Το σύνδρομο της αμοιβάδας και η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ
sHUTTERSTOCK
sHUTTERSTOCK

Το σύνδρομο της αμοιβάδας και η αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πόσα κομμάτια μπορεί να σπάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν από τις επώδυνες και περίπλοκες εσωκομματικές διαδικασίες που ξεκίνησαν χθες, δεν καταφέρουν να θέσουν υπό την ηγεσία ενός προσώπου τις τάσεις, τα ρεύματα και τις εκφάνσεις που συνθέτουν το κόμμα;

Θα μπορέσει άραγε αυτό το πρόσωπο να ικανοποιήσει ταυτόχρονα τις θέσεις των κομμουνιστογενών και των πασοκογενών; Των μαρξιστών και των κεντροαριστερών; Των …τσιπρικών και μη. Όπως π.χ του Σπίρτζη, που δεν κατανοεί γιατί παραιτήθηκε ο κ.Τσίπρας αλλά και των κυρίων Φίλη και Σκουρλέτη, που θα θεωρούσαν αδιανόητο να μην παραιτηθεί;

Η πολυδιάσπαση και αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ισχυρή πιθανότητα, που ευνοείται από τη «φύση» της αριστεράς, την ύπαρξη διακριτών εσωτερικών στρατοπέδων, με σκληρές διαχωριστικές ιδεολογικές πολιτικές γραμμές και εχθροπαθή… συντροφική διάθεση. Στην πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έγινε το πρώτο «μπρα ντε φερ» για τη διαμόρφωση των νέων συσχετισμών εντός του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επιβεβαίωσε ότι η κούρσα της διαδοχής μπορεί να γίνει θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων και μήτρα διάσπασης. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης εκ των σκληρότερων «προεδρικών» του Αλέξη Τσίπρα και ο Διονύσης Τεμπονέρας - κάποιοι πιστεύουν ότι έχει λάβει υπογείως το δαχτυλίδι από τον απερχόμενο πρόεδρο -  διαφοροποιήθηκαν από τις αποφάσεις που εισηγήθηκε η γραμματέας Ράνια Σβίγκου, η οποία ανήκει επίσης στο εγγύτατο περιβάλλον του απερχόμενου προέδρου!

Η Π.Γ. αποφάσισε να συνεδριάσει στις 15-16 Ιουλίου, η Κεντρική Επιτροπή όπου οι υποψήφιοι θα καταθέσουν επισήμως τις υποψηφιότητες τους, στα τέλη Αυγούστου να πραγματοποιηθεί το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα εγκρίνει τις υποψηφιότητες και η εκλογή από τη βάση θα γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο, ο Χρ. Σπίρτζης, που απέτυχε να εκλεγεί βουλευτής, χαρακτήρισε απαράδεκτο να γίνεται εκλογή προέδρου τον Αύγουστο και ζήτησε οι υποψήφιοι να παρουσιάσουν αναλυτικά τις θέσεις τους για μια σειρά θεμάτων, όπως τα εθνικά, τη μουσουλμανική μειονότητα, τη φορολογία, το μεταναστευτικό/προσφυγικό και προανήγγειλε την παραίτησή του από την Π.Γ.  

Μέσα στη συνεδρίαση είχε επίσης προτείνει μια μεταβατική προεδρία της Κ.Ο. που θα απαρτίζεται από τέσσερα πρόσωπα, Παππά, Τσακαλώτο, Χαρίτση και Αχτσιόγλου. Με τη θέση του είχαν συνταχθεί Κατερίνα Νοτοπούλου και Παύλος Πολάκης. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός, ότι ζήτημα παραμονής της κ. Ράνιας Σβίγκου, φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να έθεσε εμμέσως πλην σαφώς ο Παύλος Πολάκης, προκαλώντας όμως αντιδράσεις από όλες τις πλευρές. Η Ράνια Σβίγκου όπως και ο αναπληρωτής της Γιώργος Βασιλειάδης χρεώνονται βαρύτατες ευθύνες για την ήττα, ενώ υπήρξαν και κάποιες φωνές που ζητούσαν να ακολουθήσουν τον Αλέξη Τσίπρα στο δρόμο της παραίτησης.

Από την πλευρά του ο Διονύσης Τεμπονέρας έκανε μια ομιλία - μανιφέστο, στην οποία όπως ανέφερε: « δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που ανέφερα».

Ζήτησε έκτακτο νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο. Μέχρι την εκλογή των οργάνων, ανέφερε πως όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής, πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες. 

Επί της ουσίας και στον βαθμό που αφορά την κοινωνία, η ανάδειξη του νέου προέδρου συνδέεται με πολύ συγκεκριμένα ζητούμενα. Ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να διαθέτει πολιτικό και προσωπικό έρμα για να βγάλει τον ΣΥΡΙΖΑ από την τεμπελιά, την τοξικότητα, την αναποτελεσματικότητα, την αδυναμία αντίληψης της νέας εποχής. Να έχει το θάρρος και την ισχύ να ενταφιάσει τα ξεφτισμένα  δόγματα, που έρχονται από μια κοινωνία που δεν υπάρχει πλέον. Τα πρόσωπα που βλέπουμε ως πιθανούς διαδόχους του Αλέξη Τσίπρα, δε δίνουν αυτή την εντύπωση και το κόμμα ως κόμμα δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι αυτό είναι εντελώς αδύνατον.

Προς το παρόν, αυτός που θα σηκώσει το βάρος της μεταβατικής προεδρίας είναι  κ. Σωκράτης Φάμελος, που αναλαμβάνει πρόεδρος της Κ.Ο. Η κ. Ολγα Γεροβασίλη θέτοντας τον όρο της ομοφωνίας αρνήθηκε τη θέση, αφήνοντας περιθώρια να θεωρηθεί ότι δεν αποκλείεται να δηλώσει σε δεύτερη φάση παρούσα για την ηγεσία του κόμματος. Η κ. Γεροβασίλη όπως επιθυμούσε, θα προταθεί για τη θέση αντιπροέδρου της Βουλής. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ορίστηκαν ο Νίκος Παππάς, ο Νάσος Ηλιόπουλος καθώς και η Θεοδώρα Τζάκρη.

Από το χρονοδιάγραμμα που αποφάσισε η Π.Γ και εφόσον αυτό τηρηθεί, προκύπτει ότι το πιθανότερο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμφανιστεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης με νέο πρόεδρο αλλά χωρίς επί της ουσίας πρόγραμμα, ενώ οριακά θα αποκτήσει νέα ηγεσία λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο δε νέος πρόεδρος του κόμματος, όποιος κι αν είναι, τυπικά θα ξεκινήσει έχοντας μια πρώτη ήττα η οποία δε θα του «ανήκει», αλλά θα κληθεί να διαχειριστεί, έστω και τυπικά.