Κυρ. Μητσοτάκης: 12 νέες μειώσεις φόρων - Έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους
Τι είπε για Τσίπρα, Σαμαρά και ελληνοτουρκικά

Κυρ. Μητσοτάκης: 12 νέες μειώσεις φόρων - Έκτακτο βοήθημα σε χαμηλοσυνταξιούχους

Στοχευμένη παρέμβαση της κυβέρνησης, με την εισαγωγή 12 νέων φορολογικών μειώσεων στον Προϋπολογισμό προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Παράλληλα επισήμανε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ επανέλαβε ότι μέχρι το 2027 ο μέσος μισθός θα ξεπερνά τα 1.500 ευρώ.

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΪ

 

Για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Βαλένθια

Αρχικά, ερωτηθείς για τις καταστροφές στη Βαλένθια, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είμαστε συγκλονισμένοι από τα όσα έχουν γίνει στη Βαλένθια» και σημείωσε πως «δυστυχώς η έγκαιρη προειδοποίηση δεν λειτούργησε όπως το 112, ενώ υπάρχουν και συμβάντα που ξεπερνούν τις δυνατότητες των υποδομών».

Υποχρέωση της πολιτείας η προστασία της ανθρώπινης ζωής, υπογράμμισε και σημείωσε πως δυστυχώς λοιδορήθηκε το 112 στην Ελλάδα. «Προτιμώ να χρησιμοποιήσουμε ακόμα και αχρείαστα το 112 παρά να θρηνήσουμε θύματα», τόνισε.

Γνωστοποίησε ότι σήμερα θα έχει συνάντηση με τον περιφερειάρχη Αττικής για τη θωράκιση των υποδομών, όπως ο Κηφισός. «Να είναι καθαρός και το ίδιο θα ισχύει και για τα υπόλοιπα ρέματα. Υπάρχει σχεδιασμός και υλοποιείται. Κάνουμε μία σειρά από αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων στο λεκανοπέδιο», για να συμπληρώσει ότι «πρέπει να ενισχύουμε τους πόρους και τις περαιτέρω δράσεις και για αυτό δαπανάμε πάνω από 2 δισ. ευρώ στην Πολιτική Προστασία».

Για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ.»

Κληθείς να τοποθετηθεί για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, είπε: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική ότι θα εξιχνιάσει την υπόθεση» και πρόσθεσε: «υπάρχουν ακόμα υπόλοιπα τρομοκρατικών πυρήνων στη χώρα μας».

Για τις 12 φοροελαφρύνσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι με τον νέο προϋπολογισμό έρχονται 12 νέες μειώσεις φόρων:  «Εφημερίες του ΕΣΥ. Αυτοτελή φορολόγηση με 22%. Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος το 2025. Αναπροσαρμογή στη φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών και πολλές ακόμα μειώσεις. Πακέτο μειώσεων φόρων που αποδεικνύουν ότι όσο η οικονομία πηγαίνει καλά έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε φόρους».

«Όταν λίγοι κλέβουν το κράτος, αυτό είναι εις βάρος των πολλών. Να πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Χρησιμοποιώντας και την ψηφιακή τεχνολογία. Και οι ψηφιακές συναλλαγές μας βοηθούν να περιορίσουμε τη φοροδιαφυγή, ειδικά στο ΦΠΑ», σημείωσε.

Για την παρέμβαση της κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αν κόστισε στην κυβέρνηση, είπε ότι σίγουρα είχε κάποιο κόστος. «Αποδεικνύει η κυβέρνηση ότι έχει πρόθεση να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που είναι καλές για το σύνολο της οικονομίας. Αν κάποιος αισθάνεται ότι αδικείται μπορεί να ζητήσει και να βρει το δίκιο του».

Εν συνεχεία έκανε σύγκριση με άλλες χώρες αναδεικνύοντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης: «Στη Γαλλία ξέφυγαν τα δημοσιονομικά και γίνονται αυξήσεις φόρων. Στη Βρετανία 50 δισ. φόροι. Εμείς δεν είμαστε σε αυτή θέση. Ανάλογα με την πορεία του προϋπολογισμού μπορώ να σας πω ότι η προσοχή μας είναι στη μεσαία τάξη, στις στρεβλώσεις των τεκμηρίων. Έχουμε ακόμα δύο χρόνια. Έχουμε κάνει πολύ σημαντικά βήματα στις μειώσεις φόρων η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στην ΑΑΔΕ γίνεται μία πολύ σημαντική δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την καθημερινότητα: Μέσος μισθός πάνω από τα 1.500 ευρώ το 2027

Για την καθημερινότητα σημείωσε ότι «δεσμευόμαστε ότι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα είναι στα 950 ευρώ», για να διευκρινίσει πως «αν η αύξηση θα είναι 30-40 ευρώ δεν μπορώ να σας το πω ακόμα», ωστόσο θα έχει αυξηθεί περίπου κατά 50% από το 2019.

Η αύξηση αυτή είπε ότι ανεβάζει συνολικά το επίπεδο των μισθών στη χώρα κάτι που είναι η κεντρική προεκλογική του δέσμευση.

«Ο μέσος μισθός η άποψη μου είναι ότι θα είναι πάνω από 1.500 ευρώ το 2027. Όσο μειώνεται η ανεργία, τόσο αυξάνονται οι μισθοί. Η πορεία των μισθών είναι πολύ ενθαρρυντική. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιμονή ακρίβεια. Μετά το 2027 αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Με νόμο δεν μπορεί να μειώνεται και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών. Συμπαρασύρει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα της οικονομίας», πρόσθεσε.

Για τις συλλογικές συμβάσεις ανέφερε ότι πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των μισθών που καθορίζονται από συλλογικές διαπραγματεύσεις. 

Τον Δεκέμβριο το έκτακτο βοήθημα προς τους συνταξιούχους

Πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο θα υπάρξει έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω προσωπικής διαφοράς. «Η προσωπική διαφορά είναι ο τελευταίος μνημονιακός φόρος. Το έχουμε στο τραπέζι. Θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας», τόνισε.

Για ελληνοτουρκικά και Αντώνη Σαμαρά

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός αρχικά σημείωσε ότι η χώρα μας σταμάτησε την οργανωμένη εισβολή στον Έβρο και πως έχουν γίνει όλες οι αναγκαίες πολιτικές για να είναι σήμερα η Ελλάδα ισχυρή και αμυντικά σε σχέση με το 2019 και πως δεν έχουμε υποχωρήσει πουθενά στις πάγιες ελληνικές θέσεις, συμπληρώνοντας πως αυτοί που ανησυχούν για τον διάλογο με τους γείτονες μας να πουν την εναλλακτική.

«Η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή πλέον. Αποκρούσαμε την εισβολή μεταναστών στον Έβρο, κλείσαμε τη Μόρια. Αγοράσαμε Rafale και φρεγάτες. Η Ελλάδα είναι ισχυρή γεωπολιτικά. Με αυτοπεποίθηση πλέον συζητούμε. Προτιμούμε ήρεμα νερά. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι καλές. Όταν ακούμε κορώνες με κάποιους να εισηγούνται να κάνουμε πόλεμο, είναι απαράδεκτες δηλώσεις. Με τη βίζα τα νησιά γέμισαν. Δεν έχουμε πλέον παραβιάσεις στο Αιγαίο. Δεν έγινε κάποια έκπτωση στις κόκκινες γραμμές. Δεν έχουν υποχωρήσει πουθενά. Έχουμε καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία. Αυτά είναι θετικά», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε δε πως υποχρέωση του είναι να λέει στο γείτονα ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί σε λύση.

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις του Αντώνη Σαμαρά στα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός αρχικά υπενθύμισε ότι και εκείνος ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και γίνονταν διερευνητικές επαφές, ενώ σημείωσε ότι «σέβομαι τον πρώην πρωθυπουργό και γνωρίζει πως το βάρος της εξουσίας μας υποχρεώνει να συνομιλούμε με την Τουρκία. Εγώ προτιμώ τα ήρεμα νερά. Πιστεύω ότι όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουν να διαφυλάξουν την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα».

Ως προς τις σχέσεις της Ελλάδας - ΗΠΑ με φόντο τις προεδρικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι «η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρων των ΗΠΑ είναι μία άποψη που την έχουν γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δύο κόμματα. Όταν μίλησα στο Κογκρέσο με χειροκρότησαν και οι δύο πλευρές. Εμείς θα συνεργαστούν με όποιον βγει», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όποιος και να εκλεγεί οι σχέσεις των δύο χωρών θα παραμείνουν ισχυρές.

Για τη συνάντησή του την Παρασκευή με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, είπε ότι «γνωριζόμαστε από την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ και υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια με μεγάλη αυστηρότητα. Οι προσωπικές σχέσεις στην πολιτική έχουν μεγάλη αξία. Κάθε φορά που έρχεται στην Ελλάδα τον συναντώ. Οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να διατηρούνται ακόμα και όταν οι άνθρωποι φεύγουν από την πολιτική σκηνή».

Τι είπε για  Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη

Σχολιάζοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε με νόημα «καλά ξεμπερδέματα. Όπως έστρωσαν, θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει», ενώ σε ερώτηση για την ομιλία Τσίπρα την Παρασκευή με θέμα τη Δικαιοσύνη είπε «η τοποθέτηση του κ. Τσίπρα έγινε λίγες ημέρες μετά τις αποκαλύψεις για τους προστατευόμενους μάρτυρες της Novartis. Πάει πολύ να μιλάει αυτός ο άνθρωπος για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

«Ενορχηστρωτής της υπόθεσης Novartis ο Αλέξης Τσίπρας. Ήταν στημένη κεντρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ» συνέχισε  ο πρωθυπουργός κληθείς να μιλήσει για την υπόθεση που ενέπλεξε τα ονόματα 12 πολιτικών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτό προήλθε από το τότε Μέγαρο Μαξίμου.

«Η επανεμφάνιση του κ. Τσίπρα θα πω ότι έγινε μετά την απόφαση για τη Novartis. Η υπόθεση αποδείχθηκε στημένη. Δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του και έρχεται τώρα ο ενορχηστρωτής της Νοβάρτις να μας κουνάει το δάχτυλο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το εάν θα συναντηθεί με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι επικοινώνησε μαζί του για να τον συγχαρεί και τον κάλεσε για συνάντηση, εξηγώντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κανονιστεί από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Φαντάζομαι θα το κάνει», είπε. Άσκησε κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ για ζητήματα όπως στο νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ και τη μη συναίνεση στην εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη. 

«Δεν είναι δικό μου μέλημα να βοηθήσω στην ανασύνταξη της αντιπολίτευσης. Αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να παίξει το ρόλο της αντιπολίτευσης καλό θα είναι, αλλά δεν έχω δει τέτοια δείγματα. Ο κ. Ανδρουλάκης κλείνει το μάτι στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει. Δεν μπορεί όμως έτσι να παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής που εκπροσωπεί το μεσαίο χώρα. Για να βρεθεί απέναντι στην κυβέρνηση καταψήφισε δύο νομοσχέδια. Όπως για το ΑΣΕΠ, αλλά και όσα έγιναν με τον Συνήγορο του Πολίτη. Έτσι θα πάμε μπροστά;», διερωτήθηκε.

Για βουλευτικές εκλογές, γερμανικές αποζημιώσεις και εκλογή ΠτΔ

Αναφορικά με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν το 2027 έχουμε ικανοποιήσει τις κεντρικές μας δεσμεύσεις, θα αξίζουμε 3η τετραετία. Γίνονται παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών», και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προληπτικές εξετάσεις.

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε ότι το έθεσε όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γερμανό Πρόεδρο και ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου. «Θεωρώ ότι νομικά είναι πολύ πιο μαχητό. Μπορούμε να συζητάμε με τους Γερμανούς και να λέμε ότι το διεκδικούμε και ζητάμε λύση», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025».

Σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός έχει αίσθηση της κοινωνίας, απάντησε: «Προσπαθώ. Κανείς δεν ταυτίζεται με τη ζωή του άλλου. Δεν γεφυρώνεται με δηλώσεις συμπαράστασης. Με πολιτικές γεφυρώνεται. Στην πράξη θα το αποδείξουμε. Δεν ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα αλλά σίγουρα πρέπει να ακούμε».