Σε εξέλιξη βρίσκεται η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία και εξετάζονται τα μέτρα πρόληψης και η αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα. Στο πακέτο παρεμβάσεων περιλαμβάνεται η απόκτηση drones, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και οι κυρώσεις σε δήμους και ιδιώτες που δεν τηρούν τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.
Στη σύσκεψη λαμβάνουν μέρος οι πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο τραπέζι θα τεθούν και νέα μέτρα πρόληψης που θα ανταποκρίνονται στις διαφορετικές συνθήκες με δρομολόγηση ενός συνολικού ανασχεδιασμού της πολιτικής προστασίας σε συνδυασμό με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα συζητηθεί η αγορά drones διαφορετικών τύπων:
- Έξι διαφορετικών δυνατοτήτων drones.
- Μεγάλα επιτήρησης με πάνω από 10 ώρες συνεχούς πτήσης.
- Drones που θα πετούν από πυροσβεστικά οχήματα.
Αυτά τα drones θα έχουν διασύνδεση με επιχειρησιακά κέντρα, μάλιστα τα 13 πρώτα θα επιχειρούν εντός του 2023. Ενώ για τα υπόλοιπα προβλέπεται διαγωνισμός και παράδοση εντός του 2024 με 2025.
Στη μάχη θα «πέσει» και η τεχνολογία:
- Τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών
- Λειτουργία 24/7
- Έξυπνες κάμερες
- Αισθητήρες εντοπισμού καπνού – φωτιάς
- Συστήματα πυρανίχνευσης σε αρχαιολογικούς χώρους και ιδιαίτερες περιοχές
- Λογισμικό άμεσης αναμετάδοσης
- Σύνδεση με συντονιστικό κέντρο
- Διαγωνισμός και σύμβαση έως τον Μάρτιο του 2024
Στο μεταξύ, την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγηθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις μεγάλες πυρκαγιές του εφετινού καλοκαιριού εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά το briefing των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε πως την προηγούμενη Παρασκευή καταβλήθηκαν περίπου 876.000 ευρώ σε 167 δικαιούχους - πληγέντες από τις πυρκαγιές στο διάστημα 15 έως 31 Ιουλίου. Γνωστοποίησε, δε, πως την ερχόμενη Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργό θα ενημερώσει εκτενώς για το ζήτημα των πυρκαγιών στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «προσβλέπουμε σε έναν γόνιμο διάλογο».
«O πρωθυπουργός θα αναφερθεί εκτενώς στα στοιχεία για την αντιπυρική περίοδο αλλά και τις προτάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο νέο κλιματολογικό περιβάλλον που αντιμετωπίζει ο πλανήτης», επισήμανε.
Σύμφωνα με τον ίδιο τπάρχει σχέδιο και θα συζητηθεί σήμερα. Έχει δύο πεδία, το ένα είναι πόσο γρήγορα και άμεσα θα αποκατασταθούν οι εκτάσεις και δεύτερον να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την αντιπυρική περίοδο.
«Είναι μία νέα πραγματικότητα, η οποία ήρθε για να μείνει και αυτό σημαίνει πως κάθε χρόνο ναι χρειάζεται περισσότερους πυροσβέστες, μέσα, να ξεκινήσει ακόμα νωρίτερα η προετοιμασία και βέβαια θέλει και drones, και άλλα μέτρα που θα ανακοινωθούν. Εμείς θέλουμε να ακούσουμε προτάσεις από μία αντιπολίτευση που δεν θα προσπαθεί να εργαλειοποιεί κάθε ζήτημα αλλά θα προτείνει», σημείωσε.
Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ευρύτερα στις πυρκαγιές τονίζοντας πως πρόκειται για το δυσκολότερο καλοκαίρι λόγω των καιρικών συνθηκών και λόγω εμπρησμών ενώ ο κίνδυνος φωτιάς παραμένει υψηλός, σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αυστηρότερες κυρώσεις σε δήμους και ιδιώτες
Ο Υπουργός Επικρατείας σε χθεσινές δηλώσεις του γνωστοποίησε ότι ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνει και αυστηρότερη κύρωση και στον δήμο που δεν κάνει τη δουλειά αυτή, και στον ιδιώτη» και προειδοποίησε ότι «με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των αεροφωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα πάντα πλέον».
«Από το 2021 και μετά έχουμε κάνει ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να μπαίνει σε ένα οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί. Μπορεί, πλέον, αυτεπάγγελτα να μπαίνει ο δήμος», τόνισε και συνέχισε:
Πολύ πιο εντατικά, στο εξής, η Πολιτική Προστασία θα ελέγξει τους δήμους και «το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο της διαρκούς επανεξέτασης της εποπτείας που ασκεί το ίδιο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα φέρει ένα νομοσχέδιο το αμέσως επόμενο διάστημα, στο οποίο θα υπάρχουν κρίσιμοι δείκτες. Μεταξύ αυτών και η τήρηση όλων των οδηγιών για την πολιτική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος, για τις επιδόσεις των δήμων».
«Οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις [...] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν», ξεκαθάρισε.
Στο σημείο αυτό, μάλιστα, έφερε το παράδειγμα του λόφου Φιλοθέης: εκεί «ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού έχει μισθώσει συνεργείο security, έχουν drones, πετούν ανά 15 λεπτά πάνω από τον λόφο και περιπολούν ώστε να έχουν εικόνα. Αντίστοιχα πρέπει να αυτο-οργανωθούν όλοι οι δήμοι που έχουν περιαστικά δάση», πρότεινε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης έκανε, εξ άλλου, γνωστό, ότι «για το πρόγραμμα καθαρισμού δόθηκαν 150 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα εναέρια μέσα είναι στα 80-90 εκατ. Το πρόγραμμα "Αιγίς" αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ, είναι πρώτη φορά που η ελληνική Πολιτεία διαθέτει τόσα πολλά χρήματα». Ενώ υποσχέθηκε πως θα αναρτηθεί πριν τις εκλογές ο κατάλογος των δήμων που ανταποκρίθηκαν και εκείνων που δεν ανταποκρίθηκαν, και «θα υπάρχει πολύ αυστηρή εποπτεία», σημείωσε με έμφαση.
Με drones η επιτήρηση
Σε σχέση με το προσωπικό που υπηρετεί στην Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό Σώμα «έχει αυξηθεί κατά 5,5%, κατά 4.166 άτομα. Το 2019 ήταν 61 τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, είναι 89 πλέον, 40 του κράτους και 49 που μισθώνονται. Συνολικά 16.500 εργαζόμενοι είναι στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουμε διπλασιασμό στους εθελοντές πυροσβέστες».
«Αρκεί;», διερωτήθηκε ο υπουργός Επικρατείας και απάντησε: «Όχι. Πρέπει όλοι να κάνουμε περισσότερα». «Και το κράτος να εξοπλιστεί με τις πιο σύγχρονες νέες τεχνολογίες», τόνισε εξειδικεύοντας αμέσως μετά:
«Στο πρόγραμμα "Αιγίς" υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα», σημείωσε.