Στη Βαρσοβία έφτασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την επίσκεψή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των Τριών Θαλασσών. Ο πρωθυπουργός μετέχει αυτή τη στιγμή στο δείπνο εργασίας Ευρωπαίων ηγετών που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Αύριο, Παρασκευή, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η στρατηγική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κυριαρχεί στο δείπνο που παραθέτουν ο Σαρλ Μισέλ και ο Ντόναλντ Τουσκ, στους ηγέτες της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, του Λουξεμβούργου, της Φιλανδίας και της Εσθονίας.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Πολωνία από το 201. Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ενόψει και του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.
Οι δύο πρωθυπουργοί θα θέσουν επί τάπητος:
- Ζητήματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος, με αιχμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.
- Θέματα που αφορούν στη στρατηγική του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην πορεία προς τις ευρωεκλογές.
- Την επόμενη μέρα για την Ευρώπη.
Τι συζήτησαν Κυρ. Μητσοτάκης και Ζελένσκι στο Βίλνιους
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών στο Βίλνιους σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskyy.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι τελευταίες ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, ενώ αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στην Ελβετία.
Ζελένσκι: Ο Πούτιν πρέπει να χάσει τον πόλεμο
Την Τετάρτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αρχικά ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τις επισκέψεις τους στην Ουκρανία.
Επίσης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας ευχαρίστησε όλες τις χώρες που βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στο πλευρό της χώρας του λέγοντας ότι «το να το κάνουμε μόνοι μας είναι δύσκολο, είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τις προκλήσεις από την απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας».
Συγκεκριμένα, ο Ζελένσκι αναφέρθηκε στις συνεχείς επιθέσεις της Ρωσίας οι οποίες στοχεύουν κυρίως στις ενεργειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και δημιουργούν μπλακάουτ ωστόσο, επισήμανε ότι η κατάσταση στο πολεμικό μέτωπο έχει σταθεροποιηθεί.
«Τώρα η κατάσταση είναι σταθεροποιημένη, αν έχουμε όπλα και πολιτική στήριξη από τους συμμάχους μας θα τσακίσουμε τον Πούτιν» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι και υπογράμμισε την ανάγκη να παρέχει η Δύση όπλα στην χώρα του.
«Χρειαζόμαστε ενότητα και όπλα από τη Δύση. Χωρίς στήριξη με οπλικά συστήματα η Ουκρανία θα χάσει εδάφη» είπε.
Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια (vid)
Στο σημαντικό ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακή πύλη, στις μεταφορές και στα logistics στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πρωταγωνιστή το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που παίζει κυρίαρχο ρόλο και στην ενεργειακή στήριξη των υπόλοιπων βαλκανικών χωρών, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των Τριών Θαλασσών, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Όπως ξέρετε η Ελλάδα είναι επίσημο μέλος της πρωτοβουλίας των Τριών Θαλασσών από πέρυσι και είναι μια πρώτη ευκαιρία να εκπροσωπήσω τη χώρα μου σε αυτή την σημαντική σύνοδο η οποία λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο σημαντικής γεωπολιτικής αστάθειας στην Ευρώπη», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Εν συνεχεία πρόσθεσε πως «η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών ανοίγοντας το νότιο διάδρομο διασυνδεσιμότητας είτε αυτός περιλαμβάνει τις μεταφορές είτε την ενέργεια καθώς μπορούμε να γίνουμε η φυσική πύλη εισόδου για την ενέργεια είτε αυτό είναι φυσικό αέριο είτε ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το νότο στο βορρά».
«Και αν το σκεφτεί αυτό κανείς με γεωγραφικούς όρους η Ελλάδα είναι πλέον μέλος της Πρωτοβουλίας των 3 θαλασσών και δικαιολογείται να ονομαστεί πρωτοβουλία των 4 θαλασσών καθώς άνοιξε ο νότιος διάδρομος στο Αιγαίο. Προσβλέπω σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις», κατέληξε ο πρωθυπουργός.