Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα δημοσιοποιηθεί η απόφαση του διαγωνισμού, σχετικά με την απόφαση για την αποδοχή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που υπέβαλε η αμερικανική Chevron και αφορά στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης («Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2»).
Τα παραπάνω ανέφερε, μιλώντας στο ΕΡΤ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου σημειώνοντας ότι «οι δύο υπουργικές αποφάσεις βγήκαν και η τρίτη και τελευταία θα έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, όπως είχαμε πει γιατί τρέχουμε με αυστηρό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα για να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι».
Γνωστοποίησε ότι «τις επόμενες εβδομάδες θα μεταβούμε στην έδρα της Chevron στο Χιούστον για τα επόμενα βήματα της προσπάθειας» και τόνισε ότι «αυτές οι έρευνες για υδρογονάνθρακες είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της χώρας και τα παιδιά μας», σημειώνοντας ότι και η επικύρωση από τη Βουλή αναμένεται εντός του 2025.
«Η Πολιτεία μεριμνά και φροντίζει την ιδιοκτησία κάθε Ελληνίδας και Έλληνα, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Για την αποκατάσταση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών και τη μέριμνα της κυβέρνησης για την ιδιοκτησία κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα, έκανε επίσης λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, για το ζήτημα οριοθέτησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, ο κ. Παπασταύρου είπε ότι «η Πολιτεία μεριμνά και φροντίζει την ιδιοκτησία κάθε Ελληνίδας και Έλληνα, μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας». Αναφερόμενος δε, στο νέο Προεδρικό Διάταγμα, επισήμανε τα εξής: «Εθνικό είναι το αληθές. Και η αλήθεια είναι ότι το 1985 για τους 10.000 οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους, η οριοθέτησή τους γίνονταν από τον Νομάρχη.
Ήρθε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2005, 20 χρόνια μετά, και το 2017 και το 2019 και είπε ότι η οριοθέτηση αυτή δεν ήταν σωστή. Είπε δηλαδή ότι ο νομάρχης ήταν αναρμόδιος και ότι τα κριτήρια με τα οποία έκανε την οριοθέτηση δεν ήταν μεθοδολογικά σωστά.
Ως αποτέλεσμα, ακύρωσε την οριοθέτηση οικισμών στην Κρήτη και στο Πήλιο και έτσι εν δυνάμει, έθεσε σε κίνδυνο την οριοθέτηση όλων αυτών των οικισμών. Άρα, το Προεδρικό Διάταγμα που προετοίμασε ο προκάτοχός μου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, όχι απλά δεν αφήνει "στον αέρα" τους οικισμούς, αλλά κάνει ακριβώς το αντίθετο, διορθώνει μια εκκρεμότητα δεκαετιών».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τη Ζώνη Γ, η οποία είναι η απομακρυσμένη Ζώνη από τον οικιστικό ιστό, για την οποία, όπως είπε, η Πολιτεία με επιστημονικά κριτήρια, σεβόμενη την αξιολόγηση του ΣτΕ, «μελετά νομοθετική ρύθμιση μέσα από την οποία θα προσπαθήσει να ενσωματώσει τα ακίνητα που έχουν γεωγραφική, πραγματική ή οικιστική σχέση με τον οικισμό».
Για το μπλακ άουτ στην ιβηρική χερσόνησο
Μιλώντας για το πρωτοφανές μπλακ άουτ στην Ιβηρική, τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία είναι σε εγρήγορση και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίζει την ισορροπία στο σύστημα. Ανέφερε πως «πρέπει να περιμένουμε την ανάλυση των ειδικών και να μην προβαίνουμε σε θεωρίες συνωμοσίας».
«Κανείς δε γνωρίζει αυτή τη στιγμή τι προκάλεσε τη διαταραχή στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τη χθεσινή εμπειρία, είναι η σημασία να διατηρούμε την ισορροπία στο σύστημα είτε λόγω υπερβολικής παραγωγής και μικρής κατανάλωσης είτε λόγω των ατμοσφαιρικών πιέσεων.
Η ισορροπία στο σύστημα είναι βασική παράμετρος για κάθε χώρα. Για αυτόν τον λόγο είμαι πολύ χαρούμενος που προλάβαμε τις μέρες του Πάσχα δεν είχαμε καμία διακοπή και επιτρέψαμε σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες να τις ευχαριστηθούν σε συνθήκες που επικρατεί υπερβολική παραγωγή και χαμηλή κατανάλωση», πρόσθεσε.
Στο ερώτημα αν κινδυνεύει και η Ελλάδα, απάντησε πως κανείς δεν μπορεί να εφησυχαστεί. «Οι διαχειριστές, η ρυθμιστική αρχή, η αρχή κυβερνοασφάλειας και η πολιτική ηγεσία είναι σε εγρήγορση, είναι σε διαρκή επικοινωνία και παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την ισορροπία. Φαίνεται η ευαισθησία που υπάρχει στην ισορροπία του συστήματος σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», κατέληξε.