Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο ΥΠΕΞ (pics)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στο ΥΠΕΞ (pics)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Η συνάντηση των δύο αντρών ξεκίνησε, λίγο μετά τις 10:30, και διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες. Σε λίγο ξεκινούν οι κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών. Στη συνέχεια θα παρατεθεί γεύμα εργασίας.

Η σημερινή συνάντηση είναι αυτή που θα δείξει το μέλλον του ελληνοτουρκικού διαλόγου, τουλάχιστον όσο αφορά την ουσία, δηλαδή θα αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει το κοινό πλαίσιο για να συζητηθεί η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ.

Η ελληνική κυβέρνηση, παραμένοντας ευθυγραμμισμένη με τη διαχρονική πάγια «κόκκινη γραμμή» της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, κάνει σαφές ότι το μόνο θέμα που καθίσταται ελληνοτουρκική διαφορά, είναι ο καθορισμός υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε τουρκική ρητορική περί «ολιστικής» προσέγγισης.

Εξ άλλου, οι αποστάσεις μεταξύ των δύο χωρών στο θέμα αυτό αποτυπώθηκαν και στις συνεντεύξεις που έδωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών την Πέμπτη στη «Χουριέτ» και «Τα Νέα». 

«Η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία. Αυτή δεν είναι μόνο η θέση μας, αλλά είναι προβλέψεις και τους το διεθνούς δικαίου που απαιτεί πως η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αμοιβαίες ή παρακείμενες ακτές να πραγματοποιείται με συμφωνία βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ότι, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το ναυτικό δίκαιο», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης θέτοντας την κόκκινη γραμμή με την οποία προσέρχεται στη συζήτηση η ελληνική πλευρά.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ παρέμεινε πιστός στην προσέγγιση της Άγκυρας, τονίζοντας στα «Νέα»: «Έχουμε πολλά αλληλένδετα προβλήματα που δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τη συνεργασία».

Οι επικεφαλής της ελληνικής και τουρκικής διπλωματίας συναντώνται στη σκιά των εξελίξεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και το ερώτημα, που προκύπτει στο προσκήνιο και το παρασκήνιο, είναι κατά πόσο τελικά, σε αυτή τη φάση, η επανεκλογή Τραμπ «αγγίζει» τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.