Παρεμβάσεις σε κάθε τομέα της καθημερινότητας, όπου μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα απτά και ορατά στους πολίτες, σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο οι βελτιώσεις να αφορούν κρίσιμα πεδία, που κατά κανόνα εμφανίζουν αρρυθμίες και δυσλειτουργίες. Έτσι, εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια, δικαιοσύνη και σχέση πολίτη κράτους, ιεραρχούνται ως μείζονα, καθώς σε αυτούς του τομείς οι παρεμβάσεις λαμβάνουν και το μεταρρυθμιστικό πρόσημο, που αναζητά η κυβέρνηση, ενώ σε πρώτο πλάνο μπαίνουν και οι μεταφορές, που αντανακλούν άμεσα στην καθημερινότητα, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη θερινή διακοπή και τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ήταν με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει τις 11 αλλαγές, οι οποίες θα ισχύσουν από τη φετινή σχολική χρονιά, που αρχίζει σε λίγες ημέρες. Μόνιμες προσλήψεις -10.000 οι οποίες προστίθενται στις 27.500 που έχουν γίνει από το 2019- νέες εκπαιδευτικές δράσεις, η εισαγωγή του επαγγελματικού προσανατολισμού, τεχνολογικά εργαλεία στα σχολεία, όπως οι 28.500 διαδραστικοί πίνακες, που έχουν εγκατασταθεί και άλλοι 8.000 που προγραμματίζεται να εγκατασταθούν έως το τέλος του χρόνου, η λειτουργία ψηφιακού φροντιστηρίου, η πλατφόρμα stop bullying, η επαναφορά κανόνων όπως η 5νθήμερη αποβολή και η απαγόρευση χρήσης του κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, συγκροτούν το νέο πλαίσιο, που στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα αλλάξει την εικόνα του σχολείου και θα δώσει λύσεις σε προβλήματα, που καταγράφονται κάθε χρόνο.
Η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που αποτέλεσε «στοίχημα» για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, με την κυβέρνηση να αναζητά μόνιμες λύσεις στις ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την αναβάθμιση των υποδομών, που σε ορισμένα νοσοκομεία έχει ήδη αρχίσει. Η εικόνα του Ε.Σ.Υ αποτέλεσε πεδίο αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση όλο το προηγούμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να μελετά περαιτέρω μέτρα στήριξης των ιατρών και κίνητρα για την πλήρωση των κενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.
Στις κυβερνητικές προτεραιότητες και τα θέματα ασφάλειας και δικαιοσύνης. Αν και στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι έχουν ήδη γίνει πολλά σε επίπεδο θεσμικών μεταρρυθμίσεων, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο για την εφαρμογή στην πράξη όσων έχουν αποφασιστεί, για παράδειγμα στα γήπεδα της χώρας, αλλά και στο πεδίο της ενδοοικογενειακής βίας, όπου προωθούνται και νέες παρεμβάσεις.
Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, παρουσιάστηκε νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο να δοθεί έμφαση στην πρόληψη του εγκλήματος, με την αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων και την ανάλυση δεδομένων, αλλά και την αναβάθμιση και ενίσχυση του προσωπικού, ενώ ένα νέο σχέδιο νόμου προωθείται και για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, προβλέποντας αυστηρότερες ποινές και προληπτικά μέτρα.
Σε πρώτο πλάνο έχει βάλει, κυρίως τους τελευταίους δύο μήνες, η κυβέρνηση και το θέμα των μεταφορών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επισκέπτεται το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ στις αρχές της εβδομάδας, επιχειρώντας να στείλει το αντίστοιχο μήνυμα. Οι ανακοινώσεις για τη λειτουργία του Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 30 Νοεμβρίου, η μείωση του αντιτίμου στην Αττική Οδό, από τα 2,8 στα 2,5 ευρώ, η ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με συνολικά 950 καινούρια και προσβάσιμα οχήματα έως το καλοκαίρι του 2025, με στόχο την πύκνωση των δρομολογίων και ποιοτικότερες υπηρεσίες, εκτιμούν στο κυβερνητικό επιτελείο ότι αποτελούν δράσεις που θα φέρουν άμεσες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τέτοιου είδους πολιτικές δίνουν το περιεχόμενο σε αυτό, που ο πρωθυπουργός έχει περιγράψει ως βελτίωση της ζωής των πολιτών, αλλά και στον στόχο η Ελλάδα να προσεγγίσει σε βασικούς τομείς την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι άξονες αυτοί να προχωρούν παράλληλα με τις προκλήσεις της οικονομίας, όπου η διατήρηση των θετικών προοπτικών και η βελτίωση δεικτών όπως οι ρυθμοί ανάπτυξης, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των εισοδημάτων, παραμένουν στην κορυφή των δεσμεύσεων τις τετραετίας, παράλληλα με τη «μάχη», όπως τη χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη, κατά της ακρίβειας.