Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί τον επόμενο μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον, όπως αποκάλυψε ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο συνέδριο «city hub events» στην Αλεξανδρούπολη.
«Στις 4 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Οβάλ Γραφείο, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο "Μπάιντενόπουλο"», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Τσούνης και διαμήνυσε ότι «ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αγαπάει την Ελλάδα και τους Έλληνες πάρα πολύ και στεκόμαστε πάντα δίπλα σας».
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναφέρουν τα εξής: «Είμαστε σε συζητήσεις. Δεν έχουμε λάβει ακόμα καμία επιβεβαίωση για καμία ημερομηνία».
Πληροφορίες αναφέρουν ως πιθανή ημερομηνία τις 3 με 4 Απριλίου, καθώς και ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, προκειμένου να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση που διοργανώνεται παραδοσιακά στον Λευκό Οίκο για την επέτειο της Ελληνική Επανάστασης του 1821.
Τα ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο ηγέτες θα είναι τα εξοπλιστικά, το ενεργειακό αλλά και περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, ενώ στην ατζέντα των συζητήσεων θα συμπεριλαμβάνονται και θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως το Ουκρανικό, ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, χωρίς να αποκλείονται και θέματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο η συνεργασία Ελλάδα - ΗΠΑ
Εξαίροντας το επίπεδο των διμερών σχέσεων, ξεκινώντας την ομιλία του στο Φόρουμ, ο κ. Τσούνης τόνισε πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας συνεχίζουν να βρίσκονται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδό τους και η διμερής συνεργασία στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί βασική πτυχή αυτής της σχέσης.
Επισήμανε ότι ο 5ος Στρατηγικός Διάλογος ΗΠΑ-Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα ανέπτυξε περαιτέρω τη σχέση αυτή και εξέφρασε την κοινή βούληση των δύο χωρών να συνεχίσουν να προωθούν τους κοινούς τους στόχους για ειρήνη και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, την περιοχή του Εύξεινου Πόντου και πέραν, με βάση τις κοινές δημοκρατικές αξίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, επιφύλαξε ύμνους για την Ελλάδα, σημειώνοντας πως οι Έλληνες κάνουν πάντα το σωστό και ενεργούν με αξίες. «Μας ενώνουν οι κοινές μας δημοκρατικές αξίες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης και στάθηκε στην παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία είναι ένα μόνο από τα πράγματα τα οποία ο κόσμος χρωστάει στους Έλληνες.
Επίσης, ο Αμερικανός πρέσβης εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι ο βασικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, κάνοντας μάλιστα λόγο για αναντικατάστατο εταίρο και σύμμαχο που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πλευράς της Συμμαχίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε ξεχωριστή αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα, αναδεικνύοντας τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη παίζουν καθοριστικό ρόλο και υπό την αιγίδα της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η σημασία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης για τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ συνεχίζει να αυξάνεται». Μάλιστα, υπογράμμισε πως μέσω της Αλεξανδρούπολης, η Ελλάδα διασφαλίζει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας κρίσιμη υλικοτεχνική υποδομή για ολόκληρη τη Συμμαχία.
Υπογραμμίζοντας έτι περαιτέρω τη σημασία των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Βόρειας Ελλάδας, διατύπωσε την πεποίθηση πως μπορούν να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο ως σημείο εισόδου για αγαθά που ρέουν από τον νότο προς τον βορρά, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.
Τέλος, έδωσε έμφαση στον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή. Η Αλεξανδρούπολη διαδραματίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μετασχηματισμό που συντελείται στην Ελλάδα και στην περιοχή αυτή, υπογράμμισε συγκεκριμένα και επισήμανε ότι με τη διαφοροποίηση των ενεργειακών της πηγών, μεταξύ άλλων μέσω της νέας πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η Ελλάδα οικοδομεί ένα πιο ασφαλές μέλλον για την οικονομία της και για την Ευρώπη. «Είμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά που έχουμε κάνει από κοινού σε αυτόν τον τομέα μέχρι στιγμής, και υπάρχουν κι άλλα που μπορούμε να κάνουμε» διαμήνυσε επιπροσθέτως.
Οι συναντήσεις Κυρ. Μητσοτάκη με Μπλίνκεν και μέλη της Γερουσίας
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπεν Κάρντιν, καθώς και με το μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, γερουσιαστή Κρις βαν Χόλεν, στο περιθώριο της 60ης Διεθνούς Διάσκεψης στο Μόναχο.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ιστορικά υψηλό των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το οποίο, όπως είπε, επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, καθώς και από τον 5ο Γύρο Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ, που ολοκληρώθηκε στην Ουάσιγκτον και εδραιώνει περαιτέρω τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία σε μια σειρά από τομείς.
Μάλιστα, η ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας επαναβεβαιώθηκε και στην επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στον Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας. Ο Υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.
Συγκεκριμένα, εξέφρασε στον Πρωθυπουργό την εκτίμησή του για τη στήριξη χωρίς αστερίσκους που παρείχε η Ελλάδα στην Ουκρανία από την πρώτη στιγμή και υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άντονι Μπλίνκεν συμφώνησαν στη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με τον πρωθυπουργό να υπογραμμίζει ότι σταθερή θέση της Ελλάδας και γνώμονας της πολιτικής της ήταν και παραμένει η ειρηνική επίλυση των διαφορών και οι σχέσεις καλής γειτονίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο.