Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Πολύ σκόνη σηκώθηκε από την συνομιλία του Πάνου Καμμένου με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, με κύριο θέμα τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας έγιναν αντικείμενο σκληρής κριτικής, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι δεν ταίριαζαν με την κρισιμότητα της χρονικής συγκυρίας που διανύουμε σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.
Ο καθένας ασφαλώς και δικαιούται να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν έπρεπε ή όχι ο κ.Καμμένος να αποκαλέσει «τρελό» τον Ταγίπ Ερντογάν ή αν υπήρχε χρησιμότητα στην αναφορά περί της πιθανότητας να παραμείνουν στη φυλακή οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί μέχρι και δεκαπέντε χρόνια. Παρόλαυτα όμως υπάρχουν κάποια δεδομένα που καλό θα είναι να επισημανθούν, προκειμένου να βγουν ορισμένα συμπεράσματα:
- Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι ένας πολιτικός, στον οποίο λείπει η εμπειρία. Όποια γνώμη και αν έχεις για την πορεία του, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα μέλος του κοινοβουλίου με ιδιαίτερα ισχυρό ένστικτο πολιτικής επιβίωσης.
- Το περιβάλλον για το κόμμα του είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο τους τελευταίους μήνες. Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις οι ΑΝΕΛ καταγράφονται εκτός Βουλής, μια και δεν πιάνουν το «πολυπόθητο» 3%. Η δημοσκοπική αστοχία λοιπόν είναι φυσικό να προκαλεί εκνευρισμό και αβεβαιότητα για το μέλλον.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος είναι αναγκασμένος να οδηγήσει τους ΑΝΕΛ σε μία μάχη, η οποία ασφαλώς και δεν έχει κριθεί, όμως δείχνει να είναι δύσκολη. Πρόκειται για την μάχη των εθνικών εκλογών, όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν. Μέχρι τότε και σε σχεδόν καθημερινή βάση, οι ΑΝΕΛ θα πρέπει να βρίσκουν τρόπους για να στέλνουν προς την εκλογική τους πελατεία το δικό τους μήνυμα, προσπαθώντας να «ξεκολλήσουν» από τον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο. Μία επιχείρηση δύσκολη, καθώς μετά από τρία χρόνια κοινής πορείας με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του Πάνου Καμμένου έχει, όπως είναι φυσικό, σχεδόν ταυτιστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι στη σκέψη των περισσότερων στελεχών των ΑΝΕΛ, συμπεριλαμβανομένου και του Πάνου Καμμένου, οι εκλογές πιθανότητα να πραγματοποιηθούν εντός του 2018.
Ας θυμηθούμε άλλωστε και τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Παναγιώτης Σγουρίδης στο ραδιόφωνο του πρώτου θέματος, πριν από έξι μέρες. «Ο χρόνος των εκλογών δεν προαναγγέλλεται αλλά περίπου προσδιορίζεται. Η τετραετία κλείνει ας πούμε από την 20η Ιανουαρίου του 2015». Οι ΑΝΕΛ λοιπόν θα πρέπει στους μήνες που απομένουν μέχρι τη διενέργεια εκλογών να επιχειρήσουν να κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε κάθε αφορμή , στα μίκρα ή στα μεγάλα της καθημερινής ατζέντας.
Ηδη πάντως ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος φροντίζει σχεδόν καθημερινά να κρατάει αποστάσεις σε μία σειρά θεμάτων από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς σε συνεννόηση, με τον πρόεδρο του κόμματός του. Τελευταίο παράδειγμα τα όσα είπε στο ΣΚΑΙ για τον υπουργό προστασίας του πολίτη. «Όχι δεν συμφωνώ με το σκεπτικό Τόσκα, γιατί είναι ένα σκεπτικό κατευνασμού σε ζώα που μπαίνουν στο σπίτι σου να σκοτώσουν. Δεν σκέφτηκαν. Είναι αδίστακτοι. Δεν δίστασαν δεύτερη στιγμή να πυροβολήσουν πισώπλατα τον άνθρωπο που άοπλος προσπάθησε να υπερασπιστεί την οικογένειά του» τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ.
Σε κάθε περίπτωση οι ΑΝΕΛ και ο κ.Καμμένος φαίνεται να έχουν μπει σε τροχιά εσωτερικών εξελίξεων και υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ερμηνεύονται πλέον οι περισσότερες από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, πέρα από τις όποιες προφανείς εξαιτίας της επικαιρότητας στοχεύσεις, τις οποίες μπορεί αυτές να έχουν.