Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, που κατατέθηκε πριν δύο ημέρες από τον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το νομοσχέδιο θα εξεταστεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Το τελικό κείμενο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 7 Μαρτίου και θα ψηφιστεί την επομένη, ημέρα κατά την οποία προγραμματίζεται να μιλήσει και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο βουλευτής Βοιωτίας, Λευτέρης Κτιστάκης.

Το σχέδιο νόμου «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» έχει υποστεί αλλαγές μετά τη δεκαήμερη δημόσια διαβούλευση, στη διάρκεια της οποίας κατατέθηκαν 1506 σχόλια, πολλά από τα οποία κρίθηκε ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα το τελικό κείμενο να έχει υποστεί αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο και να έχει περισσότερα από 205 άρθρα.

Να σημειωθεί ότι από τη δημόσια διαβούλευση  το υπουργείο Παιδείας έλαβε υπόψη του σημαντικές παρατηρήσεις και προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές όπως 

• Αυξήθηκε το ποσοστό από 80% σε 90% των μελών ΔΕΠ που πρέπει υποχρεωτικά να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε θέμα συναφές με το αντικείμενο της διδασκαλίας τους και να διαθέτουν τα ουσιαστικά προσόντα που απαιτούνται για την κατοχή θέσης διδακτικού προσωπικού αντίστοιχης βαθμίδας.

• Αφαιρέθηκε η διάταξη που προέβλεπε μέχρι 12 ώρες εργασίας/εβδομάδα στους καθηγητές των μη κρατικών ΑΕΙ.

Εισαγωγή φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων
 
Οι υποψήφιοι φοιτητές θα εισέρχονται στα μη κρατικά πανεπιστήμια, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, πιάνοντας την ελάχιστη βάση εισαγωγής του πεδίου και όχι του τμήματος, προβλέπει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος  Πιερρακάκης, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του νομοσχεδίου.

Όπως είχε αναφέρει:

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα αρχίσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών από το Σεπτέμβριο του 2025, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με γνωστά ξένα πανεπιστήμια τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι υποψήφιοι φοιτητές θα μπορούν να εγγράφονται σε αυτά αφού βεβαίως πληρούν και όλα τα επιπλέον κριτήρια που το μητρικό ξένο πανεπιστήμιο θα έχει θέσει, είπε και εξήγησε ότι για να είναι κάποιος υποψήφιος, θα πρέπει να καλύπτει την ελάχιστη βάση εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει. Αυτό θα προκύπτει από τον μέσο όρο της επίδοσής του στα μαθήματα του εν λόγω πεδίου επί 0,8.

Κάποια από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου θα μπορούν να ιδρύσουν εάν το θέλουν μόνο μια σχολή και όχι τρεις όπως θα ισχύσει για τα υπόλοιπα.

το ελάχιστο κόστος για την ίδρυση ενός τέτοιου παραρτήματος ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ, το οποίο αναλύεται σε κόστος 500.000 ευρώ για κάθε μία από τις τρεις σχολές που υποχρεωτικά θα ιδρύσει και 500.000 ευρώ για το κόστος των κτιρίων τουλάχιστον.

Εξαιρούνται τα 20 πρώτα στη διεθνή κατάταξη πανεπιστήμια του κόσμου που θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν μία σχολή. Τα κριτήρια της ίδρυσης είναι τα πιο αυστηρά σε όλη την Ευρώπη και την τήρηση τους θα την έχει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Τα παραρτήματα θα είναι νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνδεδεμένα με ένα μητρικό πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τα προγράμματα σπουδών ενώ δεν θα επιτρέπεται η παράλληλη απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων πανεπιστημίων στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια.

Όποιος έχει διεθνές απολυτήριο (baccalaureat) και όποιος έχει απολυτήριο λυκείου άλλης χώρας ισότιμο με το δικό μας, εγγράφονται χωρίς εξετάσεις στα μη κρατικά ΑΕΙ. Οι τίτλοι σπουδών θα σφραγίζονται από το υπουργείο Παιδείας και δεν θα χρειάζεται αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

Τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), θα υπάρχει ασυμβίβαστο, δηλαδή δεν θα μπορούν να υπηρετούν στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και ταυτόχρονα να διδάσκουν σε μη κρατικό ΑΕΙ.

Θα αυτονομηθεί το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και αποκτά σύστημα διακυβέρνησης όπως και όλα τα υπόλοιπα δημόσια πανεπιστήμια. Επίσης, τόνισε ότι θα υπάρχουν κοινά μεταπτυχιακά των δημοσίων πανεπιστημίων με ξένα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για:

  • τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια
  • τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων
  • την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
  • την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου


Δείτε Live