για «αμερικανική οδοντόπαστα». Ενώ χαρακτήρισε τον πολιτικό λόγο του υποψηφίου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «νηπιακού» επιπέδου.
«Είναι πολύ πετυχημένη οδοντόπαστα, διαφήμιση οδοντόπαστας αμερικάνικης. Είναι «cheese», οδοντόπαστα αμερικάνικη κανονικά, ο πολιτικός του λόγος... είχα ακούσει σε ένα κανάλι πριν από 20 μέρες έναν πολιτικό του λόγο, ήτανε βρεφονηπιακού σταθμού, ο αριστερός πολιτικός του λόγος, η κουβέντα η υπόλοιπη εντάξει είναι, ωραίο παιδί είναι, ζωηρός είναι, αυτά που είπε για τα προσωπικά του ήταν και θαρραλέα, και πολύ ωραία, αυτά ναι», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αιχμές από «ΕφΣυν» κατά Κασσελάκη
Συνέχεια στον εσωκομματικό εμφύλιο ακόμα και με βαριές εκφράσεις που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την ανάδειξη του νέου προυέδρου στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών ανάμεσα σε Στ. Κασσελάκη και Ε. Αχτσιόγλου δίνεται από το σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών.
Μόλις στην τέταρτη σελίδα ο Δημήτρης Ψαρράς σε άρθρο του με τίτλο «Ποιος φοβάται την Έφη Αχτσιόγλου;» αποκαλεί «θείο από το Σικάγο» τον Στέφανο Κασσελάκη προσθέτοντας ότι εμφανίστηκε «για να "σώσει" το κόμμα. Από ποιον να το "σώσει"; Μα από την Αριστερά».
Στο ίδιο άρθρο ο δημοσιογράφος της ΕΦΣΥΝ σημειώνει για τον Στ. Κασσελάκη ότι εμφανίστηκε «κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή» όταν «φάνηκε να συγκεντρώνει την πλειοψηφία της προτίμησης των μελών η Ε. Αχτσιόγλου». Προσθέτει, δε, ότι σε αντίθεση με την συνυποψήφιά του που «έχει καταθέσει αναλυτικά τον πολιτικό της σχεδιασμό και αυτός αναφέρεται ασφαλώς στην Αριστερά», ο Στέφανος Κασσελάκης «θεωρεί οτι δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει κάτι παρόμοιο. Αρκείται σε μια σειρά εμφανίσεων, αναρτήσεων και συνθημάτων». «Καθώς φαίνεται αυτά αρκούν για κάποια από τα όψιμα "μέλη"» σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου.
«Υπάρχει βέβαια και η μικρή ομάδα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τάχθηκε πίσω από την υποψηφιότητα Κασσελάκη αμέσως μόλις εκδηλώθηκε ο ίδιος. Και ασφαλώς πολλοί ξαφνιάστηκαν που δεν είδαν δίπλα του μόνο κάποια στελέχη που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ (και βέβαια όχι από την αριστερή πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ) αλλά και ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούνταν εμβληματικά για το κόμμα όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Γιώργος Τσίπρας» συνεχίζει το άρθρο με τον συντάκτη να εξαπολύει «βέλη» στον Παύλο Πολάκη και τον Γιώργο Τσίπρα για τους οποίου απαντά στο ερώτημα «πώς ανέχονται να συμπλέουν με όσους δηλώνουν σήμερα απέχθεια γιια την Αριστερά;».
«Δυστυχώς η απάντηση είναι απλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μεγάλη κρίση. Την προκάλεσε ασφαλώς η διπλή εκλογική ήττα και μπροστά στο κόμμα βρίσκονται ανοιχτά τα μεγάλα διλήμματα της ανασυγκρότησης. Σ' αυτές τις συνθήκες τα ίδια τα στελέχη βρίσκονται μπροστά στο δίλημμα της προσωπικής πολιτικής τους ταυτότητας. Και ως γνωστόν ούτε ο ένας ούτε ο άλλος προέρχονται από τον ιστορικό Συνασπισμό που μετεξελίχθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πολάκης το 2012 υποστήριζε το κόμμα ΕΠΑΜ του ιδιόρρυθμου οικονομολόγου Δημήτρη Καζάκη ενώ ο κ. Τσίπρας ανήκε στην ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι» γράφει ο συντάκτης και καταλήγει: «Από κάθε άποψη λοιπόν η παράδοξη συμμαχία των υποστηρικτών του κ. Κασσελάκη δεν θα πάψει να μας απασχολεί».
Ο αρθρογράφος σχολιάζει τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «μια ακαθόριστη βάση "μελών"» για την οποία σχολιάζει ότι «είναι πραγματικά ξένη προς την παράδοση της αριστεράς» αποδίδοντας σε αυτή «όλα τα αρνητικά φαινόμενα που διαπιστώνονται αυτές τις ημέρες». Όπως γράφει «οφείλονται στο ότι το ίδιο το κόμμα παραδίδεται ανήμπορο σε μια σειρά πολιτικών μηχανισμών που επιχειρούν να το ελέγξουν εγγράφοντας "μέλη" τα οποία ούτε είχαν, ούτε έχουν καμία διάθεση να αποκτήσουν πραγματική σχέση με την Αριστερά».
Σπεύδει, μάλιστα, να εξηγήσει ότι «αυτό το σχήμα εφαρμόζεται για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί το 2022 να εκλέχθηκε από τη "βάση" ο Αλέξη Τσίπρας αλλά ήταν ο μοναδικός υποψήφιος, οπότε δεν υπήρξε πραγματικά διαδικασία εκλογής. Αντίθετα όταν είχε πρωτοτεθεί το ζήτημα εκλογής προέδρου από τη βάση στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το δραματικό καλοκαίρι του 2015 και την αποχώρηση της ομάδας που συγκρότησε τη ΛΑΕ και κυρίως το καλοκαίρι του 2019 μετά την εκλογική ήττα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκείνος που πρώτος το αρνήθηκε».