Πακέτο χρηματοδότησης αρχικού ύψους 170 εκατ. ευρώ, με προοπτική αυτό να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και το οποίο θα απορροφηθεί από τον αγροτικό τομέα, συμφωνήθηκε κατά την σημερινή συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιου για την ΚΑΠ, Κώστα Σκρέκα και του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιου για τις Ιδιωτικές Επινδύσεις και τις ΣΔΙΤ, Γιάννη Τσακίρη, με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Άντριου ΜακΝτάουελ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκρέκας «Συμφωνήσαμε σε μία βοήθεια σημαντική για τον αγροτικό τομέα της χώρας και τους νέους αγρότες, που προσεγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. Χρήματα, τα οποία, για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια που λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στην Ελλάδα, θα προωθηθούν κατευθείαν στους Έλληνες αγρότες για να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν την παραγωγή τους».
Ο αρμόδιος υπουργός σημείωσε ότι αυτά τα δάνεια θα διατεθούν προς τον Έλληνα παραγωγό με ευνοϊκούς όρους, βοηθώντας τον «να επενδύσει και να εκσυγχρονίσει την παραγωγή του, να κατασκευάσει τα φωτοβολταϊκά πάρκα για να μειώσει σημαντικά το κόστος της ενέργειας που σήμερα ξοδεύει».
«Με αυτό το πρότζεκτ στον αγροτικό τομέα πλέον μπορούμε να πούμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι παρούσα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο κ. Τσακίρης και πρόσθεσε: «Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ, συζητάμε διάφορες άλλες πρωτοβουλίες σε ό,τι έχει να κάνει με επενδύσεις στον χώρο της κλιματικής αλλαγής και της εξοικονόμησης ενέργειας».
Από πλευράς του ο κ. ΜακΝτάουελ ανέφερε αρχικά πως «ο ρόλος της αγροτικής οικονομίας στην ελληνική οικονομία είναι σημαντικός», συμπληρώνοντας πως στον διάλογο που είχε με τους δύο υφυπουργούς συζητήθηκαν «μερικές από τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες αγρότες και γενικά η αγροτική βιομηχανία της χώρας, όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς και ο διεθνής ανταγωνισμός».
Ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων πρόκειται να χορηγήσει προς επένδυση 170 εκατ. ευρώ χαμηλότοκα και μεγάλης διάρκειας δάνεια, «προκειμένου να στηρίξει τους αγρότες σε αυτές τις επενδύσεις, οι οποίες δεν είναι μόνο αναγκαίες για την ανταγωνιστικότητά τους αλλά και καλές και για το περιβάλλον». Συγκεκριμένα, η χορήγηση των εν λόγω κεφαλαίων προς τους αγρότες θα γίνει με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, με τη διάρκειά τους να ανέρχεται μέχρι τα 15 έτη και την περίοδο χάριτος έως και πέντε χρόνια, επιβεβαιώνοντας τη στήριξης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς τον αγροτικό τομέα της χώρας μας.
Όπως ανέφερε, κατά την συνάντηση με τους δύο υφυπουργούς είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει και για «άλλες επενδύσεις της ΕΤΕπ, καθώς και άλλες ιδέες που θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες».
Όπως γνωστοποιήθηκε, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν μέσω των ελληνικών τραπεζών θα κατευθυνθούν προς στήριξη επενδύσεων που θα γίνουν από Έλληνες αγρότες. Συγκεκριμένα, πρόκειται να κατευθυνθούν προς την υλοποίηση πρότζεκτ που αφορούν την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων για τον συμψηφισμό ενέργειας (net metering). Κάτι, το οποίο αναμένεται να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους αγρότες, μικραίνοντας τον λογαριασμό της ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, η εν λόγω κίνηση θα έχει και θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο, καθώς θα μειώσει περαιτέρω το αποτύπωμα του άνθρακα.
Επιπροσθέτως, αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να συνδυάσουν τα κεφάλαια από το πακέτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα διαθέσιμα χρήματα από τα Σχέδια Βελτίωσης και Μεταποίησης, ώστε να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς στην εκμηχάνιση και τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής, βελτιώνοντας περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ