Στην ατζέντα Μητσοτάκη οι προκλήσεις Β. Μακεδονίας και νέο τετ α τετ με Ερντογάν
Σύνοδος ΝΑΤΟ

Στην ατζέντα Μητσοτάκη οι προκλήσεις Β. Μακεδονίας και νέο τετ α τετ με Ερντογάν

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, από σήμερα έως τις 11 Ιουλίου και παρά τον «γενέθλιο χαρακτήρα» της -συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της Συμμαχίας- και την υποδοχή του 32ου μέλους της, της Σουηδίας, το κλίμα αναμένεται κάθε άλλο παρά πανηγυρικό, με το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας σε πλήρη εξέλιξη.

Για την Ελλάδα, μπορεί η σύνοδος αυτή να μην έχει τα χαρακτηριστικά της «εθνικής ατζέντας», που είχε η αντίστοιχη στο Βίλνιους -όπου η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, σηματοδότησε μια νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις- ωστόσο και αυτή τη φορά το ενδεχόμενο συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν, παραμένει ανοιχτό.

Οι δύο άνδρες έχουν ήδη ανακοινώσει την επόμενη συνάντηση τους τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ωστόσο ένα σύντομο τετ α τετ στο περιθώριο της Συνόδου δεν αποκλείεται από καμία πλευρά.

Παρούσα, όμως, στη Σύνοδο Κορυφής, θα είναι και η νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, μετά από ένα μπαράζ προκλητικής ρητορικής, που αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών, της συμφωνίας, δηλαδή, που έφερε τα Σκόπια στους κόλπους της συμμαχίας, το 2020.

Η ελληνική πλευρά έχει υπενθυμίσει σε κάθε περίπτωση ότι η ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση και το Σύνταγμα της, ισχύει για όλες τις χρήσεις, δε μπορεί να είναι επιλεκτική, μόνο για την έξωθεν καλή μαρτυρία, ενώ έχει στείλει σαφές μήνυμα και ότι η ευρωπαϊκή της πορεία περνά μέσα από την Ελλάδα.

Το θέμα αναμένεται να θέσει σε ανώτατο επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις επόμενες δύο ημέρες, υπενθυμίζοντας τις συμβατικές υποχρεώσεις των Σκοπίων, την απόλυτη δέσμευση της γειτονική χώρας στις διεθνείς συμφωνίες, αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων, που έχουν προηγηθεί και αντίκεινται στα διεθνώς συμφωνηθέντα και ψηφισθέντα.

Το βεβαρυμένο κλίμα επιτείνουν και οι νέες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ο οποίος από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται, μάλιστα, επαναλαμβάνει προκλητικά τον όρο «Μακεδονία» για την χώρα του. Το ενδιαφέρον στρέφεται και σε ένα ενδεχόμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Στην ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη, ώστε οι αμυντικές δαπάνες να φθάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, συζήτηση που αναδεικνύει την Ελλάδα στον σκληρό πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν παγίως αυτό το ποσοστό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει, άλλωστε, την πρόταση που έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργήσει συμπληρωματικά του ΝΑΤΟ.

Πρόταση, που παραμένει «ενεργή» ενόψει της στρατηγικής ατζέντας της ένωσης για την επόμενη πενταετία, με αφετηρία τις ευρωεκλογές και την ανάδειξη της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, στο δείπνο που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Αμερικανός Πρόεδρος Joe Biden, ενώ θα έχει συναντήσεις με μέλη του Κογκρέσου. Παράλληλα, έχει προσκληθεί από το think tank, Council on Foreign Relations, όπου θα έχει συζήτηση με τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα DanieL Speckhard και θα συνομιλήσει στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την πρώην αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Nadia Schadlow.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αξιοποιήσει τη μετάβαση του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και για επαφές στη Νέα Υόρκη.

Την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, με επίκεντρο της συνάντησης την ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26, καθώς και το Κυπριακό, με βάση και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μαρία Άνχελα Ολγκίν.

Στην Ουάσιγκτον θα συνοδεύσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Άμυνας, Νίκος Δένδιας.