Με δύο ψηφοδέλτια και τον ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή, παρά τις αντιδράσεις, πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα αναδείξει ποια άρθρα θα μπορούν να τροποποιηθούν από τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές και ποια θα παραμείνουν ως έχουν.
Ειδικότερα, στην πρώτη ψηφοφορία (θα ακολουθήσει μια ακόμα μετά από ακριβώς ένα μήνα) ψήφισαν συνολικά 274 βουλευτές, αφού απείχε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, εκτός του εισηγητή του κόμματος Ανδρέα Λοβέρδου. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση για την αποχή πλην ενός είχε ληφθεί ώστε κανένα άρθρο να μην συγκεντρώσει 180 ψήφους, προκειμένου να αναζητηθεί συναίνεση στην επόμενη Βουλή.
Την ίδια ώρα, απείχε και η Ένωση Κεντρώων πλην του Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος και σήμερα κράτησε διαφορετική στάση. Στελέχη του κόμματος έλεγαν πάντως ότι γραμμή της Ένωσης Κεντρώων ήταν ψήφος κατά συνείδηση. Τέλος, από την ψηφοφορία απουσίαζαν επίσης οι Πάνος Καμμένος, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Κασαπίδης, και ο Στάθης Παναγούλης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως έκανε πράξη την προαναγγελία του σχετικά με το περιεχόμενο των ψηφοδελτίων, επιβεβαιώνοντας ότι επιχειρεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή.
Το πολυσέλιδο ψηφοδέλτιο που προμηθεύτηκαν οι βουλευτές το απόγευμα της Τετάρτης έχει σε ενιαία μορφή τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας και άλλων βουλευτών που κατάφεραν να συγκεντρώσουν στις προτάσεις τους τουλάχιστον 50 υπογραφές.
Ωστόσο, στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον αριθμό του άρθρου του Συντάγματος που προτείνεται για αναθεώρηση θα αναγράφεται με ακρίβεια και το περιεχόμενο που επιθυμούν να δώσει η επόμενη Βουλή. Έτσι, η πλειοψηφία επιχειρεί να δεσμεύσει πολιτικά όσους υπερψηφίσουν τόσο για το άρθρο όσο και για το τροποποιημένο του περιεχόμενο. Αντιθέτως, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί την μορφή που είχαν τα ψηφοδέλτια των προηγούμενων Συνταγματικών Αναθεωρήσεων.
Κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί τη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρηση με μοναδικό σκοπό τη διαχείριση της επικείμενης εκλογικής ήττας. «Αν είστε σίγουρος πως θα νικήσετε, ψηφίστε όλα τα άρθρα που προτείνουμε και εμείς θα ψηφίσουμε τα δικά σας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ κάνοντας λόγο για φόβο του Πρωθυπουργού, τον οποίο ανέδιεξε με την ομιλία του και επαναλαμβάνοντας ότι πρόκειται για μια κυβέρνηση – κουρελού με 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και 6 «τριγύριζα»...
«Κύριε Τσίπρα, σας είχα καταθέσει πρόταση, ελάτε να ψηφίσουμε η ΝΔ τα άρθρα που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ να κριθούν αναθεωρητέα και ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά που ζητά η ΝΔ, έτσι ώστε η επόμενη βουλή να προχωρήσει με απλή πλειοψηφία. Όχι μισές δουλειές. Αν πιστεύετε στη λαϊκή εντολή δεν έχετε λόγο να φοβάστε την πρότασή μας», είπε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται το εκλογικό αποτέλεσμα, τότε θα πρέπει να αποδεχτεί την πρόσκληση.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε ακόμα τον Πρωθυπουργό ότι επιχειρεί την εργαλειοποίηση του Συντάγματος για μικροκομματικούς λόγους και ως μοχλό παρέμβασής στους Θεσμούς. «Μετατρέπει τη διαδικασία σε χειρολαβή προκειμένου να παραμένει στην εξουσία λίγο χρόνο παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να διαψεύσει τους σχεδιασμούς για «δεξιά παρένθεση» αλλά την ίδια στιγμή ομολόγησε ότι αξιοποίησε τη διαδικασία της εκλογής Προέδρου της Βουλής τον Δεκέμβριο του 2014 προκειμένου να σύρει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εντύπωση, προκάλεσε πέραν της κυνικής ομολογίας, ότι ισχυρίστηκε πως είχε τότε «ενόραση» για το μέλλον και μίλησε για τις δύσκολες συνθήκες που είχαν τότε διαμορφωθεί!
Την ίδια ώρα, καταλόγισε στη ΝΔ ότι εκείνη σχεδιάζει παρενθέσεις. Μάλιστα, αναρωτήθηκε εφόσον η ΝΔ είναι σίγουρη για το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα, «ώστε έχετε τα χέρια σας λυμένα».
Ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θα στηρίξουν εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο. «Ενώ την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Διαβάστε ακόμα
- Μητσοτάκης: Κάνετε διαχείριση ήττας - Τσίπρας: «Όχι» στη ψήφιση από κοινού άρθρων
- Ευ. Βενιζέλος: Ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να «οικειοποιηθεί» τον Πρ. Παυλόπουλο...