Στην Αθήνα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, για μία επίσκεψη που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα, θα μεταβούν το πρωί της Πέμπτης (27 Οκτωβρίου) στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.
Στις 11:00 ο πρωθυπουργός θα υποδεχτεί τον Καγκελάριο Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για την Ήπειρο, όπου θα παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στο Καλπάκι και στα Ιωάννινα.
H στάση του Βερολίνου έναντι της Άγκυρας
Aθήνα και Βερολίνο, παρά τις δεδομένες διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά θεμάτων, το τελευταίο διάστημα δείχνουν να κάνουν βήματα προσέγγισης. Τον περασμένο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δείξει στον Ολαφ Σολτς τους χάρτες με τις τουρκικές προκλήσεις, γνωρίζοντας ότι το Βερολίνο αποτελεί διαχρονικά έναν προνομιακό συνομιλητή του Ταγίπ Ερντογάν.
Ακολούθησε η επίσκεψη της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Μπέρμποκ σε Ελλάδα και Τουρκία. Πρόσφατα, ο Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Βερολίνο, με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης να αποδοκιμάζει τις τουρκικές αξιώσεις.
Βήματα αργά αλλά σταθερά της καγκελαρίας, που μέρα με την ημέρα δείχνει να αφήνει την τακτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Βερολίνο προωθώντας μια πιο ευρωπαϊκή στάση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν αυτή η ελαφρά «στροφή», έστω και σε επίπεδο ρητορικής, του Βερολίνου προς την Αθήνα έναντι της Άγκυρας να εκφραστεί και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του καγκελαρίου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι δε θα υπάρξει κάποια θεαματική τοποθέτηση του συνήθως μετρημένου κ.Σολτς όμως η όποια διατύπωση επιλέξει να χρησιμοποιήσει για τον τουρκικό αναθεωρητισμό των τελευταίων μηνών θα έχει ενδιαφέρον.